Σε στρατηγικό συνεταιρισμό ΗΠΑ-Κύπρου αναφέρθηκε ο Ομπάμα

Την εκτίμηση των ΗΠΑ προς τη μακρά φιλία και στρατηγικό συνεταιρισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία, εξέφρασε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια του νέου πρέσβη της Κύπρου στην Ουάσιγκτον, Λεωνίδα Παντελίδη.

Μιλώντας στη διάρκεια σύντομης τελετής στο Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ευχαριστημένος, γιατί στα τελευταία χρόνια οι δύο χώρες εργάστηκαν για να ενδυναμώσουν τους δεσμούς τους, μεταξύ

άλλων μέσω μεγαλύτερου διμερούς εμπορίου και επενδύσεων και εργαζόμενοι από κοινού για την προώθηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή.

«Ο ισχυρός μας συνεταιρισμός αντικατοπτρίζεται επίσης στις αυξανόμενες εμπορικές, πολιτιστικές και εκπαιδευτικές ανταλλαγές μεταξύ των πολιτών μας. Προσβλέπω να εργαστώ μαζί σας καθώς συνεχίζουμε να οικοδομούμε επί αυτής της εμπλοκής προς όφελος Κυπρίων και Αμερικανών», είπε ο πρόεδρος Ομπάμα.

Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ συνεχάρη τον Κύπριο πρέσβη «για την αξιοσημείωτη πρόοδο που επιτεύχθηκε στην κατεύθυνση της διευθέτησης του Κυπριακού.

«Παραμένω πλήρως δεσμευμένος προς υποστήριξη της καθοδηγούμενων από τους Κυπρίους προσπάθειες για επανένωση της νήσου ως μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τους ηγέτες στις προσπάθειές τους να επιτύχουν μια δίκαιη και διαρκή λύση και ελπίζω ότι θα δράξουν αυτή την ιστορική ευκαιρία να δημιουργήσουν ένα καλύτερο μέλλον για όλους τους Κυπρίους», σημείωσε.

Καταλήγοντας, ο Αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε τον κ. Παντελίδη ότι προσβλέπει να εργαστεί μαζί του για την προώθηση της κοινής ατζέντας και να εμβαθύνουν την ισχυρή και αμετάβλητη φιλία των δύο χωρών.

Μεταφέροντας τις ευχές του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τον πρόεδρο Ομπάμα και τον αμερικανικό λαό, ο πρέσβης Λεωνίδας Παντελίδης του επαναβεβαίωσε τη σημασία που προσδίδει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο κυπριακός λαός στην περαιτέρω ανάπτυξη σχέσεων συνεργασίας και φιλίας μεταξύ των δύο χωρών και λαών.

«Αυτές οι σχέσεις είναι πολύπλευρες και διευρύνθηκαν τα τελευταία χρόνια και στηρίζονται σθεναρά σε κοινές αξίες, κοινές αρχές και αμοιβαία δέσμευση στην προώθηση του διεθνούς δικαίου και στην επικράτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», είπε.

Αναφέρθηκε στα κοινά χαρακτηριστικά και στην ιστορία βαθιάς φιλίας μεταξύ των δύο χωρών και στο κοινό όραμα για μια ειρηνική ανατολική Μεσόγειο και ένα κόσμο στον οποίο οι ευημερούσες δημοκρατικές κοινωνίας θα εργάζονται μαζί για να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.

«Στη διάρκεια της θητείας μου στην Ουάσιγκτον, θα καταβάλω όλες μου τις προσπάθειες για την οικοδόμηση και ενδυνάμωσης αυτού του συνεταιρισμού και της διεύθυνσης της κοινής συνεργασίας σε διμερείς, περιφερειακές και διεθνείς αρένες», πρόσθεσε ο κ. Παντελίδης.

Ο Κύπριος πρέσβης είπε πως η Κύπρος ακόμη υποφέρει από την κατοχή του ενός τρίτου του εδάφους της από ξένα στρατεύματα, 42 χρόνια μετά την τουρκική στρατιωτική εισβολή κι ο λαός της παραμένει ακόμη χωρισμένος με τη βία των όπλων.

Ταυτόχρονα, ευχαρίστησε την «υποστήριξη αρχών» από μέρους των ΗΠΑ, όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια «και για τη βοήθεια έχετε παράσχει στις προσπάθειές μας, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, για τον ειρηνικό τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της Κύπρου σε ένα ομοσπονδιακό πλαίσιο».

Στους τελευταίους μήνες, ανέφερε ο πρέσβης Λεωνίδας Παντελίδης, “μια μεγαλύτερη αίσθηση αισιοδοξίας περιβάλλει τις προσπάθειες αυτές για την επίτευξη μιας αμοιβαίως αποδεκτής λύσης σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο και τα πρότυπα του σεβασμού στα ατομικά ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες».

Πρόσθεσε ότι προτίθεται να εργαστεί με την αμερικανική κυβέρνηση κατά εντατικό τρόπο στο υπόλοιπο της θητείας της, όπως και με το Κογκρέσο, «αξιοποιώντας πλήρως την εκπεφρασμένη επιθυμία της κυβέρνησής σας να μας βοηθήσετε σ’ αυτές τις προσπάθειες».

Αναφερόμενος στα προβλήματα της περιοχής, ο κ. Παντελίδης τόνισε πως επιπρόσθετα της αποφασιστικότητας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του θρησκευτικού εξτρεμισμού, σ’ αυτή την επικίνδυνη μεταβατική περίοδο για την Ανατολική Μεσόγειο υπάρχει επείγουσα ανάγκη για την ανάπτυξη ιδεών γύρω από ένα καλύτερο μέλλον για τους λαούς της ευρύτερης περιοχής.

«Ο ρόλος των ΗΠΑ είναι κρίσιμος σ’ αυτή την εξέλιξη. Η Κύπρος, ως μία χώρα πολύ στενής εγγύτητας σ’ αυτή την κατακερματισμένη και βασανισμένη περιοχή, έχει προσανατολίσει την εξωτερική της πολιτική στην προώθηση της σταθερότητας στην περιοχή και στην οικοδόμηση γεφυρών συνεργασίας. Ως μικρή χώρα μέλος της ΕΕ, κλίνει φυσικά προς συνεργατικές, πολυμερείς και ήπιας ισχύος λύσεις στα περίπλοκα προβλήματα της περιοχής», σημείωσε.

Παράλληλα ανέφερε ότι η κυπριακή κυβέρνηση προσβλέπει στη διερεύνηση τρόπων για να εργαστεί με την αμερικανική κυβέρνηση στην ενθάρρυνση περιφερειακής ολοκλήρωσης και συνεργασίας, βοηθώντας έτσι στην οικοδόμηση των θεμελίων για μια διαρκή ειρήνη.

«Έχω τη σθεναρή πεποίθηση ότι οι χώρες μας μπορούν να είναι αποτελεσματικοί εταίροι σ’ αυτή την προσπάθεια», τόνισε.

Αναφερόμενος στην ανακάλυψη σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων εντός της κυπριακής ΑΟΖ και τις σοβαρές προοπτικές μεγαλύτερων ανακαλύψεων, είπε πως κατέστησαν την Κύπρο πολύ περισσότερο σημαντικό προορισμό αμερικανικών επενδύσεων στον τομέα των υπεράκτιων ερευνών και ενέργεια και τους συναφείς τομείς. Υπογράμμισε ότι αμερικανικές εταιρείες ήδη δραστηριοποιούνται, ενώ άλλες δημιουργούν παρουσία στην Κύπρο.

«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί για την προώθηση αμοιβαία επωφελών εμπορικών και επιχειρηματικών συναλλαγών και να ενθαρρύνουμε περισσότερες αμερικανικές επιχειρήσεις για δραστηριοποιηθούν στην Κύπρο,” διαβεβαίωσε.

Καταλήγοντας ο κ. Παντελίδης, αφού δηλώνει ότι έχει πλήρη συνείδηση για τις τεράστιες ευθύνες του από τη θέση που αναλαμβάνει, σε μια τόσο ευαίσθητη στιγμή των προσπαθειών για τον τερματισμό της διαίρεσης της Κύπρου, υπογραμμίζει ότι η επίλυση του Κυπριακού και η επανένωση «θα παρέχουν ένα μοντέλο αρμονικής συνύπαρξης και διαμοιρασμού εξουσίας μεταξύ κοινοτήτων διαφορετικών θρησκευτικών και εθνικών συνειδήσεων και αυτό είναι κάτι από το οποίο η περιοχή μας κι ο κόσμος θα μπορούσαν να ωφεληθούν τα μέγιστα».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα