«Σφίγγει τα λουριά» στις τράπεζες η Κεντρική Τράπεζα

Η ουσία της νέας πολύ σημαντικής προσπάθειας που γίνεται σε συνεργασία με την Τρόικα, αφορά στον καθορισμό ελάχιστου αριθμού αναδιαρθρώσεων που υποχρεούται μια τράπεζα να επιτυγχάνει ανά τρίμηνο. Και καταγράφονται σε εμπιστευτική επιστολή της Χρυστάλλας Γιωρκάτζη προς την Επιτροπή Οικονομικών.

Οι δείκτες που έχουν καθοριστεί αφορούν σε τέσσερις πυλώνες

- Θα πρέπει να υπερβαίνουν συγκεκριμένο

ποσοστό σε ότι αφορά τις προτεινόμενες αναδιαρθρώσεις

- Θα πρέπει να υπερβαίνουν συγκεκριμένο ποσοστό εγκεκριμένων βιώσιμων αναδιαρθρώσεων

- Θα πρέπει να ενημερώνουν για το ποσοστό αναδιαρθρωμένων δανείων που παρουσιάζουν ξανά καθυστέρηση κάτω από 8 ημέρες

- Θα πρέπει να ενημερώνουν για τα δάνεια που παρουσιάζουν καθυστέρηση μικρότερη των 90 ημερών και τα οποία τελικά αντιμετωπίστηκαν

Η Κεντρική Τράπεζα εξηγεί ότι έτσι θα έχει καθαρή εικόνα για το αν οι Τράπεζες προσφέρουν πραγματικά βιώσιμες λύσεις στους δανειολήπτες και δεύτερον θα ασκηθεί πίεση στις Τράπεζες ώστε να ενεργούν για επίλυση των καθυστερήσεων έγκαιρα και κυρίως προτού ένα δάνειο θεωρηθεί μη εξυπηρετούμενο.

Σε περίπτωση που αυτά δεν τηρούνται η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη εξήγησε πως πρόκειται για εποπτικό μέτρο που θα λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης προς τα εποπτευόμενα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη επεσήμανε ότι σε περίπτωση μεγάλων αποκλίσεων από τις απαιτήσεις θα έχουν συνέπειες σε ότι αφορά τις απαιτήσεις για πρόσθετα κεφάλαια.

Μήπως αυτές οι οδηγίες είναι και παραδοχή αποτυχίας στην αντιμετώπιση του προβλήματος;

Η Κεντρική Τράπεζα δεν ερμηνεύει τις οδηγίες αυτές ως αποτυχία στην αντιμετώπιση του προβλήματος αλλά όπως εξηγεί έχει αυξηθεί ο ρυθμός των αναδιαρθρώσεων, ο οποίος όμως γίνεται αισθητός με σημαντική χρονική υστέρηση γιατί ένα αναδιαρθρωμένο δάνειο ακόμη και αν πλέον εξυπηρετείται κανονικά θεωρείται ΜΕΔ για 12 μήνες.

Ωστόσο η πρόσθετη πίεση κρίθηκε αναγκαία αφού, όπως παραδέχεται η ΚΤΚ με βάση τη διεθνή εμπειρία το πρόβλημα των ΜΕΔ επιλύεται κατά μεγάλο ποσοστό μέσω αναδιαρθρώσεων και όχι άλλων εργαλείων όπως η πώληση δανείων και οι εκποιήσεις.

Υπογραμμίζει μάλιστα ότι τα εργαλεία αυτά δεν έχουν δοκιμασθεί στην πράξη και δεν μπορεί να γίνει εκτίμηση σε ποιο βαθμό θα μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Η Κεντρική Τράπεζα δηλώνει ότι σε περίπτωση που το κράτος το αποφασίσει θα το στηρίξει για επιτυχή υλοποίηση του εγχειρήματος.

Θέτει ωστόσο σειρά προβληματισμών κυρίως για το ρίσκο που αναλαμβάνει ένα κράτος το οποίο θα πρέπει, όπως σημειώνει, να εγγυηθεί ομόλογα και άρα να επωμιστεί τον κίνδυνο επιπρόσθετων ζημιών που ενδεχομένως να προκύψουν από την διαχείριση των ΜΕΔ. Και υπό μορφή προειδοποίησης αναφέρει πως για να είναι κάτι τέτοιο νόμιμο θα πρέπει να τύχει της έγκρισης της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν, η οποία σε περιπτώσεις άλλων χωρών έθεσε πολύ αυστηρούς όρους κυρίως για την αποτίμηση των δανείων που θα αναλάβει.

Νέο επεισόδιο στο σήριαλ με την FBME

Σε ανοικτή επιστολή του του νομικού συμβούλου της FBME Αλέκου Μαρκίδη, προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καταγγέλλει συνέχιση των ζημιογόνων, όπως τις χαρακτηρίζει αυθαίρετων ενεργειών της ΚΤΚ ως Αρχής Εξυγίανσης.

Καλεί επίσης τον Πρόεδρο να παρέμβει συγκαλώντας σύσκεψη των εμπλεκομένων για κατάληξη σε αμοιβαία επωφελείς λύσεις.

Η Κεντρική τράπεζα δεν θέλησε να σχολιάσει το γεγονός επαναλαμβάνοντας ότι αφορά σε ζητήματα που βρίσκονται ενώπιον της Δικαιοσύνης και οι θέσεις της έχουν εκφραστεί στα εκεί βήματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα