ΣΦΕΚ: Επικίνδυνη η αγορά φαρμάκων από τα κατεχόμενα
Την ξεκάθαρη θέση ότι η αγορά φαρμάκων από τα κατεχόμενα είναι μια επικίνδυνη πρακτική, εκφράζει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Εταιρειών Κύπρου (ΣΦΕΚ).
Με γραπτή ανακοίνωσή του, ο ΣΚΕΦ αναφέρει ότι οι κατά καιρούς επικρίσεις για τις τιμές των φαρμάκων έχουν ενταθεί τελευταίως με αφορμή και την επικίνδυνη τακτική που ακολουθούν αρκετοί ασθενείς να καταφεύγουν στα κατεχόμενα, όπου βρίσκουν τα σκευάσματα που χρειάζονται σε χαμηλότερες τιμές από αυτές στις οποίες διατίθενται στην Κυπριακή Δημοκρατία.
«Ως
Σε ό,τι αφορά το επιχείρημα ότι τα φάρμακα είναι πιο φθηνά στα κατεχόμενα, ο ΣΦΕΚ υπενθυμίζει και τονίζει σε κάθε ενδιαφερόμενο ότι οι τιμές στη χώρα μας καθορίζονται από το κράτος, στη βάση νομοθεσιών που ψήφισε η Βουλή, όπου, ως γνωστόν, εκπροσωπούνται όλα τα κόμματα, τα οποία οι Κύπριοι πολίτες εμπιστευθήκαμε με την ψήφο μας, να είναι οι αντιπρόσωποί μας στον ναό της Δημοκρατίας.
«Οι βουλευτές, λοιπόν, αποφάσισαν και ενέκριναν τον τρόπο με τον οποίο θα καθορίζονται οι τιμές των φαρμάκων. Κανείς άλλος. Η απόφασή τους ελήφθη βεβαίως στη βάση μελέτης την οποία το κράτος ανέθεσε σε ένα από τα πλέον αναγνωρισμένα πανεπιστήμια διεθνώς, το LSE. Η νομοθεσία, λοιπόν, την οποία ψήφισε η Βουλή, προνοεί ότι ο τρόπος με τον οποίο τιμολογούνται τα φάρμακα καθορίζεται από το Υπουργείο Υγείας και ειδικότερα από τις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες, στη βάση του συστήματος “reference pricing”. Το σύστημα αυτό χρησιμοποιεί μια βάση δεδομένων με τις χονδρικές τιμές των φαρμάκων σε 10 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες διαχωρίζονται σε ακριβές (Αυστρία, Γερμανία, Δανία), μεσαίες (Βέλγιο, Ισπανία, Ιταλία, Σουηδία) και φθηνές (Γαλλία, Ελλάδα, Πορτογαλία). Η χονδρική τιμή πώλησης κάθε φαρμάκου καθορίζεται από τον μέσο όρο που προκύπτει από τη χαμηλότερη τιμή από την ομάδα των ακριβών χωρών, τις δύο χαμηλότερες τιμές από την ομάδα των μεσαίων χωρών και τη χαμηλότερη τιμή από την ομάδα των φθηνών χωρών», τονίζει.
Σημειώνει δε ότι η εφαρμογή του συστήματος «reference pricing» είχε ως αποτέλεσμα, από το 2005 μέχρι και σήμερα, τη μείωση της τιμής 920 φαρμάκων κατά μέσο όρο σε ποσοστό της τάξης του 25%, ενώ οι τιμές των υπολοίπων φαρμάκων παρέμειναν σταθερές.
«Όπως είναι φυσικό, σε κάθε χώρα ισχύουν διαφορετικές τιμές, ανάλογα με τις συνθήκες αγοράς της. Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, το υφιστάμενο γενικό σύστημα υγείας επιτρέπει στους ασθενείς να πληρώνουν μόνο ένα μικρό ποσοστό της τιμής των φαρμάκων. Υπάρχουν πολλές άλλες χώρες όπου τα φάρμακα είναι πολύ πιο ακριβά από ό,τι στην Κύπρο. Γι’ αυτό τον λόγο στις τιμές αναφοράς του καλαθιού χωρών που χρησιμοποιεί η Κύπρος περιλαμβάνονται και φθηνές και μεσαίες αλλά και ακριβές χώρες», αναφέρει.
