Σφοδρές μάχες στη Συρία - Τρέχουν να σωθούν οι άμαχοι

Σφοδρές μάχες, στις οποίες εμπλέκονται όλοι οι πρωταγωνιστές του πολέμου στη Συρία, ανάγκασαν χιλιάδες άμαχους να πάρουν τους δρόμους στο βόρειο τμήμα της χώρας, ρίχνοντας βαριά σκιά στις συνομιλίες ανάμεσα στο καθεστώς και στην αντιπολίτευση στη Γενεύη.

Μια ένδειξη της έκτασης και της σφοδρότητας των εχθροπραξιών είναι ότι πάνω από 200 μαχητές διαφόρων παρατάξεων σκοτώθηκαν από την Κυριακή στην επαρχία του Χαλεπιού, ενώ καμιά πλευρά δεν έχει επιτύχει να προελάσει στην πραγματικότητα επί του πεδίου, ανέφερε χθες η μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η

Ουάσινγκτον, η οποία μαζί με τη Μόσχα ανέλαβε την διπλωματική πρωτοβουλία που συνέλαβε στην κήρυξη εκεχειρίας ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους αντάρτες και τη μείωση της βίας από τα τέλη του Φεβρουαρίου, εξέφρασε τη "βαθιά ανησυχία" της για τις "απειλές" που απειλούν την "διακοπή των εχθροπραξιών", ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι υπενθύμισε τηλεφωνικά στον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ την "πιεστική ανάγκη το καθεστώς του (Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ) Άσαντ να τερματίσει τις παραβιάσεις" της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.

Η κλιμάκωση των μαχών στην επαρχία του Χαλεπιού καταγράφεται ενώ επαναλαμβάνονται στη Γενεύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ οι συνομιλίες με στόχο να υπάρξει μια πολιτική διευθέτηση και να τερματιστεί ο συριακός πόλεμος, ο οποίος έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 270.000 ανθρώπους.

Η αντιπολίτευση κατέστησε σαφές χθες στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι είναι έτοιμη να συμφωνήσει στον σχηματισμό μιας μεταβατικής κυβέρνησης στην οποία θα συμμετέχουν διπλωμάτες και τεχνοκράτες του καθεστώτος της Δαμασκού, αλλά όχι εκείνοι "που έχουν διαπράξει εγκλήματα".

Ο ρόλος του Μπασάρ αλ Άσαντ, της Τουρκίας και του ΟΗΕ

Στην απόφαση 2254, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προέβλεψε τη συγκρότηση, έως το καλοκαίρι, ενός κυβερνητικού οργάνου και την κατάρτιση νέου Συντάγματος, πριν οργανωθούν προεδρικές και βουλευτικές εκλογές το 2017.

Μια βασική δυσκολία στις διαπραγματεύσεις παραμένει να οριστεί ποιος θα είναι ο ρόλος του Μπασάρ αλ Άσαντ, του οποίου την αποχώρηση απαιτεί η αντιπολίτευση.

Στην ίδια τη Συρία, χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν ξανά να πάρουν τους δρόμους. Σύμφωνα με την ΜΚΟ Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW), 30.000 άμαχοι τράπηκαν σε φυγή μέσα σε 48 ώρες για να σωθούν από τις μάχες στις οποίες αναμετρούνται τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) με αντάρτες, σε τομείς της επαρχίας Χαλέπι που γειτονεύουν με την Τουρκία.

Το ΙΚ απέσπασε την Πέμπτη σε αυτή την περιοχή έξι χωριά που βρίσκονταν στα χέρια των ανταρτών, κατά το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

"Την ώρα που οι άμαχοι φεύγουν για να σωθούν από τους μαχητές του ΙΚ, η Τουρκία αντιδρά κάνοντας χρήση πραγματικών πυρών" εναντίον τους, κατήγγειλε ο Τζέρι Σίμπσον, ερευνητής του HRW, καλώντας την Άγκυρα να ανοίξει τα σύνορά της στους πρόσφυγες.

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Επιθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ έκανε λόγο για 21.000 ως 23.000 άμαχους που εγκατέλειψαν τις εστίες τους για να σωθούν από τις μάχες και κατευθύνονται κυρίως προς την πόλη Άζαζ της βόρειας Συρίας.

Αξιωματούχος του ΟΗΕ δήλωσε την Πέμπτη "εξαιρετικά ανήσυχος" για τη συνολική κατάσταση στην επαρχία του Χαλεπιού, όπου καταγράφεται "σημαντική αύξηση της βίας". "Το Χαλέπι είναι το κλειδί του πολέμου και της ειρήνης στη Συρία. Όλες οι πλευρές που εμπλέκονται στον πόλεμο θέλουν το Χαλέπι", σημείωσε ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

Ανάμεσα στους 210 νεκρούς μαχητές οι 82 ήταν άνδρες του στρατού και φιλοκυβερνητικοί παραστρατιωτικοί, οι 94 μαχητές του Μετώπου Υποστήριξης (Τζαμπχάτ αλ Νούσρα, ο βραχίονας της αλ Κάιντα στη Συρία) και άλλων ισλαμιστικών οργανώσεων που έχουν συμμαχήσει μαζί του, ενώ οι 34 ήταν τζιχαντιστές του ΙΚ, κατά τις πληροφορίες του Συριακού Παρατηρητηρίου
Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

"Είκοσι μέλη του Μετώπου Υποστήριξης και αντάρτες σκοτώθηκαν, καθώς και 14 φιλοκυβερνητικοί μαχητές, κοντά στο Χανταράτ, βόρεια της πόλης του Χαλεπιού", κατά την ίδια πηγή. Οι λόφοι του Χανταράτ θεωρούνται στρατηγικής σημασίας, καθώς επιβλέπουν έναν οδικό άξονα μέσω του οποίου ανεφοδιάζονται οι αντάρτες που ελέγχουν πολλές συνοικίες της πόλης του Χαλεπιού, διευκρίνισε η ΜΚΟ.

"Αυτό που συμβαίνει στο Χαλέπι είναι μια μείζων παραβίαση της εκεχειρίας. Εξελίσσεται μια μεγάλη μάχη που θα οδηγήσει σε μια μεγάλη καταστροφή εάν κερδίσει το καθεστώς" και επιτύχει να διακόψει τον ανεφοδιασμό των ανταρτών, έκρινε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο στη Γενεύη ένας διοικητής των ανταρτών, ο Ιγιάντ Σάμσι. Σε αυτή την περίπτωση, "ένα εκατομμύριο άνθρωποι θα βρεθούν πολιορκημένοι", πρόσθεσε.

Πηγή - ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα