Σε ισχύ τα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό- Τι αλλάζει από σήμερα

Ο Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε την Παρασκευή (31/7) αυξημένα μέτρα προστασίας του πληθυσμού από τον COVID-19 με έμφαση στην πόλη και επαρχία Λεμεσού.

Συγκεκριμένα, από τα μεσάνυχτα καθίσταται υποχρεωτική η χρήση μάσκας από τον γενικό πληθυσμό σε κλειστούς πολυσύχναστους χώρους (π.χ. εμπορικά κέντρα, τράπεζες, υπεραγορές, νοσηλευτήρια, εκκλησίες, κοκ) με ποινή €300.

Αυξάνονται οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα αεροδρόμια από 600 την ημέρα σε 1,000, με έμφαση σε Κύπριους που επιστρέφουν από ταξίδια αναψυχής (διακοπές),

αφού έχει διαφανεί ότι μεγάλο ποσοστό των κρουσμάτων προέρχεται από Κύπριους με ταξιδιωτικό ιστορικό.

Συστήνεται στα νοσηλευτήρια, ιδιωτικά και δημόσια, και στους οίκους ευγηρίας η αυστηρή τήρηση των επισκεπτηρίων και εάν είναι εφικτό ο περιορισμός τους στο ελάχιστο δυνατό.

Εντατικοποιείται ο έλεγχος από την Αστυνομία των ατόμων που οφείλουν να τίθενται σε αυτοπεριορισμό όταν έρχονται από χώρες της Κατηγορίας Γ, ή όταν είναι στενές επαφές κρουσμάτων. Σε συνεννόηση με τις αρμόδιες Αρχές θα πραγματοποιείται καθημερινά έλεγχος συμμόρφωσης στα άτομα αυτά.

Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι και η επιτήρηση σε επιχειρήσεις, χώρους εστίασης και άλλα υποστατικά από τις αρμόδιες Αρχές με ρητές οδηγίες για μηδενική ανοχή.

Όσον αφορά τη Λεμεσό και μετά από τις τελευταίες εξελίξεις, στην προσπάθεια περιορισμού των εστιών και διάσπασης των αλυσίδων μετάδοσης που εντοπίστηκαν, αποφασίστηκαν και τέθηκαν σε ισχύ από τα μεσάνυχτα και τα ακόλουθα μέτρα:

Επαναφορά του περιορισμού του μέγιστου αριθμού ατόμων των 10 ατόμων σε κοινωνικές συναθροίσεις.

Επαναφορά του περιορισμού του μέγιστου αριθμού ατόμων στα υποστατικά εστίασης σε 75 πρόσωπα σε εσωτερικούς χώρους και 150 άτομα σε εξωτερικούς χώρους, ανεξαρτήτως των τετραγωνικών μέτρων.

Στις εκκλησίες καθορίζεται η παρουσία ατόμων στη βάση των τετραγωνικών μέτρων ανάλογα με το πρωτόκολλο, η οποία ανεξαρτήτως αυτού δεν θα υπερβαίνει τα 75 άτομα.

Επαναφέρεται επίσης ο περιορισμός της πληρότητας στο 50% στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Τα μέτρα που αφορούν στην Λεμεσό θα έχουν ισχύ τρεις εβδομάδες και θα αξιολογηθεί ξανά η κατάσταση. Ο Υπουργός δεν απέκλεισε να ληφθούν πιο αυστηρά μέτρα τόσο στη Λεμεσό όσο και σε άλλες επαρχίες, ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα.

«Όλοι μας οφείλουμε να είμαστε πιο επιμελείς σε θέματα ατομικής προστασίας, πιο προσεκτικοί στις μετακινήσεις μας και περισσότερο υποψιασμένοι ως προς την ασθένεια και να επικοινωνούμε με τον Προσωπικό μας Ιατρό εάν εκδηλώνουμε συμπτώματα», ανέφερε.

Πρόσθεσε, έχει παρατηρηθεί σε κάποια περιστατικά τις τελευταίες μέρες ενώ είχαν τα συμπτώματα, δεν επικοινώνησαν με τον Προσωπικό τους Ιατρό, με αποτέλεσμα να επιμολύνουν περισσότερα άτομα.

«Είναι σημαντικό να κάνουμε βίωμα πως όσα μέτρα κι αν λάβουμε, χωρίς την εφαρμογή των μέτρων ατομικής προστασίας και κοινωνικής αποστασιοποίησης που έχουμε όλοι υποχρέωση να τηρούμε, δεν θα έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα», πρόσθεσε.

Χαρακτήρισε επίσης τη διαχείριση της πανδημίας ως έναν μαραθώνιο,  ο οποίος θα λήξει όταν θα καταστεί δυνατή η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού.

« Έχουμε καλύψει πολύ δρόμο, αλλά δεν φτάσαμε στο τέρμα. Ο ιός θα βρίσκεται ανάμεσα μας για καιρό και θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτό, επηρεάζοντας την καθημερινότητά μας», είπε.

Σημείωσε επίσης ότι όπως διαμορφώνεται το σκηνικό, η πλήρης επαναλειτουργία κάποιων επιχειρήσεων ή και κλάδων και η άρση όλων των περιορισμών, δεν προβλέπεται στο άμεσο μέλλον. Ειδικότερα για τις μαζικές συναθροίσεις, ανέφερε ότι είναι πολύ αυστηροί και ακολουθούν πιστά τις κατευθυντήριες οδηγίες του ECDC, που δεν συστήνει στην παρούσα φάση τη διοργάνωση τέτοιων εκδηλώσεων. Σημείωσε ότι όπως έχει διαφανεί και στην πράξη, ο εντοπισμός κρουσμάτων σε εκδηλώσεις που συγκεντρώνουν πολύ μεγάλο αριθμό πολιτών, καθιστά την ιχνηλάτηση ανέφικτη και, συνεπώς, αυξάνει δραματικά τον κίνδυνο διασποράς του ιού στην κοινότητα.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι η στρατηγική όλο αυτό το διάστημα ήταν επιτυχής, αφενός, λόγω της πολιτικής βούλησης για έγκαιρη λήψη μέτρων, αφετέρου, λόγω της πιστής συμμόρφωσης και της πειθαρχίας που έδειξε ο κάθε ένας από τους πολίτες.

Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση αναζητεί και πάλι τη συνεργασία των πολιτών αφού «βρισκόμαστε σε πολύ κρίσιμο και κομβικό σημείο σε σχέση με την πανδημία».

Είπε επίσης ότι η άρση πολλών απαγορεύσεων, σε συνδυασμό με την πολύ καλή επιδημιολογική εικόνα,  παρέσυρε δυστυχώς σε υπερβολική χαλάρωση μια μερίδα πολιτών.

«Ο εφησυχασμός είναι ο μεγαλύτερος μας εχθρός αυτή τη στιγμή. Όπως έχει διαφανεί από τις τελευταίες εξελίξεις υπάρχουν ανάμεσά μας ασυμπτωματικοί φορείς του ιού που εάν δεν συμμορφώνονται με τα μέτρα  προστασίας άθελά τους δημιουργούν αλυσίδες διασποράς, καθιστώντας δύσκολο τον περιορισμό της εξάπλωσης», ανέφερε.

Διαβάστε επίσης:

Αυτό είναι το διάταγμα του Υπ. Υγείας - Οι τιμές σε θερμόμετρα και αντισηπτικά

Δεκαπέντε κρούσματα «έσπασαν» την καραντίνα τους και πήγαν να κάνουν τεστ

Αυτός είναι ο αναθεωρημένος κατάλογος εργαστηρίων για τα τεστ κορωνοϊού

Keywords
Τυχαία Θέματα