Επίσης, εκφράζει την άποψη ότι «όσοι μονίμως παραπονούνται για τις τιμές των φαρμάκων στη χώρα μας και προχωρούν σε σύγκριση με άλλες φθηνότερες χώρες, λανθασμένα συγκρίνουν τις τιμές του ιδιωτικού τομέα στην Κύπρο με τις τιμές στις οποίες διατίθενται τα φάρμακα σε χώρες στις οποίες λειτουργούν εθνικά συστήματα υγείας. Αυτό σημαίνει ότι στις χώρες με φθηνά φάρμακα όλοι οι πολίτες καταβάλλουν κάθε μήνα ένα ποσόν από το εισόδημά τους, ώστε να μπορούν να έχουν είτε δωρεάν είτε κατά πολύ μειωμένη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, όποτε την χρειασθούν. Στην Κύπρο κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Εμείς δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να έχουμε Γενικό Σύστημα Υγείας, ώστε να μπορούμε να απολαμβάνουμε το αγαθό της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης».
Πάντως, σύμφωνα με την ανακοίνωση, θα πρέπει να διευκρινισθεί για ακόμα μια φορά ότι στον ιδιωτικό τομέα, στην Κύπρο, η μέγιστη χονδρική τιμή του κάθε φαρμάκου καθορίζεται από το Υπουργείο Υγείας μέσω του συστήματος “reference pricing”.
Οι εισαγωγείς είναι υποχρεωμένοι να πωλήσουν στις τιμές που καθορίζονται από το Υπουργείο και όχι αυθαίρετα. Στη συνέχεια, συμφωνούν τους όρους συνεργασίας τους με τις διεθνείς φαρμακοβιομηχανίες, με περιορισμένες, φυσικά, δυνατότητες διαπραγμάτευσης, λόγω του μικρού μεγέθους της αγοράς του ιδιωτικού τομέα.
Ακολούθως, επωμίζονται το κόστος της αποθήκευσης, υπό αυστηρούς κανονισμούς και όρους φύλαξης, της προώθησης και της διανομής τους στα φαρμακεία, πάντοτε στις καθορισμένες χονδρικές τιμές των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών.
Το μόνο που δεν είναι καθορισμένο από το κράτος είναι το ποσοστό κέρδους. Αφού λοιπόν γίνει όλη η πιο πάνω διαδικασία και πριν ένα φάρμακο φτάσει στον καταναλωτή, η τιμή του επιβαρύνεται με 5% ΦΠΑ, καθώς και το κέρδος του φαρμακοποιού.
Από την άλλη, στον δημόσιο τομέα, ο οποίος εξυπηρετεί το 80% των ασθενών, οι τιμές των φαρμάκων βασίζονται στις προκηρύξεις και κατακυρώσεις προσφορών του Υπουργείου Υγείας για την προμήθεια φαρμάκων στα κρατικά νοσηλευτήρια. Κριτήριο ανάθεσης της προσφοράς είναι η τιμή, και ο προσφοροδότης στον οποίο κατακυρώνεται η προσφορά επωμίζεται μόνον το κόστος εισαγωγής. Το κράτος να αναλαμβάνει τα έξοδα αποθήκευσης, διανομής και εκτέλεσης συνταγών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόστος της διαχείρισης από το κράτος δεν έχει υπολογιστεί ποτέ. Βάσει αυτού του συστήματος, η Κύπρος συγκαταλέγεται στις χώρες με τις χαμηλότερες τιμές φαρμάκων στην Ευρώπη.
«Όλα τα πιο πάνω αποδεικνύουν ότι η εισαγωγή και εφαρμογή του ΓεΣΥ θα μεταρρυθμίσει πλήρως τον τομέα της υγείας, ενοποιώντας την κρατική και ιδιωτική αγορά και προσφέροντας τα φάρμακα στους ασθενείς σε επιχορηγημένες τιμές, με στόχο την παροχή υψηλού επιπέδου ιατρικής φροντίδας σε όλο τον πληθυσμό της Κύπρου, ανεξάρτητα από την οικονομική δυνατότητα του κάθε ασθενή», καταλήγει η ανακοίνωση.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- ΣΟΚ: Δείτε την Στέλλα του "Game of Love" πριν από τις πλαστικές - Τρομάξαμε να την αναγνωρίσουμε... [photos]
- ΣΟΚ: Δείτε τι έπαθε επειδή κοιμόταν χωρίς να βγάζει την μάσκαρα… [pic]
- Παύθηκε από αθλητικός δικαστής ο Δημήτρης Σκουτέρης
- Αποκάλυψη: Αγοράζουν αυτοκίνητα με 670€ και τα πουλάνε πάνω από 5.000...
