Σιγοκαίει το φιτίλι στη Μ. Ανατολή για την Ιερουσαλήμ

Στις 13:00 (20:00 ώρα Ελλάδας), ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Ντόναλντ Τραμπ, σκοπεύει μέσω ενός ιστορικού διαγγέλματος να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως την πρωτεύουσα του Ισραήλ, εκπληρώνοντας αφενός μια προεκλογική του δέσμευση, αψηφώντας αφετέρου τις προειδοποιήσεις της διεθνούς κοινής γνώμης, για απρόβλεπτες συνέπειες μετά από μια τέτοια απόφαση. Το θέμα της Ιερουσαλήμ βρίσκεται στον πυρήνα της ισραηλινο-παλαιστινιακής διένεξης εδώ και δεκαετίες. Η σημασία της πόλης έγκειται στο γεγονός ότι φιλοξενεί σημαντικά θρησκευτικά μνημεία των τριών

μονοθεϊστικών θρησκειών: του Ιουδαϊσμού, του Ισλάμ και του Χριστιανισμού, ειδικά στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Το ιστορικό υπόβαθρο

Στις 29 Νοεμβρίου του 1947 παρουσιάζεται από τον ΟΗΕ το πρώτο σχέδιο για τη διχοτόμηση της περιοχής σε εβραϊκό και αραβικό τμήμα, στο οποίο αντιδρά έντονα ο αραβικός κόσμος. Το ψήφισμα 181 έδιδε το 56.47% της Παλαιστίνης στους Εβραίους, που αριθμούσαν περίπου 608.000, και το 42.88% στους Άραβες, που έφταναν το 1.4 εκατομμύριο ανθρώπους. Η σχετική απόφαση δεν έγινε αποδεκτή από τους Άραβες και τότε άρχισε η αντίστροφη μέτρηση.

Το Ισραήλ ανακηρύσσεται εντέλει ανεξάρτητο από το ανώτατο εβραϊκό συμβούλιο στις 14 Μαΐου του 1948, ενώ την επόμενη μέρα ξέσπασε ο πρώτος αραβοϊσραηλινός πόλεμος, τον οποίο νίκησαν οι Εβραίοι. Το Ισραήλ ανακήρυξε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του από το 1949, ενώ το 1956 ξέσπασε ο δεύτερος αραβοϊσραηλινός πόλεμος, με την εισβολή του Ισραήλ, της Βρετανίας και της Γαλλίας στη χερσόνησο του Σινά. Τον Ιούνιο του 1967 ξεσπά ο πόλεμος των «Έξι Ημερών», ο οποίος έληξε με θρίαμβο των Ισραηλινών, που τριπλασίασαν τα εδάφη τους, κατακτώντας το Σινά, τη Λωρίδα της Γάζας, τη Δυτική Όχθη, την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τα Υψίπεδα του Γκολάν. Έκτοτε, το ανατολικό τμήμα της πόλης θεωρείται από τη διεθνή κοινότητα ως κατεχόμενο τμήμα της Παλαιστίνης.

«Πρόκληση για Μουσουλμάνους»

Οι Άραβες σύμμαχοι των ΗΠΑ προειδοποίησαν από χθες, Τρίτη, την Ουάσιγκτον πως μια τέτοια ενέργεια θα υπονομεύσει την περιφερειακή σταθερότητα αλλά και την ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων. Οι Άραβες ηγέτες χαρακτήρισαν, μάλιστα, την ενέργεια ως «μια πρόκληση για τους Μουσουλμάνους».

Από την πλευρά τους οι Παλαιστίνιοι ισχυρίζονται ότι η Ανατολική Ιερουσαλήμ είναι η πρωτεύουσα ενός μελλοντικού κράτους και σύμφωνα με τις συμφωνίες ειρήνης μεταξύ Ισραήλ-Παλαιστίνης του 1993, το τελικό της καθεστώς πρόκειται να συζητηθεί στα τελευταία στάδια των ειρηνευτικών συνομιλιών. Η ισραηλινή κυριαρχία στην Ιερουσαλήμ δεν αναγνωρίστηκε ποτέ διεθνώς και όλες οι χώρες διατηρούν τις πρεσβείες τους στο Τελ Αβίβ. Εκπρόσωπος των Παλαιστινίων στη Βρετανία προχώρησε ένα βήμα πάρα πέρα, κάνοντας λόγο για casus belli σε περίπτωση που ο Τράμπ αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Ο βασιλιάς Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε πως «Ένα τέτοιο επικίνδυνο βήμα, είναι πιθανό να φουσκώνει τα πάθη μουσουλμάνων σε όλο τον κόσμο, λόγω της μεγάλης σημασίας της Ιερουσαλήμ και του τζαμιού al-Aqsa». Σε πιο χαμηλούς τόνους, ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπτέλ Φατάχ Αλ Σίσι κάλεσε τον κ. Τραμπ «να μην περιπλέξει την κατάσταση στην περιοχή».

Ικανοποίηση Χαμάς με Ερντογάν

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τάχθηκε ενάντια στη σχετική απόφαση, προειδοποίησε ακόμη και με τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων της Τουρκίας με το Ισραήλ. «Κύριε Τραμπ, η Ιερουσαλήμ είναι κόκκινη γραμμή για τους μουσουλμάνους. Προειδοποιώ τις ΗΠΑ να μην προβούν σε τέτοιο βήμα, καθώς θα βαθύνει τα προβλήματα στην περιοχή», δήλωσε ο Ερντογάν, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP). Η Χαμάς έσπευσε άμεσα να χαρακτηρίσει τη στάση της Τουρκίας «μοναδική». «Αυτή η μοναδική θέση των τουρκικών αρχών και του ευγενούς τουρκικού λαού, αντικατοπτρίζει τη στήριξη προς την ηγεσία και των αιτημάτων του παλαιστινιακού λαού", ανέφερε το μέλος της Χαμάς Αμπού Ζουχρή στο πρακτορείο Ανατολή.

Χλιαρή η Ε.Ε.

Η Ε.Ε. κάλεσε σε επίλυση του προβλήματος μέσω διαπραγματεύσεων. Συγκεκριμένα, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, υποδεχόμενη τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, δήλωσε πως «Μία λύση θα πρέπει να εξευρεθεί μέσω διαπραγματεύσεων για την επίλυση του καθεστώτος της Ιερουσαλήμ ως μελλοντικής πρωτεύουσας των δύο κρατών (του ισραηλινού και του παλαιστινιακού), με τρόπο που να ανταποκρίνεται στις επιθυμίες και των δύο μερών». Την ίδια θέση υποστήριξε τη Δευτέρα και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Αναμονή από Κρεμλίνο - ΗΒ

Σε ανακοίνωσή του, το Κρεμλίνο αναφέρει πως ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν τηλεφώνησε στον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς προκειμένου να τον διαβεβαιώσει ότι η Μόσχα στηρίζει το ενδεχόμενο να επαναληφθούν οι συνομιλίες μεταξύ του Ισραήλ και των παλαιστινιακών αρχών.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον εξέφρασε σήμερα την ανησυχία του, σημειώνοντας, ωστόσο, «Ας περιμένουμε να δούμε τι ακριβώς θα πει ο πρόεδρος».

Στις Βρυξέλλες ο Νετανιάχου

Την ερχόμενη Δευτέρα, πάντως, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αναμένεται να μεταβεί στις Βρυξέλλες για μια «ανεπίσημη συνάντηση» με τους υπουργούς Εξωτερικών των «28», στον απόηχο των αντιδράσεων της ΕΕ για τους ισραηλινούς οικισμούς στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Keywords
Τυχαία Θέματα