Σε φυλακή «κολαστήριο» ο Κύπριος του ISIS;Ανεπιθύμητος σε ΗΒ

Μετά τη δύσκολη μάχη που δόθηκε κατά του ISIS, πολλές χώρες έχουν να αντιμετωπίσουν ένα εξίσου μεγάλο ζήτημα, που αφορά την τύχη των ξένων μαχητών που εντάχθηκαν στις τάξεις του χαλιφάτου και τώρα κρατούνται αιχμάλωτοι. Μέσα στους κρατούμενους Τζιχαντιστές είναι και ο 34χρονος Κύπριος Αλεξάντα Κότεϊ.

Πώς έγινε τζιχαντιστής ο Κύπριος- Ο ρόλος της γυναίκας του

Το ακανθώδες ζήτημα της τύχης των ξένων μαχητών του ΙΚ, όπως οι δύο τζιχαντιστές, εκ των οποίων ο ένας κυπριακής καταγωγής, που αιχμαλωτίστηκαν

τον Ιανουάριο από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ), θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων, ανέφερε η Κάθι Γουίλμπαρτζερ, μια ανώτερη αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου, σύμφωνα με το Cnn.

Ένας Κύπριος στον ISIS- Τα βασανιστήρια &οι αποκεφαλισμοί

Ο Κύπριος τζιχαντιστής, μετά τη σύλληψή του, κρατείται από τις δυνάμεις ασφαλείας των Κούρδων, αλλά φαίνεται ότι δεν θα ξεκαθαρίσει σύντομα το τι θα γίνει μαζί του, αφού η βρετανική κυβέρνηση έχει αφήσει να εννοηθεί πως δεν θα επιθυμούσε να επιστρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σε δηλώσεις, αξιωματούχος αρμόδια για τη διεθνή ασφάλεια της Βρετανίας ανέφερε: «Συνεργαζόμαστε με τον συνασπισμό όσον αφορά το ζήτημα των αιχμαλώτων ξένων μαχητών και, γενικά, αναμένουμε ότι οι κρατούμενοι αυτοί θα επιστρέψουν στις χώρες προέλευσής τους». Το Λονδίνο όμως δεν θα ήθελε επ' ουδενί οι δύο αιχμάλωτοι - που κατηγορούνται ότι ήταν οι φύλακες και οι δήμιοι περίπου είκοσι ομήρων των τζιχαντιστών που εντέλει αποκεφαλίστηκαν, ανάμεσά τους και δυτικών, όπως οι Αμερικανοί δημοσιογράφοι Τζέιμς Φόλεϊ και Στίβεν Σότλοφ και ο Αμερικανός εργαζόμενος σε οργάνωση αρωγής Πίτερ Κάσιγκ, να επιστρέψουν στο βρετανικό έδαφος.

Από την άλλη, οι ΗΠΑ δεν θέλουν οι αιχμάλωτοι ξένοι τζιχαντιστές να παραμείνουν στη Συρία, όπου η κατάσταση δεν θεωρούν ότι έχει σταθεροποιηθεί σε βαθμό που να μπορούν να δοθούν εγγυήσεις ότι οι τζιχαντιστές δεν θα μπορέσουν να ξαναπάρουν τα όπλα, ενώ η λύση της μεταφοράς τους στην αμερικανική στρατιωτική φυλακή «κολαστήριο» στο Γουαντάναμο, που χρησιμοποιήθηκε σε παρόμοιες περιπτώσεις (Ταλιμπάν, Αλ Κάιντα), έχει αποκλειστεί.

Ο υφυπουργός Άμυνας της Βρετανίας, από την άλλη, πρότεινε ο Κύπριος Τζιχαντιστής να δικαστεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, όμως οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν τη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου.

Εν τω μεταξύ, ο Αναπληρωτής βοηθός Επίτροπος Mark Rowley, ερωτηθείς για τη μοίρα των δύο τζιχαντιστών, δήλωσε ότι: «Οι άνθρωποι που έχουν κάνει τα πιο φρικτά πράγματα στο εξωτερικό, αυτοί που δεν αγωνίστηκαν μέχρι θανάτου, θα θέλαμε όλοι να τους δούμε να μην μπορούν να κάνουν κακό στον οποιοδήποτε. Θα ήταν υπέροχη ιδέα να τους κλειδώσουμε και να πετάξουμε το κλειδί».

Τέλος, δημοσίευμα της dailymail αναφέρει ότι ο κυπριακής καταγωγής Κότεϊ, μαζί με συγκρατούμενό του, οδήγησαν μια ομάδα ιατροδικαστών σε ομαδικό τάφο έξω από τη Ράκα, στον οποίο πιστεύεται ότι βρίσκονται θαμμένα πολλά θύματα των τζιχαντιστών.

Keywords
Τυχαία Θέματα