Σε έργα επιδιόρθωσης προτίθεται να προβεί το κράτος στο Μουσείο Χαμπή

Στην εκτέλεση εργασιών για μείωση της υγρασίας, που έχει παρατηρηθεί στο Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στα Πλατανίσκια, της επαρχίας Λεμεσού προτίθεται να προβεί το κράτος, νοουμένου ότι θα εξασφαλίσει τη συγκατάθεση των εκμισθωτών των δύο παρακείμενων κατοικιών. Αυτό ανέφερε σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Έπαρχος Λεμεσού, Μάριος Αλεξάνδρου, προσθέτοντας ότι μηχανικός της Επαρχιακής Διοίκησης Λεμεσού πραγματοποίησε επιτόπια έρευνα.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο χαράκτης Χαμπής Τσαγγάρης

επιβεβαίωσε την επίσκεψη του μηχανικού της Επαρχιακής Διοίκησης Λεμεσού και διερωτήθηκε για τις επόμενες κινήσεις της Διοίκησης, προσθέτοντας ότι «το πρόβλημα θα μπορούσε να λυθεί πριν από 5 χρόνια, μέσα σε δύο ώρες». Υπογράμμισε ότι το Μουσείο θα ανοίξει μόνο όταν στεγνώσει το δωμάτιο στο οποίο έχει παρατηρηθεί η υγρασία.

Χαμπής Τσαγγάρης: Μέχρι το 2018 δεν υπήρχε κανένα θέμα

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο χαράκτης Χαμπής Τσαγγάρης ανέφερε ότι τη Δευτέρα μετέβη στα Πλατανίσκια μηχανικός της Επαρχιακής Διοίκησης Λεμεσού, είδε την κατάσταση, πήρε φωτογραφίες και επισκέφθηκε και τη διπλανή οικία για να δει την πηγή των νερών που εισρέουν στο Μουσείο. Εξήγησε ότι στη διπλανή οικία υπάρχει ένας λάκκος, από τον οποίο προέρχεται το νερό που επηρεάζει το Μουσείο, το οποίο είναι κτισμένο σε χαμηλότερο επίπεδο.

«Το πρόβλημα άρχισε το 2018, μέχρι τότε δεν υπήρχε κανένα θέμα. Από το 1994, όταν ανέλαβα την εκμίσθωση του χώρου, ποτέ δεν υπήρξε υγρασία ή σταγόνα νερού», επεσήμανε ο κ. Τσαγγάρης.

Ερωτηθείς αν αναμένει να γίνουν και άλλες ενέργειες για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ο χαράκτης σημείωσε ότι «είναι αληθινά συγκινητικό το ενδιαφέρον του Υπουργού Εσωτερικών, της Υφυπουργού Πολιτισμού και άλλων κρατικών φορέων». Ανέφερε ακόμη ότι μεγάλο ενδιαφέρον εξέφρασαν και η Πρόεδρος της Βουλής, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, αλλά αυτό που τον συγκίνησε περισσότερο, όπως είπε, ήταν η αντίδραση του απλού κόσμου μέσω των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης.

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι παραμένει το μεγάλο ερωτηματικό για το τι θα κάνει η Επαρχιακή Διοίκηση Λεμεσού. «Το πρόβλημα θα μπορούσε να λυθεί πριν από 5 χρόνια, μέσα σε δύο ώρες», είπε και πρόσθεσε «με κοροϊδεύουν πανηγυρικά», ενώ τόνισε ότι «το Μουσείο θα ανοίξει μόνο όταν στεγνώσει το δωμάτιο».

«Έχω ήσυχη συνείδηση επειδή προσέφερα ό,τι μπορούσα από το 2008, όταν άνοιξε το Μουσείο, μέχρι σήμερα. Εάν είναι τυχερό, θα ξεκινήσουμε ξανά», τόνισε ο κ. Τσαγγάρης.

Έπαρχος Λεμεσού: Θα προβούμε σε έργα αν εξασφαλίσουμε άδεια από τους εκμισθωτές των διπλανών κατοικιών

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο Έπαρχος Λεμεσού, Μάριος Αλεξάνδρου, ανέφερε ότι «κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Εσωτερικών, στις 20 Νοεμβρίου 2023 έγινε επιτόπια έρευνα από τον Ανώτερο Πολιτικό Μηχανικό της Επαρχιακής Διοίκησης Λεμεσού». Όπως είπε, έχει διαπιστωθεί σε μέρος της εσωτερικής τοιχοποιίας ενός από τα επαγγελματικά υποστατικά του κ. Τσαγγάρη, υγρασία μικρής έκτασης και μικρού βαθμού.

Ο κ. Αλεξάνδρου διευκρίνισε ότι τα υποστατικά του Χαμπή Τσαγγάρη είναι επαγγελματικά και όχι κατοικίες, σημειώνοντας ότι το κράτος έχει την ευθύνη της συντήρησης και επιδιόρθωσης μιας κατοικίας. «Όταν το υποστατικό είναι επαγγελματικό, η ευθύνη βαρύνει αποκλειστικά τον εκμισθωτή, στην προκειμένη περίπτωση τον κ. Τσαγγάρη. Εμείς ωστόσο πήγαμε εκεί καλή τη πίστει γιατί πρόκειται για Μουσείο», εξήγησε στο ΚΥΠΕ.

Επιπλέον, ο Έπαρχος Λεμεσού είπε πως ο κ. Τσαγγάρης ανέφερε στον μηχανικό ότι η υγρασία αυξάνεται κατά περιόδους. «Αυτό συμβαίνει ενδεχομένως είτε λόγω βροχής είτε λόγω αύξησης του υδροφορέα», σημείωσε. Ακόμη, επεσήμανε ότι το δάπεδο του υποστατικού του κ. Τσαγγάρη βρίσκεται σε υψόμετρο κατά περίπου ενάμιση μέτρο πιο χαμηλό από το δάπεδο της εφαπτόμενης κατοικίας. «Αυτό σημαίνει ότι πολύ πιθανόν η υγρασία να μεταφέρεται από τη διπλανή κατοικία λόγω του χώματος», εξήγησε, προσθέτοντας ότι οι εν λόγω κατοικίες είναι ηλικίας πέραν των 60-70 χρόνων και δεν έχουν θεμελίωση.

Το Μουσείο του Χαμπή έχει κοινό τοίχο με τη διπλανή κατοικία, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Αλεξάνδρου. «Για να επιλυθεί το πρόβλημα 100%, αν ήταν τεχνικά εφικτό, θα έπρεπε να καθαρίσουμε τα χώματα και να προχωρήσουμε σε μόνωση των εξωτερικών τοίχων του κ. Τσαγγάρη. Αυτό δεν μπορεί να γίνει, γιατί θα πρέπει να χαλάσουμε τη διπλανή κατοικία. Επομένως, η υγρασία δεν μπορεί να εξαφανιστεί εντελώς», υπογράμμισε.

Όπως εξήγησε ο Έπαρχος Λεμεσού, βορείως των επαγγελματικών υποστατικών του Χαμπή Τσαγγάρη και δύο άλλων κατοικιών υπάρχει μια μεγάλη έκταση γεωργικής γης, η οποία βρέχεται σε αρκετό βαθμό. Τα νερά συγκρατούνται εκεί λόγω της κλίσης του εδάφους. «Το ανάγλυφο του εδάφους είναι τέτοιο που δεν μας επιτρέπει να στρέψουμε τα νερά προς άλλη κατεύθυνση, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο υδροφορέας», συμπλήρωσε.

Επιπρόσθετα, το χώμα είναι αργιλώδες, συγκρατεί το νερό και δεν το αφήνει να διαπερνά, ανέφερε ο κ. Αλεξάνδρου, προσθέτοντας ότι στην κατοικία δίπλα από το Μουσείο υπάρχουν καλάμια, που δηλώνουν την ύπαρξη νερού εκεί.

«Νοουμένου ότι θα εξασφαλίσουμε άδεια από τους εκμισθωτές των δύο παρακείμενων κατοικιών, θα κάνουμε κάποια έργα, ασχέτως του αποτελέσματος», δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Έπαρχος Λεμεσού. «Θα προσπαθήσουμε να κατασκευάσουμε κάποιες μικροδεξαμενές για να αντλήσουμε το νερό και να το μεταφέρουμε βορειότερα», εξήγησε.

«Τα έξοδα αυτών των εργασιών θα τα επωμιστεί το κράτος, παρότι δεν είναι νομικά υπόχρεο», υπέδειξε ο κ. Αλεξάνδρου. «Προσεγγίσαμε τους εκμισθωτές των δύο παρακείμενων κατοικιών μέσω του κοινοτάρχη και αναμένουμε την απάντησή τους. Χωρίς τη συγκατάθεσή τους δεν μπορεί να γίνει τίποτε», υπογράμμισε.

Ουσιαστικά, όπως είπε, «το κράτος θα προβεί σε εκτέλεση μικρών έργων με σκοπό τη μείωση της συσσώρευσης ομβρίων υδάτων στην περιοχή, με την ελπίδα ότι θα μειωθεί το πρόβλημα». «Η υγρασία αποκλείεται να εξαφανιστεί εντελώς. Εάν όμως μειωθεί, δεν θα προκαλείται μεγάλη ζημιά στον χώρο γιατί το νερό θα εξατμίζεται εσωτερικά», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα