Σε ρυθμούς χαλαρής ομοσπονδίας και άτυπων διαβουλεύσεων

Αποκωδικοποίηση του στόχου της Ε/κ πλευράς, μέσω της ιδέας για αποκεντρωμένη ομοσπονδία και κατά πόσο αυτό μπορεί να διασφαλίσει θέματα ασφάλειας/εγγυήσεων, πλην της λεγόμενης λειτουργικότητας, επιχειρεί το σύνολο του πολιτικού σκηνικού.

Στο Προεδρικό, σύμφωνα με πληροφορίες, άρχισαν ήδη ασκήσεις επί χάρτου για να καταλήξουν ποιες από τις 28 συμφωνηθείσες ομόσπονδες εξουσίες θα μπορούσαν στο πλαίσιο μιας δομημένης συζήτησης και προφανώς με ανταλλάγματα, θα μπορούσαν να δοθούν στα συνιστώντα κρατίδια.

Συζήτηση που θα ανοίξει επίσημα στο εθνικό συμβούλιο της 23ης Οκτωβρίου. Άριστα

ενημερωμένες πηγές, κοντά στο προεδρικό περιβάλλον έλεγαν πάντως στο Σίγμα, πως:

«Σκοπός της στροφής στην αποκεντρωμένη ομοσπονδία είναι ακριβώς να απαντηθούν ανησυχίες της Τ/κ πλευράς σε σχέση με την αποτελεσματική συμμετοχή, που είναι μία από τις παράμετρούς του ΓΓ.

Την ίδια ώρα όμως θα πρέπει και η άλλη πλευρά να ανταποκριθεί στις παραμέτρους που αφορούν στα θέματα εγγυήσεων, στρατού και εδαφικού. Άρα η όποια νέα κίνηση, έχει ακριβώς να κάνει με διασφάλιση του πλαισίου του Γ.Γ»

Τα βλέμματα πλέον στρέφονται στην αυριανή συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με την Ελίζαμπεθ Σπέχαρ καθώς θα γνωστοποιηθεί αν ο Ακιντζί της έχει μεταφέρει την ετοιμότητα του για άτυπη συνάντηση των ηγετών.

Ομοίως κομβική για την επόμενη μέρα στο Κυπριακό είναι η ερχόμενη Δευτέρα καθώς κατατίθεται στο Συμβούλιο Ασφαλείας η ειδική έκθεση Γκουτέρες που θα περιλαμβάνει, όπως αντιλαμβάνεται η Λευκωσία και τις διαπιστώσεις, σχόλια και εισηγήσεις της κας Λουτ, που εκτός απροόπτου ετοιμάζεται για νέα περιοδεία.

«Στα Ηνωμένα Έθνη δεν είναι κοινωνοί της ιδέας που συζητείται εσωτερικά, ωστόσο γνωρίζουν και κυρίως η κα Λουτ με την οποία ο Πρόεδρος συνομίλησε τηλεφωνικώς δύο φορές, πως η Λευκωσία είναι έτοιμη να διευρύνει τη συζήτηση σε κάποια θέματα, με την προϋπόθεση ότι και η άλλη πλευρά θα μπει σε διάλογο – έστω τεχνοκρατικά (πχ. Μοντ Πελεράν) για τα θέματα ασφάλειας, εγγυήσεων και εφαρμογής της λύσης».

Τις διαδικασίες στο Κυπριακό παρακολουθούν από κοντά και οι συνεργαζόμενες με την Κυπριακή Δημοκρατίας χώρες του Ισραήλ και της Αιγύπτου που έστειλαν και θα στείλουν το επόμενο διάστημα πολύ συγκεκριμένα μηνύματα προς Τουρκία μεριά καθώς όσο περνούν οι μέρες άλλο τόσο κοντεύουν εξελίξεις που θα αλλάξουν το ισοζύγιο στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω ενέργειας και φυσικού αερίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σε ρυθμούς χαλαρής ομοσπονδίας και άτυπων διαβουλεύσεων,