Σεισμός στην Αλάσκα δημιούργησε ένα νέο είδος ψαριού

Τα διάφορα είδη ψαριών, συνήθως εξελίσσονται σε μεγάλες χρονικές κλίμακες, ωστόσο, αυτό μπορεί να συμβεί σχεδόν αστραπιαία.

Παράδειγμα αποτελεί, ένα μικρό ψάρι που χρειάστηκε λιγότερο από 50 χρόνια για να «μεταμορφωθεί», έπειτα από έναν ακραίο σεισμό που χτύπησε την Αλάσκα το 1964.

Ο δεύτερος ισχυρότερος σεισμός, που έχει καταγραφεί ποτέ, μεγέθους 9,2 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ, χτύπησε στις 27 Μαρτίου 1964 και ανύψωσε τη γη κατά αρκετά μέτρα. Ο σεισμός

αυτός, είχε ως αποτέλεσμα πολυάριθμες λιμνούλες γλυκού νερού εμφανίστηκαν στα νησιά του Κόλπου της Αλάσκας.

Μέσα στις λιμνούλες παγιδεύτηκαν ψάρια του είδους «Gasterosteus aculeatus», τα οποία απαντώνται και στην Ελλάδα όπου είναι γνωστά ως «αγκαθερά». Το συγκεκριμένο είδος, κανονικά ζει στη θάλασσα, αναπαράγεται όμως σε γλυκά νερά, γι΄αυτό και επέζησε στις λιμνούλες, που δημιούργησε ο σεισμός.

Tα αγκαθερά, που ζουν σε αυτές τις λίμνες παρουσιάζουν δραματικές αλλαγές στα γονίδια και την εμφάνισή τους αλλά καθώς επίσης και άλλα φαινοτυπικά χαρακτηριστικά τους διαφέρουν σε σχέση με τους συγγενείς τους, που παρέμειναν στη θάλασσα.

Η διαπίστωση, αυτή δείχνει πόσο γρήγορα μπορούν ορισμένα είδη να αντιδρούν σε απότομες μεταβολές του περιβάλλοντος.

«Σε ορισμένους από τους πληθυσμούς που εξετάσαμε, βρήκαμε ενδείξεις αλλαγών που εμφανίστηκαν σε λιγότερο από δέκα χρόνια. Αυτό δείχνει ότι οι εξελικτικές αλλαγές μπορούν να συμβούν γρήγορα, κάτι που πιθανότατα συμβαίνει και με άλλους οργανισμούς» λέει ο επικεφαλής της μελέτης, Ουίλιαμ Κρέσκο, στην έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση PNAS.

Αν η εξέλιξη συνεχίσει να προχωρά με αυτόν τον ρυθμό, τα αγκαθερά στις νέες λίμνες της Αλάσκας θα αναγνωριστούν τελικά ως νέο είδος.

ΠΗΓΗ: in.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα