Σε αποσύνθεση ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού;

Καθυστερήσεις στην υποβολή οικονομικών καταστάσεων, αδιαφανείς διαδικασίες σε μια σειρά ζητημάτων αλλά και ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες σε κάποιες περιπτώσεις καταγράφει η Ελεγκτική Υπηρεσία στο παράρτημα για τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού στην ετήσια έκθεση της.

O Kυπριακός Οργανισμός Τουρισμού, δεν έχει υποβάλει ακόμη για έλεγχο τις οικονομικές καταστάσεις του 2014, ενώ αυτές του 2013, υποβλήθηκαν με καθυστέρηση στις 19/2/2015.

Πάντως σε εξέλιξη βρίσκεται διαδικασία αναθεώρησης και εκσυγχρονισμού του θεσμικού πλαισίου του Οργανισμού από την Ομάδα Μεταρρύθμισης του Δημοσίου, στη

βάση της Μελέτης για την Αναδιοργάνωση των Υπηρεσιών του Οργανισμού η οποία διενεργήθηκε από ιδιωτικό οίκο συμβούλων. Η συγκεκριμένη μελέτη, που ετοιμάστηκε τον Ιούλιο του 2013, σκιαγραφεί μια σειρά από σοβαρότατα προβλήματα, λειτουργικά, θεσμικά, οργανωτικά και μιλά για πεπαλαιωμένο θεσμικό πλαίσιο, δημιουργώντας την εικόνα ότι ο σημαντικότατος αυτός οργανισμός για την Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται σε αποσύνθεση. Τονίζεται ότι σύμφωνα με την εν λόγω μελέτη, το θεσμικό πλαίσιο του ΚΟΤ, δεν μπορεί να ανταποκριθεί ούτε στις ελάχιστες απαιτήσεις των σημερινών τουριστών. Όλα τα πιο πάνω καταγράφονται στην έκθεση και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Ελλιπής εποπτεία

Μέχρι και πρόσφατα, το Υπουργείο Εμπορίου, διαπίστωνε πως σε αρκετές περιπτώσεις ο ΚΟΤ δεν εφάρμοζε τις προβλεπόμενες διαδικασίες ανοικτού διαγωνισμού που θα ήταν ορθότερες, αλλά επέλεγε τη διαδικασία διαπραγμάτευσης, κάτι που σύμφωνα με το Υπουργείο αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει ολοκληρωμένη στρατηγική και σωστός προγραμματισμός, ειδικότερα σε περίπτωση κρίσεων.

Ξενοδοχεία και κέντρα αναψυχής χωρίς άδειες

Το 2014 ποσοστό 74,4% των εγγεγραμμένων κέντρων αναψυχής και 32,1% των ξενοδοχείων λειτουργούσαν χωρίς άδεια λειτουργίας, γεγονός που σύμφωνα με τον γενικό ελεγκτή εγκυμονείς κινδύνους σε θέματα ασφάλειας και υγείας τόσο των πελατών όσο και των εργαζομένων. Όπως διαπιστώνεται οι επεκτάσεις και τροποποιήσεις στις εγκαταστάσεις των επιχειρήσεων αυτών, πολλές φορές αποτελούν λόγο για τη μη ανανέωση των αδειών λειτουργίας τους.

Όπως ο Πρόεδρος του ΚΟΤ ενημέρωσε την Ελεγκτική Υπηρεσία, ο λόγος που δεν προχώρησαν οι ποινικές διώξεις εναντίον των παρανομούντων, ήταν το γεγονός ότι σε τέτοια περίπτωση θα εκδίδονταν διατάγματα αναστολής λειτουργίας δεκάδων μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων και κατ’ επέκταση την απόλυση χιλιάδων υπαλλήλων. Επί του θέματος ζητήθηκε η άποψη της νομικής υπηρεσίας.

Αδιαφανείς διαδικασίες σε συνεργασίες με Οργανωτές Ταξιδιών

Οι δαπάνες του ΚΟΤ για «Διαφημίσεις και Τουριστική προβολή», μέσω συνεργασίας με τουριστικούς εταίρους στο εξωτερικό, ξεπέρασαν το 2013 τα 4 εκατομμύρια ευρώ, ενώ για τις επόμενες δύο χρονιές δεν υπάρχει εικόνα καθώς εκκρεμεί η κατάθεση των οικονομικών καταστάσεων από πλευράς του Οργανισμού. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι για την περίοδο 2014- χειμώνας 2017/2018, υπογράφηκε συμβόλαιο ύψους 8,5 εκ. ευρώ που αφορούσε στις αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γερμανίας, χωρίς τη συνομολόγηση γραπτών συμφωνιών, παρά μόνο στα πλαίσια ανταλλαγής αλληλογραφίας.

Ο Γενικός Ελεγκτής εντοπίζει ότι συμφωνήθηκαν πολύ μεγαλύτερα ποσά από αυτά που ίσχυαν στις προηγούμενες περιόδους για άφιξη τουριστών και διαπιστώνει ότι δεν δικαιολογείτο η σημαντική αύξηση του κόστους που καταβλήθηκε. Ανάλογα παραδείγματα υπάρχουν και με άλλους Οργανωτές Ταξιδιών, με την Υπηρεσία να εισηγείται την επέκταση της κατάρτισης διάφανων και τεκμηριωμένων σχεδίων προώθησης διαφημιστικής εκστρατείας και για άλλες χώρες καθώς επίσης την παρακολούθηση σε συνεχή βάση των αποτελεσμάτων των διαφόρων σχεδίων.

Αδιαφάνεια και μη στόχευση στις διαφημίσεις

Η Ελεγκτική Υπηρεσία εντοπίζει επίσης σοβαρές αδυναμίες σε ότι αφορά τις διαφημιστικές εκστρατείες του Οργανισμού. Στις εισηγήσεις του αναφέρει ότι θα πρέπει να προετοιμάζονται εκ των προτέρων σχετική μελέτη, με βάση την οποία θα τεκμηριώνεται η αναγκαιότητα και το όφελος για τη διενέργεια τους. Όπως επίσης και να αξιολογεί τα αποτελέσματα για αλλαγή της τουριστικής πολιτικής του, μέσω στοχευμένης διαφήμισης αντί της γενικής που εφαρμοζόταν προηγουμένως.

zannettos@sigmalive.com

Follow @twitter

Keywords
Τυχαία Θέματα