- Ποια είναι η «πόλη η μεγάλη» που αναφέρεται στο βιβλίο της Αποκάλυψης;
- Συλλαλητήρια σε 21 πόλεις για τη Μακεδονία - Πού θα γίνουν οι συγκεντρώσεις
- Μόλις δέκα άτομα αποχαιρέτησαν την κυρία «Θάλεια» του «Ρετιρέ»
- Τροχαίο στην Αττική οδό - Κλειστή ΤΩΡΑ η έξοδος για Ελευσίνα
- Θεοδώρα Τζάκρη: Όνομα με γεωγραφικό - όχι χρονικό ή ιστορικό προσδιορισμό για την πΓΔΜ
- Νέες στάσεις εργασίας σε τρένα και προαστιακό
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Sigma Live
- Πιέρος: "Είχαν γίνει κάποιες συζητήσεις με τον ΑΠΟΕΛ"
- Τα «έσκασε» και παίρνει Ζορζίνιο η Μάντσεστερ Σίτι!
- Στην Κροατία ο Ρόμο (pic)
- Η πολιτική της σιωπής της Κύπρου: Kονδύλια στην Τουρκία
- ΣΦΕΚ: Επικίνδυνη η αγορά φαρμάκων από τα κατεχόμενα
- Ιορδανία: Eντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Όμαρ αλ-Ρατζάζ
- Νέο καινοτόμο προϊόν υγείας από τη CNP CYPRIALIFE
- Βραβεία Εθελοντών Εργαζόμενων και Ενεργούς Πολιτότητας 2017
- ΠΑΣΠ: "Η υπόθεση Κατσαντώνη είναι υψίστης σημασίας"
![ΣΦΕΚ, Επικίνδυνη,sfek, epikindyni](https://images32.inewsgr.com/3119/31199772/sfek-epikindyni-i-agora-farmakon-apo-ta-katechomena-160.jpg)
- Τελευταία Νέα Sigma Live
- ΣΦΕΚ: Επικίνδυνη η αγορά φαρμάκων από τα κατεχόμενα
- Βραβεία Εθελοντών Εργαζόμενων και Ενεργούς Πολιτότητας 2017
- Νέο καινοτόμο προϊόν υγείας από τη CNP CYPRIALIFE
- Αυξήθηκαν αποδόσεις ιταλικών ομολόγων λόγω δηλώσεων Κόντε
- Πιέρος: "Είχαν γίνει κάποιες συζητήσεις με τον ΑΠΟΕΛ"
- Στην Κροατία ο Ρόμο (pic)
- Κύπρος: Τέλος η δημοσιοποίηση δικαστικών αποφάσεων λόγω GDRP
- Η Ελλάδα από ψηλά
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ο Κόντε έκανε καλό στα ιταλικά ομόλογα
- Θεία Λειτουργία για τη λήξη των κύκλων μελέτης Αγίας Γραφής στη Σύρο
- Νομιμοποιούν και τα αυθαίρετα μέσα στα δάση
- Μαξίμου για Μητσοτάκη: Ο πανικός του είναι όλο και πιο έκδηλος
- Θα προκριθούν όλα τα φαβορί από τους ομίλους του Παγκοσμίου Κυπέλλου;
- Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα απειλούν 75.000 θέσεις εργασίας στη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία
- Πρώιμη αποκάλυψη για την BMW X5 2019
- Στυλίδα: Καταγγέλλουν τον Γκλέτσο για χειροδικία! «Γρονθοκόπησε Πρόεδρο Αγροτικού Συλλόγου»
- Τραμπ: Ξεκίνησε το τείχος στο Μεξικό