ΣΕΒ: Το Brexit αποτελεί ευκαιρία για το λιμάνι του Πειραιά

Η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, αποτελεί μια «ανεπανάληπτη ευκαιρία» για το λιμάνι του Πειραιά να υποκαταστήσει το Λονδίνο ως οικονομικό κέντρο εξυπηρέτησης της ναυτιλίας, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΣΕΒ.

Ο ΣΕΒ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών) υποστηρίζει την άποψη αυτή, επικαλούμενος τον πρώην Πρόεδρο του Ναυτικού Επιμελητηρίου

της Ελλάδας Γ. Γράτσο ο οποίος σημείωσε ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο εισρέουν 45 δισ. ευρώ ετησίως grosso modo με συνεισφορά της ναυτιλίας μόλις στο ¼ της ελληνόκτητης, και απασχολούνται σχεδόν 600.000 άτομα στους ναυτιλιακούς κλάδους ναυλώσεων, ασφαλίσεων, υπηρεσιών λιμένων κ.ο.κ.

Σημειώνει ταυτόχρονα ότι ο ελληνικός νηογνώμονας είναι σχεδόν ανύπαρκτος ενώ ο νορβηγικός που ήδη συγχωνεύθηκε με το γερμανικό έχει 10.500 υπαλλήλους σε 300 γραφεία παγκοσμίως και παρακολουθεί το 15% της μεταφορικής ικανότητας παγκοσμίως (σχεδόν όση είναι και η μεταφορική ικανότητα της ελληνόκτητης ναυτιλίας).

Ο Πειραιάς, αναφέρει ο ΣΕΒ, "που διαθέτει ήδη 800 διαχειρίστριες εταιρείες και μικρά περιφερειακά γραφεία ξένων εταιρειών που σχετίζονται με τη ναυτιλία, έχει τις δυνατότητες να γίνει η πρώτη δύναμη στον ναυτιλιακό κλάδο, ιδίως τώρα που γίνεται μεγάλο διαμετακομιστικό κέντρο. Όλα προϋποθέτουν να φτιαχτεί ένα κλίμα προσέλκυσης ναυτιλιακών γραφείων παντός είδους με το κατάλληλο σταθερό φορολογικό και θεσμικό πλαίσιο. Όλα αυτά θα μπορούσαν να γίνουν και χωρίς το Brexit. Αλλά η ευκαιρία παρουσιάζεται ξανά σήμερα, και ίσως έχει σημάνει η ώρα πλέον να δραστηριοποιηθούμε».

Γενικά, κατά το ΣΕΒ το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία είναι «ανυπολόγιστα βαρύ πλήγμα» για την ευρωπαϊκή ενοποίηση. Εντούτοις εκτιμά ότι τελικά η Μ. Βρετανία θα βρει το δρόμο της και η ελληνική οικονομία θα παραμείνει σχετικά αλώβητη πέραν της όποιας επιπλέον ύφεσης πιθανόν εμφανιστεί εξαιτίας της επιβράδυνσης της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Ο ΣΕΒ καλεί επίσης την ΕΕ να αντιμετωπίσει με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα τα «θέματα κοινωνικής συνοχής και να δημιουργήσει ένα περιβάλλον μεγαλύτερης ασφάλειας για τους πολίτες της και ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους, χωρίς να υπονομεύσει τις αρχές της ανοιχτής κοινωνίας και οικονομίας».

Και προειδοποιεί ότι θα είναι ανεπίτρεπτη και αλόγιστη συμπεριφορά να χαλαρώσει η εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος και να υπάρξουν νέες καθυστερήσεις σε αξιολογήσεις, εκτιμώντας ότι πλέον δεν υπάρχουν περιθώρια ανοχής σε τέτοιες καταστάσεις λόγω της έντασης που δημιουργούν στον ευρωσκεπτικισμό.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα