Σχεδόν οι μισοί επιβάτες στην Κύπρο δεν γνωρίζουν τα δικαιώματα τους

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας του Ευρωβαρόμετρου που εδόθη σήμερα στη δημοσιότητα, το 43% των πολιτών της ΕΕ και το 53% των Κυπρίων που έχουν ταξιδέψει με αεροπλάνο, τρένο μεγάλων αποστάσεων, λεωφορείο, πλοίο ή πορθμείο τους προηγούμενους 12 μήνες δεν γνωρίζουν ότι η ΕΕ έχει θεσπίσει δικαιώματα για τους επιβάτες.

Αναλυτικά, το 32 % όλων των συμμετεχόντων στην ΕΕ (συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν ταξίδεψαν τους τελευταίους 12 μήνες με ένα από τα μεταφορικά μέσα που αναφέρονται ανωτέρω) και το 41% στην Κύπρο,

γνωρίζουν ότι υπάρχουν δικαιώματα των επιβατών στην ΕΕ, για τις αεροπορικές και τις σιδηροδρομικές μεταφορές, τις μεταφορές με πούλμαν ή τις μεταφορές με πλοία ή πορθμεία.

Ωστόσο, μόνο το 14% στην ΕΕ και το 31% στην Κύπρο διαθέτουν ειδική ενημέρωση για τα αεροπορικά ταξίδια, το 8% στην ΕΕ και το 3% στην Κύπρο για τα σιδηροδρομικά ταξίδια, το 5% στην ΕΕ και το 4% στην Κύπρο για τα ταξίδια με πούλμαν και το 3% στην ΕΕ και το 4% στην Κύπρο για τα ταξίδια με πλοίο ή με πορθμείο.

Οι συμμετέχοντες που έχουν ταξιδέψει με τουλάχιστον ένα από αυτά τα μεταφορικά μέσα είναι πιθανότερο να γνωρίζουν τα δικαιώματα των επιβατών (43% έναντι 32 % σε ΕΕ και 53% αντί 41% στην Κύπρο.

Επιπλέον, το ποσοστό των ταξιδιωτών αναφέρουν ότι δεν έχουν δει δει ή διαβάσει πληροφορίες για τα δικαιώματά τους πουθενά (σε αεροδρόμια, σταθμούς κτλ) είναι 76% στην ΕΕ και 66% στην Κύπρο, στο σύνολο των ερωτηθέντων και 65% και 61% αντίστοιχα μεταξύ όσων ταξίδεψαν το τελευταίο δωδεκάμηνο.

Παρομοίως, το 72% σε ΕΕ και 81% σε Κύπρο δηλώνουν ότι δεν αντιμετώπισαν κανένα πρόβλημα με τα ταξίδια του, ενώ μόνο το 15% και 12% αντίστοιχα δήλωσαν πως αντιμετώπισαν καθυστέρηση 2 ωρών και άνω 7% και 4% αντίστοιχα απώλεια αποσκευών και υο 6% και 2% αντίστοιχα ακύρωση πτήσης.

Γενικά, στο σύνολο της ΕΕ, οι συμμετέχοντες που βρέθηκαν αντιμέτωποι με αναστάτωση αεροπορικού ταξιδιού είναι πιθανότερο να έχουν διαμαρτυρηθεί σε σχέση με όσους χρησιμοποιούν άλλα μεταφορικά μέσα: 37 % των επιβατών αεροπορικών μεταφορών έναντι 26% των επιβατών πούλμαν, 24% των επιβατών σιδηροδρομικών μεταφορών, και 18% των επιβατών πλοίων ή πορθμείων υπέβαλαν καταγγελίες. Με συνδυασμό όλων των μεταφορικών μέσων: 26%. Μεταξύ των συμμετεχόντων που βρέθηκαν αντιμέτωποι με αναστάτωση του ταξιδιού, αλλά δεν υπέβαλαν επίσημη καταγγελία (72%), ο συνηθέστερος λόγος για την μη υποβολή καταγγελίας ήταν η αίσθηση ότι ήταν άσκοπη (45%), ακολουθούμενος από την εντύπωση ότι το επίδικο χρηματικό ποσό ήταν πολύ χαμηλό (25%).

Από όσους έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με αναστάτωση αεροπορικού ταξιδιού τους τελευταίους 12 μήνες, το 53% ανέφεραν ότι η αεροπορική εταιρεία προσέφερε κάποιου είδους βοήθεια (τρόφιμα και ποτά ή εναλλακτική πτήση, επιστροφή χρημάτων, οικονομική αποζημίωση, κατάλυμα κ.λπ.), είτε οι επιβάτες υπέβαλαν καταγγελία είτε όχι. Μόνο το 43% των συμμετεχόντων επιβατών σιδηροδρομικών μεταφορών, και το 38% των συμμετεχόντων που είχαν ταξιδέψει με πούλμαν, πλοίο ή πορθμείο, ανέφεραν ότι οι εταιρείες μεταφορών προσέφεραν βοήθεια στην περίπτωση αναστατώσεων.

Το 55% των συμμετεχόντων που υπέβαλαν καταγγελία στην εταιρεία μεταφορών σχετικά με την αναστάτωση δήλωσαν ότι έμειναν ικανοποιημένοι από τον τρόπο χειρισμού της καταγγελίας τους, αλλά μόνο το 37% όσων είχαν βρεθεί αντιμέτωποι με αναστάτωση ισχυρίστηκαν ότι έμειναν ικανοποιημένοι από τον τρόπο με τον οποίο τους ενημέρωσε η εταιρεία μεταφορών σχετικά με τις διαδικασίες καταγγελίας

Η μεγάλη πλειονότητα (81%) όσων έχουν κάποια στιγμή ζητήσει βοήθεια για άτομο με αναπηρία ή με μειωμένη κινητικότητα (δηλαδή το 8 % των συμμετεχόντων) δηλώνουν ικανοποιημένοι από την απόκριση της εταιρείας μεταφορών. Στις περιπτώσεις που χρησιμοποιήθηκαν περισσότερα από ένα μεταφορικά μέσα, το ποσοστό όσων εξέφρασαν ικανοποίηση ήταν μικρότερο (60%).
 

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα