Σε οικονομική απομόνωση η Ελλάδα

Μετά τα απανωτά «όχι» που εισέπραξε χθες από ΕΚΤ, Γιούρογκρουπ και ΔΝΤ
Εκφράζει λύπη ο Ντάισελμπλουμ, αλλά λαμβάνει υπόψη και το χθεσινό νέο διάγγελμα του Τσίπρα

Πλήρως αποκλεισμένη οικονομικά είναι από χθες η Ελλάδα, αφού ούτε σε πρόγραμμα στήριξης βρίσκεται, ούτε ρευστότητα μπορεί να πάρει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ούτε όμως και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο,

το οποίο επιμένει ότι θα έπρεπε να του είχε ήδη καταβληθεί από την Αθήνα, από την περασμένη Τρίτη, η οφειλόμενη δόση, η οποία ξεπερνά το ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Χθες η ΕΚΤ αποφάσισε ότι δεν πρόκειται να δώσει ούτε ένα ευρώ στις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες, όμως, άρχισαν ήδη να στερεύουν και, όπως εκτιμούν τραπεζικοί κύκλοι, τα ταμεία τους έχουν χρήματα για να καλύψουν τις ανάγκες των αναλήψεων των 60 ευρώ καθημερινά από τους καταθέτες, μόνο μέχρι και τη Δευτέρα

Δεν ασχολείται το Γιούρογκρουπ
Επίσης χθες το Γιούρογκρουπ αποφάσισε ότι δεν θα ασχοληθεί με τη νέα πρόταση, την οποία του απέστειλε η ελληνική Κυβέρνηση, ζητώντας ουσιαστικά νέο πρόγραμμα. Η απόφαση του Γιούρογκρουπ, το οποίο χρειάστηκε μόλις 15 λεπτά να αποφανθεί επί του ελληνικού αιτήματος, ελήφθη υπό το βάρος του νέου διαγγέλματος του Έλληνα Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος λίγο πριν από την έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Γιούρογκρουπ, ξανακάλεσε τον ελληνικό λαό να πεί «όχι» στις προτάσεις των δανειστών.

Ήδη, πριν ακόμη τη σύγκληση της τηλεδιάσκεψης του Γιούρογκρουπ, ο πρόεδρός του, Γερούν Ντάισελμπλουμ, αφού άκουσε όσα είχε να πει ο Έλληνας Πρωθυπουργός στον ελληνικό λαό για το δημοψήφισμα της Κυριακής, είχε δηλώσει ότι «μετά το διάγγελμα Τσίπρα, μικρή μόνο πιθανότητα υπάρχει για πρόοδο».

Επιστολή στον Τσίπρα
Μάλιστα ο Ντάισελμπλουμ, σε επιστολή που απέστειλε στον Αλέξη Τσίπρα, μετά το Γιούρογκρουπ, τόνισε ότι «το αίτημά του για ένα νέο πακέτο στήριξης θα εξεταστεί από το συμβούλιο βάσει του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος της Κυριακής».

«Θα επανέλθουμε στο αίτημά σας για τη χορήγηση υποστήριξης για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα μέσω του ΕΜΣ (Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας) μόνο μετά, και στη βάση του αποτελέσματος που θα προκύψει από το δημοψήφισμα», έγραψε στον Τσίπρα ο Ντάισελμπλουμ

Νωρίτερα, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είχε δηλώσει ότι το Γιούρογκρουπ περιορίσθηκε απλώς να σημειώσει τις ελληνικές προτάσεις που απεστάλησαν χθες. Είπε συγκεκριμένα:
«Η κύρια απόφαση είναι ότι, δεδομένης της πολιτικής κατάστασης, της απόρριψης των προηγούμενων προτάσεων, του δημοψηφίσματος που θα γίνει την Κυριακή, καθώς και της θέσης υπέρ του "όχι" από την ελληνική Κυβέρνηση, δεν βλέπουμε έδαφος για περαιτέρω συζητήσεις σε αυτό το σημείο».

Ο Πρόεδρος του Γιούρογκρουπ εξέφρασε τη λύπη του για την κατάσταση δεδομένης, όπως τόνισε, «της ισχυρής θέλησης του ελληνικού λαού να είναι μέρος της Ευρώπης και να παραμείνει μέρος της Ευρωζώνης, στην οποία τον υποστηρίζουμε πλήρως».

Λαγκάρντ: Πρώτα συμφωνία και μετά απομείωση
Χθες συνεδρίασαν, επίσης, το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και το συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).
Το ΔΝΤ αποφάσισε και επίσημα ότι η Ελλάδα δεν πλήρωσε την οφειλόμενη προς αυτό δόση, που έπρεπε να καταβληθεί την περασμένη Τρίτη, ενώ ο Πρόεδρος του EFSF κάλεσε τους θεσμούς να μη ζητήσουν τώρα τα δανεικά από την Ελλάδα.

Σε δήλωσή της μετά τη συνεδρία, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε οικονομικές μεταρρυθμίσεις πριν οι Ευρωπαίοι εταίροι της εξετάσουν την απομείωση του δημοσίου χρέους της.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, η Λαγκάρντ ερωτήθηκε τι, κατά τη γνώμη της, πρέπει να έλθει πρώτο, οι δεσμεύσεις της Αθήνας για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων ή η ελάφρυνση του εξωτερικού χρέους της από τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης.

«Δοθέντος του πού βρισκόμαστε, υποψιάζομαι ότι θα ήταν πολύ προτιμότερο να δούμε μια σοβαρή πρωτοβουλία για την προώθηση μεταρρυθμίσεων και έπειτα από αυτό να ακολουθήσει η άλλη πλευρά, μειώνοντας το ελληνικό χρέος», απάντησε η Λαγκάρντ.

Βαρουφάκης: Δεν θα γίνει κούρεμα
Χθες, ο Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνης Βαρουφάκης διαβεβαίωσε σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους ότι «σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει θέμα bail in (κούρεμα καταθέσεων)».
Παράλληλα, ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι «αυτό που μας χωρίζει με τους Θεσμούς είναι μόνον η βιωσιμότητα του χρέους».

Στερεύουν οι τράπεζες από Δευτέρας
Η απόφαση της ΕΚΤ αναμένεται να επιδεινώσει την ήδη βεβαρημένη κατάσταση των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες εκταμιεύουν καθημερινά 40 εκατομμύρια ευρώ για τις ανάγκες των καταθετών, «επιτρέποντάς» τους ανάληψη 60 μόλις ευρώ. Τραπεζικοί κύκλοι στην Ελλάδα αναφέρουν ότι με τον ρυθμό αυτό οι τράπεζες θα έχουν στερέψει μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ η Κυβέρνηση κάνει σκέψεις για να μειώσει ακόμα περισσότερο το ύψος των αναλήψεων κάτω από τα 60 ευρώ.

Χάρης: Στηρίζουμε κάθε ενέργεια που θα κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ

Χθες, σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του «Σίγμα», ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης εξέφρασε τη στήριξή του σε κάθε ενέργεια, η οποία θα κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη και στο ελληνικό αίτημα για νέο πρόγραμμα.

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι το χθεσινό αίτημα της ελληνικής Κυβέρνησης για νέο διετές πρόγραμμα αποτελεί μεν μια δύσκολη πολιτική απόφαση, ωστόσο είναι μια θετική και αναπόφευκτη κίνηση υπό τις περιστάσεις. «Η παρουσία της Ελλάδας στο ευρώ διασφαλίζεται μόνον έτσι, με την υπαγωγή σε πρόγραμμα στήριξης και οι καταστροφικές συνέπειες για τον λαό, μόνο με ένα πρόγραμμα στήριξης θα ανακοπούν», πρόσθεσε.

Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι το ελληνικό αίτημα για πρόγραμμα στήριξης πρέπει να εξετασθεί σε βάθος, βάσει των ευρωπαϊκών προνοιών. «Αυτή η διαδικασία πρέπει να ξεκινήσει το συντομότερο. Κοινή θέση των υπολοίπων υπουργών, στο χθεσινό Eurogroup, ήταν ότι αυτό πρέπει να γίνει από Δευτέρας, αφού ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι χρειάζεται την εξουσιοδότηση από τον λαό», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Πρόσθεσε ότι, στο πλαίσιο του Eurogroup, ηγέρθη το ζήτημα ότι το αντικείμενο του δημοψηφίσματος αφορά την επέκταση ή όχι του προηγούμενου προγράμματος, το οποίο έχει ήδη λήξει, ενώ παράλληλα υπάρχει νέο αίτημα για νέο πρόγραμμα στήριξης, μεγαλύτερης διάρκειας και ποσού. «Λέχθηκε πως δεν συνάδει το ερώτημα του δημοψηφίσματος με το αίτημα για νέο πρόγραμμα, αλλά ο Πρωθυπουργός έδωσε τη δική του ερμηνεία για τον σκοπό διεξαγωγής του δημοψηφίσματος», σημείωσε.

Πάντως ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν συζήτησαν τι θα γίνει σε περίπτωση ενός ναι ή ενός όχι.
Σημείωσε, επίσης, ότι αποφασίστηκε πως όλο το εύρος των εργαλείων και μηχανισμών της Ευρωζώνης είναι σε ετοιμότητα για να ενεργοποιηθούν, αν υπάρξει ενδεχόμενο μετάδοσης της αστάθειας από την ελληνική κρίση.

«Θέλουμε την Ελλάδα στο ευρώ, στον σκληρό πυρήνα της Ε.Ε. Θα ήταν καταστροφική μια εξέλιξη εκτός αγορών και εκτός προγράμματος», τόνισε ο Υπουργός οικονομικών.
Σχολιάζοντας τις επικρίσεις που διατυπώθηκαν για τη στάση που ο ίδιος τηρεί έναντι της Ελλάδας, ο Χάρης Γεωργιάδης επανέλαβε πως «στηρίζουμε κάθε ενέργεια που θα κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ, στηρίζουμε το αίτημα για πρόγραμμα στήριξης, θέλουμε ο προσανατολισμός αυτού του νέου προγράμματος να είναι όχι προς την κατεύθυνση των φόρων αλλά προς την κατεύθυνση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και την εξυγίανσης».

Προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα, διερωτήθηκε αν, όσοι επικρίνουν τον ίδιο και την Κυβέρνηση ότι δεν στηρίζουν τα ελληνικά αιτήματα, συμφωνούν με την υπαγωγή της Ελλάδας σε πρόγραμμα. «Εγώ συμφωνώ, αυτοί συμφωνούν; Δεν έχω λάβει απάντηση, επειδή κάποιοι προτιμούν τα συνθήματα και τις λαϊκίστικες εκφράσεις», κατέληξε.

Moody's: Υποβάθμιση λόγω δημοψηφίσματος
Αργά χθες βράδυ ο οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Moody's υποβάθμισε το μακροπρόθεσμο κρατικό αξιόχρεο της Ελλάδας σε Caa3 (από Caa2) με αρνητική προοπτική, λόγω των "κινδύνων" που συνδέονται με τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Το βραχυπρόθεσμο αξιόχρεο παρέμεινε αμετάβλητο και παραμένει Not Prime (NP).
Η ενέργεια αφορά τα αξιόγραφα που διακρατεί ο ιδιωτικός τομέας, σύμφωνα με την ανακοίνωση του οίκου.
"Η ανακοίνωση του δημοψηφίσματος δημιουργεί έναν επιπρόσθετο κίνδυνο, πιο πιεστικό για τους ιδιώτες πιστωτές", ανέφερε ο οίκος.

Keywords
Τυχαία Θέματα