Σε ελεύθερη πτώση η τουρκική λίρα - Οι αιτίες κατάρρευσης

Σε αβεβαιότητα έχει περιέλθει η τουρκική οικονομία λιγότερο από 40 ημέρες πριν από τη διεξαγωγή πρόωρων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στις 24 Ιουνίου. Η ανακοίνωση Ερντογάν από το Λονδίνο ότι σχεδιάζει να θέσει περαιτέρω υπό τον έλεγχό του την τουρκική νομισματική πολιτική, προκάλεσε κατακόρυφη πτώση της τουρκικής λίρας, ενώ δημιούργησε έντονες ανησυχίες σε επενδυτές και αγορές.

«Όταν οι άνθρωποι πέφτουν σε δυσκολίες εξαιτίας των νομισματικών πολιτικών, ποιοι πρόκειται να λογοδοτήσουν;», δήλωσε ο κ. Ερντογάν

σε συνέντευξή του στο Bloomberg. «Θα θεωρήσουν τον πρόεδρο υπεύθυνο. Δεδομένου ότι θα ρωτήσουν τον πρόεδρο για αυτό, πρέπει να εκχωρήσουμε εξουσίες σε έναν πρόεδρο που έχει επιρροή στις νομισματικές πολιτικές».

Πτώση λίρας

Η λίρα, η οποία έχει χάσει το 15% της αξίας της τους τελευταίους τρεις μήνες, έπεσε στο χαμηλότερο σημείο της έναντι του δολαρίου μετά τις δηλώσεις Ερντογάν. Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Washington Post, το νόμισμα της Τουρκίας έχει περιέλθει σε μεγάλη πίεση τώρα που η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ όχι μόνο αυξάνει τα επιτόκια, αλλά φαίνεται πως θα μπορούσε να το κάνει περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τώρα που η ανεργία των ΗΠΑ μειώθηκε στο 3,9%.

Το αποτέλεσμα, όπως μπορείτε να δείτε παρακάτω, είναι ότι η τουρκική λίρα σημείωσε πτώση κατά 14,6% έναντι του δολαρίου από τις αρχές Μαρτίου.

(πηγή Washington Post)

Η Washington Post εκτιμά πως στον βαθμό που είχε υπερτιμηθεί πριν, η πτώση της τουρκικής λίρας σήμερα δεν αποτελεί μεγάλο ζήτημα. «Ένα φθηνότερο νόμισμα θα βοηθήσει σε περισσότερες εξαγωγές. Οι περισσότερες εξαγωγές θα δώσουν περισσότερα χρήματα για εξοικονόμηση, και η περισσότερη εξοικονόμηση θα σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί να βασιστεί τόσο πολύ στον εξωτερικό δανεισμό. Το πρόβλημα λύθηκε! Ή, τουλάχιστον, θα είχε λυθεί αν οι τράπεζες της Τουρκίας δεν είχαν δανειστεί πολλά δολάρια και έκαναν πολλά δάνεια σε τουρκική λίρα, που τώρα αξίζει πολύ λιγότερο από ό,τι πριν. Αυτό σημαίνει ότι η κατάρρευση της λίρας δεν είναι τόσο ευχάριστη όσο φαίνεται. Αν μη τι άλλο, είναι το αντίθετο», αναφέρει το δημοσίευμα.

Ιδιαίτερα ευάλωτη οικονομία

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, η Τουρκία είναι ιδιαίτερα ευάλωτη λόγω του μεγάλου ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, ίσου με περίπου 6% της οικονομικής παραγωγής, των υψηλών επιπέδων δανεισμού σε ξένο νόμισμα και της εξάρτησης από το εισαγόμενο πετρέλαιο.

Ο κ. Dietmar Hornung, επικεφαλής σε ευρωπαϊκό πλαίσιο του οίκου αξιολόγησης Moody's, σε διάσκεψη στο Λονδίνο εξέφρασε την ανησυχία του για την τοποθέτηση αυτή του Ερντογάν. «Η κεντρικοποίηση της εξουσίας και η παρέμβαση στη νομισματική πολιτική μάς απασχολεί», δήλωσε, συγκεκριμένα, στο Reuters.

Οι ξένοι επενδυτές, συνεχίζουν οι Financial Times, ήλπιζαν ότι ο Ερντογάν θα αξιοποιούσε την τριήμερη επίσκεψή του στο Λονδίνο για να καθησυχάσει την πόλη ότι θα επιτρέψει στην Κεντρική Τράπεζα να εισέλθει στη στήριξη του νομίσματος, να περιορίσει τον διψήφιο πληθωρισμό και να μετριάσει την αύξηση του ΑΕΠ εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών ότι η τουρκική οικονομία έχει υπερθερμανθεί. Αντ' αυτού, οι τοποθετήσει στις συνόδους των επενδυτών, προκάλεσαν αυξημένη ανησυχία.

Αντεπίθεση Ακσενέρ

Η ηγέτιδα του ακροδεξιού Καλού Κόμματος Μεράλ Ακσενέρ επέκρινε την οικονομική πολιτική του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), συγκρίνοντας την οικονομία της Τουρκίας με την «κίνηση λεωφορείων πάνω από την άκρη του γκρεμού».

«Η κατάσταση της χώρας μας είναι σαν ένα λεωφορείο στην άκρη ενός γκρεμού. Και, δυστυχώς, στο κάθισμα του οδηγού αυτού του λεωφορείου υπάρχει ένας κουρασμένος οδηγός. Είναι ανεύθυνο για αυτόν τον οδηγό να παραμείνει στο κάθισμα", ανέφερε η Ακσενέρ σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, στην οποία συμμετείχε και ο αντιπρόεδρος του κόμματος για την οικονομία Αγφέρ Γιλμάζ και πρώην επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας και ο ιδρυτής-σύμβουλος του κόμματος Ντουρμούς Γιλμάζ.

Keywords
Τυχαία Θέματα