Σε ποια χώρα οι άνθρωποι δηλώνουν ευτυχισμένοι;

Ενδιαφέροντα αποτελέσματα κατέδειξε η Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας 2017.

Η έκθεση δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των Ηνωμένων Εθνών, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ευτυχίας, που εορτάζεται στις 20 Μαρτίου.

Τις τρεις πρώτες θέσεις κατέλαβαν Νορβηγία, Δανία και Ισλανδία.

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση του Δικτύου Βιώσιμων Αναπτυξιακών Λύσεων (Sustainable Development Solutions Network), μιας παγκόσμιας πρωτοβουλίας για τα Ηνωμένα Έθνη, η Κύπρος βρίσκεται στην 65η θέση, η Τουρκία στην 69η, ενώ πιο κάτω,

στην 87η θέση βρίσκεται η Ελλάδα. Αναφορά γίνεται και στα κατεχόμενα, που καταχωρούνται με την ονομασία «Βόρεια Κύπρος» και κατατάσσονται στην 61η θέση.

Τελευταία η Συρία

Στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης των 155 χωρών βρίσκεται η Συρία (152η θέση) και ακολουθούν Τανζανία (153η), Μπουρούντι (154η) και Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (155η θέση).

Σύμφωνα με το προοίμιο της έκθεσης, η κατάταξη βασίζεται στις απαντήσεις περίπου 3.000 ερωτηθέντων σε κάθε μια από τις χώρες που περιλαμβάνονται. Οι συμμετέχοντες καλούνται να αξιολογήσουν τη ζωή τους σε μια κλίμακα όπου το 0 αντιστοιχεί στις χειρότερες δυνατές συνθήκες ζωής και το 10 στις καλύτερες δυνατές συνθήκες.

Από την 4η θέση το 2016, η Νορβηγία ανέβηκε στην πρώτη θέση φέτος, ενώ όλες οι χώρες που φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις της λίστας, λαμβάνουν υψηλή βαθμολογία σε όλες τις βασικές μεταβλητές που προκύπτει ότι οδηγούν στην ευτυχία.

Σύμφωνα με την έκθεση, την οποία συνέταξαν οι John Helliwell, Richard Layard και Jeffrey Sachs, κάθε μεταβλητή αντιστοιχεί σε μια διαφορετική πτυχή της ζωής. Οι παράγοντες αυτοί είναι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, το προσδόκιμο ζωής, η κοινωνική στήριξη, η εμπιστοσύνη (σύμφωνα με την αντίληψη περί απουσίας διαφθοράς στην κυβέρνηση και στις επιχειρήσεις), η αντίληψη περί ελευθερίας στη λήψη σημαντικών αποφάσεων και η γενναιοδωρία (στη βάση πρόσφατων δωρεών).

Προστίθεται ότι η Νορβηγία καταλαμβάνει την πρώτη θέση, παρά τις πτωτικές τιμές του πετρελαίου. Με την επιλογή της ανάπτυξης των ενεργειακών πηγών του σε βάθος χρόνου και την επένδυση των εσόδων για μελλοντικές χρήσεις και όχι για τρέχουσες ανάγκες, το Όσλο καταφέρνει να μην επηρεάζεται από τις διακυμάνσεις που επηρεάζουν άλλες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες, συμπληρώνεται.

«Λέγεται κάποιες φορές ότι η Νορβηγία επιτυγχάνει και διατηρεί υψηλά επίπεδα ευτυχίας, όχι λόγω του πετρελαϊκού της πλούτου, αλλά ανεξάρτητα από αυτόν», αναφέρεται.

Εξάλλου, η φετινή έκθεση δίνει έμφαση στη σημασία των κοινωνικών ερεισμάτων της ευτυχίας. Σε ξεχωριστά κεφάλαια αναφέρεται ακόμη ότι παρά τη ραγδαία άνοδο του κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Κίνα, οι άνθρωποι δεν έχουν καταστεί πιο ευτυχισμένοι τα τελευταία 25 χρόνια. Την ίδια ώρα, οι άνθρωποι στην Αφρική δίνουν μάχη, ενώ στην Αμερική η ευτυχία βρίσκεται σε κάμψη.

Συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ, από την 3η θέση το 2007 μεταξύ των κρατών μελών του ΟΟΣΑ, βρέθηκαν στη 19η θέση το 2016. Οι λόγοι είναι η φθίνουσα κοινωνική στήριξη και τα αυξημένα κρούσματα διαφθοράς, κάτι που εξηγεί τον λόγο που οι σκανδιναβικές χώρες τα πηγαίνουν καλύτερα.

Πρόκειται για την 5η κατά σειρά ετήσια Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας, ενώ η επόμενη το 2018 θα επικεντρωθεί στο θέμα της μετανάστευσης.

Αναφορά στα κατεχόμενα

Στην έκθεση, τα κατεχόμενα, που αναφέρονται ως «Βόρεια Κύπρος», κατατάσσονται στην 61η θέση.

Στις σημειώσεις, στο παράρτημα της έκθεσης, αναφέρεται ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για τον συνολικό πληθυσμό των κατεχομένων το 2015 και ως εκ τούτου χρησιμοποιήθηκαν τα στοιχεία του 2014. Πρόκειται για 313.626 άτομα, σύμφωνα με τους οικονομικούς και κοινωνικούς δείκτες του 2014, που δημοσίευσε τον Δεκέμβριο του 2015 ο «οργανισμός κρατικού προγραμματισμού» του ψευδοκράτους. Προστίθεται ότι απουσιάζουν επίσης τα στοιχεία του 2015 για την αναλογία πληθυσμού 0-14 και ως εκ τούτου χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία του 2011, πάλι του «οργανισμού κρατικού προγραμματισμού».

Πηγή: KYΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα