Σειρά συζητήσεων στην Κύπρο για τις προτεραιότητες Γιούνκερ

Η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο εγκαινιάζει τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου σειρά δημοσίων συζητήσεων με θέμα τις 10 κορυφαίες προτεραιότητες του προέδρου Ζαν Κλωντ Γιούνκερ για την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για στρατηγικά ζητήματα στην ευρωπαϊκή πολιτική που απασχολούν έντονα τα κράτη μέλη, τις κυβερνήσεις και τις κοινωνίες ευρύτερα και επηρεάζουν σημαντικά τη ζωή των πολιτών.

Η πρώτη συζήτηση,

που συνδέεται με την στρατηγική προτεραιότητα του προέδρου Γιούνκερ για την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Εσωτερικής Αγοράς, θα γίνει στο Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου, ώρα 11.00-13.00. Ο τίτλος της εκδήλωσης είναι "Η Ευρωπαϊκή εσωτερική αγορά και η Κύπρος. Ανάπτυξη, Επενδύσεις, Ανταγωνιστικότητα – Πώς θα πετύχουμε". Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης ο οποίος θα μιλήσει για την μεταρρύθμιση και την σημασία της για την τόνωση της ανάπτυξης. Τοποθετήσεις θα κάνουν ο Μιχάλης Αντωνίου, Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ, και η Νατάσα Πηλείδου, Γενική Διευθύντρια CIPA. Την συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Κυριάκος Πιερίδης.

Η δεύτερη συζήτηση θα γίνει επίσης στο Σπίτι της ΕΕ την Δευτέρα 3 Οκτωβρίου, ώρα 11.00 – 13.00, με θέμα "Η Ευρωπαϊκή Ένωση στην παγκόσμια σκηνή: Αναζητώντας ισχυρή φωνή και κοινή δράση". Εντάσσεται στη στρατηγική προτεραιότητα του προέδρου Γιούνκερ για την ενίσχυση του ρόλου της ΕΕ στη διεθνή σκηνή. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος θα μιλήσει με θέμα “Η ΕΕ και η Κύπρος: Η πρόκληση της σταθερότητας και της συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο». Τοποθετήσεις θα γίνουν από τον πρεσβευτή της Ελλάδας Ηλία Φωτόπουλο και από τον Μιχάλη Ατταλίδη, Επικεφαλής του Κέντρου Αριστείας Jean Monnet. Την συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Γιώργος Κακούρης.

Και στις δυο εκδηλώσεις εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα απευθύνει χαιρετισμό ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας στην Κύπρο Γιώργος Μαρκοπουλιώτης.

Οι δέκα προτεραιότητες του προέδρου Γιούνκερ είναι:

1. Απασχόληση, ανάπτυξη και επενδύσεις
2. Ψηφιακή ενιαία αγορά
3. Ενεργειακή ένωση και κλίμα
4. Εσωτερική αγορά
5. Οικονομική και νομισματική ένωση
6. Συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών ΕΕ-ΗΠΑ
7. Δικαιοσύνης και θεμελιώδη δικαιώματα
8. Μετανάστευση
9. Η ΕΕ ως παγκόσμιος παράγοντας
10. Δημοκρατική αλλαγή

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα