Σε ελεύθερη πτώση οι διεθνείς αγορές

Εντείνονται οι φόβοι για νέα μεγάλη παγκόσμια οικονομική κρίση
Τα χρηματιστήρια της Σανγκάης και του Σεντζέν σταμάτησαν τη λειτουργία τους μετά την πτώση κατά 7,32% και 8,35% των χρηματιστηριακών δεικτών, συμπαρασύροντας τα χρηματιστήρια ανά το παγκόσμιο

Σε κατάσταση συναγερμού τελεί από χθες η παγκόσμια οικονομία, καθώς όλο και περισσότερες γίνονται οι ενδείξεις σοβαρής επιβράδυνσης, κυρίως λόγω της Κίνας. Επενδυτές και αναλυτές ανησυχούν ότι μπαίνουμε σε ένα νέο κύκλο κρίσης, με πολύ σοβαρές συνέπειες για όλες

τις οικονομίες του πλανήτη.

Τα προβλήματα στην κινεζική οικονομία που συνδέονται και με την αμερικανική, καθώς η Κίνα έχει αγοράσει αμερικανικό χρέος, η δραματική υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου και οι γεωπολιτικές εντάσεις σε διάφορα σημεία της γης προκαλούν παγκόσμια ανησυχία. Μάλιστα, οι προειδοποιήσεις του γκουρού των αγορών Τζ. Σόρος για ενδείξεις μεγάλης οικονομικής κρίσης, όπως αυτή του 2008, βουλιάζει τα χρηματιστήρια προκαλώντας ταραχή σε όλο τον πλανήτη.

Οι κινήσεις της Κίνας
Χθες, οι χρηματιστηριακές συναλλαγές διακόπηκαν για δεύτερη φορά μέσα στην ίδια εβδομάδα στην Κίνα 30 λεπτά μετά το άνοιγμα των αγορών, όταν οι τιμές των μετοχών κατρακύλισαν πέραν του 7%, προκαλώντας την αυτόματη διακοπή των συναλλαγών. Παράλληλα, η Κεντρική Τράπεζα της χώρας επιτάχυνε την υποτίμηση του γιουάν στο χαμηλότερο επίπεδό του από το 2011, σε μία προσπάθεια ενίσχυσης των κινεζικών εξαγωγών απέναντι στη μεγαλύτερη του αναμενομένου πτώση της δραστηριότητας της κινεζικής οικονομίας.

Την ίδια ώρα, τα χρηματιστήρια της Σανγκάης και του Σεντζέν σταμάτησαν τη λειτουργία τους μετά την πτώση κατά 7,32% και 8,35% των χρηματιστηριακών δεικτών με τη λειτουργία του μηχανισμού αυτόματης διακοπής των συναλλαγών, ενώ η Ρυθμιστική Αρχή επέβαλε περιορισμούς στην πώληση μετοχών. Συνεπεία των γεγονότων αυτών η Κίνα θα αναστείλει από σήμερα τη λειτουργία του νέου μηχανισμού της που διακόπτει αυτομάτως τις συναλλαγές στο χρηματιστήριο.

Τόκιο και Χονγκ Κονγκ
Πέραν της Σανγκάης και του Σεντζέν, όμως, με πτώση ολοκληρώθηκαν χθες και οι συναλλαγές στο χρηματιστήριο του Τόκιο για τέταρτη συνεχή ημέρα, μετά την πτώση των τιμών των μετοχών και την αυτόματη διακοπή των συναλλαγών στα κινεζικά χρηματιστήρια, την πτώση των τιμών του πετρελαίου, την άνοδο του γεν και τις γεωστρατηγικές εντάσεις που δημιουργεί η νέα πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας. Συγκεκριμένα, ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 423,98 μονάδες, σε ποσοστό 2,33%, και διαμορφώθηκε στις 17.767,34 μονάδες. Επίσης, αποτέλεσμα της εικόνας του κινεζικού χρηματιστήριου ήταν ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ να φτάσει στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2013, υποχωρώντας ενδοσυνεδριακά έως και 3%.

«Κόλλησαν» την Ευρώπη
Μετά την πιο πάνω εξέλιξη, οι συνεδριάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ακολούθησαν την ίδια πορεία αμέσως μετά το άνοιγμα, ώρες μετά το κλείσιμο των ασιατικών αγορών. Στη Φρανκφούρτη, ο DAX έπεσε γρήγορα κάτω από τις 10.000 μονάδες, και κατέγραφε πτώση 3,9% λίγο πριν το μεσημέρι (ώρα Κύπρου). Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 κινήθηκε αναλόγως με υποχώρηση 3% την ίδια ώρα. Στο Παρίσι, ίδια ήταν η εικόνα του CAC40, ο οποίος βρισκόταν σε πτώση 3,4%.

Και στη Μαδρίτη, ο IBEX35 βρέθηκε στο βαθύ κόκκινο, καταγράφοντας λίγο πριν το μεσημέρι πτώση 3%. Το Μιλάνο άνοιξε επίσης σε έντονα αρνητικό κλίμα, το οποίο ωστόσο περιορίστηκε σχετικά στη συνέχεια με υποχώρηση στα επίπεδα του 2,4%. Το κλίμα από τις διεθνείς αγορές έσπασαν κάπως οι ειδήσεις από το μέτωπο της ιταλικής αγοράς εργασίας, με την ανεργία να περιορίζεται στο 11,3% (από 11,5%) και την ανεργία στους νέους στο 38,1% (από 39,3%).

Τα χρηματιστήρια Ελλάδας και Κύπρου
Εξάλλου, σε κλοιό ισχυρών πιέσεων βρέθηκε η χρηματιστηριακή αγορά στην Αθήνα, ακολουθώντας το αρνητικό κλίμα των διεθνών αγορών, υπό το βάρος του αρνητικού κλίματος που προκαλεί το νέο «ξεπούλημα» στα κινέζικα χρηματιστήρια και η νέα υποχώρηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου. Η αγορά υποχώρησε κάτω από τα επίπεδα των 600 μονάδων, στα χαμηλότερα επίπεδα από τα μέσα Δεκεμβρίου 2015, υπό το βάρος των ισχυρών ρευστοποιήσεων στις τραπεζικές μετοχές αλλά και στις μετοχές της ΔΕΗ και της Folli Follie.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 590,75 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 4,35%. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη στις 582,86 μονάδες (-5,62%). Σημαντική πτώση σημείωσε στην τρίτη χρηματιστηριακή συνάντηση του νέου έτους και το κυπριακό χρηματιστήριο, παρασυρόμενο από το ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα που επικρατεί για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα στα διεθνή χρηματιστήρια, λόγω κυρίως των ανησυχιών για επιβράδυνση της ανάπτυξης της κινέζικης οικονομίας. Ο Γενικός Δείκτης του ΧΑΚ έκλεισε την Πέμπτη στις 65,69 μονάδες, καταγράφοντας σημαντικές απώλειες σε ποσοστό 2,10%. Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 352.272 ευρώ.

Νέα Υόρκη και Αυστραλία
Υπενθυμίζεται πως προχθές το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έκλεισε με σημαντική πτώση, παρασυρόμενο από τη νέα μείωση των τιμών του πετρελαίου και την υποχώρηση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Παράλληλα, οι φόβοι για την παγκόσμια ειρήνη, μετά την πιθανή δοκιμή βόμβας υδρογόνου από την Βόρια Κορέα, προκάλεσε έντονους προβληματισμούς στους επενδυτές. Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε στις 16.906,51 μονάδες, χάνοντας 252,15 μονάδες ή -1,47%. Είναι η πρώτη φορά μετά τον Οκτώβριο που ο δείκτης χάνει τις 17.000 μονάδες.

Ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας υποχώρησε στις 4.835,76 μονάδες, μειωμένος κατά 55,67 μονάδες ή -1,14%. Ο διευρυμένος δείκτης Standard &Poors 500, τον οποίο παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι επενδυτές, έχασε 26,45 μονάδες (-1,31%) και έκλεισε στις 1.990,26 μονάδες. Σημαντική πτώση καταγράφηκε και στο χρηματιστήριο της Αυστραλίας, λόγω Κίνας, αλλά και λόγω της νέας πτώσης του πετρελαίου, που υποχώρησε κάτω από τα 33 δολάρια το βαρέλι, αλλά και της γενικότερης πτώσης των εμπορευμάτων και των πρώτων υλών.

Βουτιά δωδεκαετίας για πετρέλαιο
Βουτιά πραγματοποίησαν την Πέμπτη οι τιμές πετρελαίου, αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο στα τελευταία 12 χρόνια, λόγω της νέας αναταραχής στις αγορές με επίκεντρο την Κίνα και την υπερπροσφορά «μαύρου χρυσού». Χθες το απόγευμα, η τιμή του αμερικανικού West Texas Intermediate, παράδοσης Φεβρουαρίου, υποχωρούσε στα 32,10 δολάρια το βαρέλι, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 29 Δεκεμβρίου του 2003.

Το αργό πετρέλαιο Μπρεντ, Βόρειας Θάλασσας για παράδοση Φεβρουαρίου υποχωρούσε στα 32,16 δολάρια το βαρέλι, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 7 Απριλίου του 2004. Η αγορά πετρελαίου έχει ήδη καταγράψει μεγάλη πτώση από την Τετάρτη, με το Μπρεντ να υποχωρεί κάτω από τα 35 δολάρια λόγω των ανησυχιών ότι η συνεχιζόμενη διένεξη μεταξύ των βασικών παραγωγών πετρελαίου, Ιράν και Σαουδικής Αραβίας, δημιουργεί ισχνές προοπτικές για μείωση της παραγωγής του «μαύρου χρυσού». Στην πτώση του αργού συνέβαλε και η είδηση για τη σημαντική αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων βενζίνης ή πετρελαίου την περασμένη εβδομάδα, καθώς και η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας υποτίμησε το γιουάν στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 2011.

Κι ενώ η διεθνής τιμή του πετρελαίου βρίσκεται στα χαμηλότερά της επίπεδα, στην Κύπρο οι τιμές στα πετρελαιοειδή παραμένουν στα ίδια επίπεδα και παρέμεναν ακόμη κι όταν η διεθνής τιμή του πετρελαίου ήταν πολύ υψηλότερη απ’ ό,τι σήμερα. Πάντως, το Υπουργείο Εμπορίου επεφύλαξε την τοποθέτηση για το θέμα για σήμερα, αφού συνεχίζει τη μελέτη των δεδομένων, ενώ από πλευράς τους οι εταιρείες πετρελαιοειδών επαναλαμβάνουν πως άδικα στοχοποιούνται. Όπως χαρακτηριστικά υποδεικνύουν και δωρεάν να έπαιρναν το καύσιμο, ο καταναλωτής θα το πλήρωνε στην καλύτερη των περιπτώσεων περίπου 60 σεντ, λόγω φόρων.

Keywords
Τυχαία Θέματα