Σημαντικά ευρωπαϊκά κονδύλια ενόψει

Συνάντηση με την Ευρωπαία Επίτροπο για την Περιφερειακή Πολιτική είχε ο Υπουργός Οικονομικών
Παράλληλα, νέα επενδυτική και εμπορική στρατηγική σε τρεις άξονες προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση

Στην Κύπρο η αρμόδια επίτροπος
Συνάντηση με την Ευρωπαία Επίτροπο για την Περιφερειακή Πολιτική, Corina Cre?u, είχε ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, για το θέμα της σωστής και πλήρους απορρόφησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο

κ. Γεωργιάδης σε δηλώσεις του ανέφερε ότι η συνάντηση υπήρξε πάρα πολύ χρήσιμη και σημαντική. «Για την κυπριακή οικονομία που περνά μια περίοδο προσαρμογής και μεταρρύθμισης, η σωστή και πλήρης αξιοποίηση αυτών των διαρθρωτικών και επενδυτικών ταμείων είναι στρατηγικής σημασίας», ανέφερε και τόνισε ότι ο άμεσος στόχος είναι «η πλήρης απορρόφηση των διαθέσιμων κονδυλίων για την προγραμματική περίοδο 2007-2013, αλλά ήδη έχουμε ξεκινήσει την εντατική προετοιμασία για τη σωστή, στοχευμένη και αποτελεσματική αξιοποίηση των συγχρηματοδοτούμενων πόρων για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020». Επιπλέον, επανέλαβε ότι η σωστή αξιοποίηση των διαρθρωτικών και επενδυτικών προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης «αποτελεί κλειδί για την ανάπτυξη, και αυτήν την πολύ σημαντική προοπτική συζητήσαμε με την Ευρωπαία Επίτροπο».

Από την πλευρά της, η Επίτροπος δήλωσε ότι είχε μια πολύ παραγωγική συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών της Κύπρου και συνεχάρη την Κυβέρνηση για την «άριστη δουλειά που επιτελείται», εκφράζοντας την ετοιμότητα τόσο της ίδιας όσο και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συνδράμουν στην έξοδο της Κύπρου από την οικονομική κρίση, μέσα από την επίτευξη ενός νέου βιώσιμου οικονομικού μοντέλου, με τη βοήθεια των ευρωπαϊκών ταμείων στο πλαίσιο της Πολιτικής Συνοχής της Ένωσης.

Μεγάλη η σημασία της απορρόφησης
Όσον αφορά τα προγράμματα, στο πλαίσιο των δύο περιόδων, 2007-2013 και 2014-2020 αντίστοιχα, η κ. Cre?u τόνισε ότι η σημασία της υλοποίησης όλων των έργων αλλά και της πλήρους απορρόφησης των κονδυλίων είναι μεγάλη. Συγκεκριμένα, για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020, δήλωσε ότι η Κύπρος θα επωφεληθεί από ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 900 εκατομμυρίων ευρώ, ως εκ τούτου, σημείωσε, είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει στρατηγικό πλάνο με σαφείς ανάγκες και στόχους.

«Για την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα ήταν μεγάλο επίτευγμα αν κατάφερνε, εντός της τρέχουσας θητείας της, να βοηθήσει στην επανένωση του νησιού», δήλωσε και εμφανίστηκε έτοιμη να στηρίξει τις προσπάθειες που λαμβάνονται από τις δύο κοινότητες. Τέλος, μιλώντας, με την άλλη της ιδιότητα, ως επικεφαλής της Ομάδας Δράσης (Task Force) της Κομισιόν για την τουρκοκυπριακή κοινότητα, υπέδειξε πως υπάρχουν διαθέσιμα προγράμματα, έτσι ώστε να υποβοηθηθεί η συμμόρφωση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Νέα στρατηγική από Κομισιόν
Εν τω μεταξύ, σε σημαντική νέα πρόταση για την επενδυτική και εμπορική στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό τον τίτλο «Εμπόριο για όλους: προς μια πιο υπεύθυνη πολιτική για το εμπόριο και τις επενδύσεις», προχωρά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η νέα πρόταση αξιοποιεί τις εξαιρετικές επιδόσεις που έχει σημειώσει η Ευρώπη στον τομέα του εμπορίου, σύμφωνα με την Κομισιόν, ενώ η στρατηγική που θα ακολουθηθεί, θα καταστήσει πιο αποτελεσματικές τις εμπορικές συμφωνίες και θα δημιουργήσει περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης στην Ευρώπη.

Αποτελεί επίσης, μια απάντηση στις έντονες συζητήσεις που γίνονται σχετικά με θέματα εμπορίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως η συζήτηση για τη διατλαντική εταιρική σχέση εμπορίου και επενδύσεων (ΤΤΙΡ), που βρίσκεται αυτή τη στιγμή υπό διαπραγμάτευση με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η νέα πρόταση θεωρείται από πολλούς ως υλοποίηση της δέσμευσης της Επιτροπής Γιούνκερ να αφουγκράζεται τις ανησυχίες του ευρωπαϊκού κοινού και να απαντά σ' αυτές.

Οι βασικοί άξονες
Σύμφωνα με την Κομισιόν, η νέα αυτή στρατηγική πρόκειται να καταστήσει πιο υπεύθυνη την εμπορική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα διέπεται από τρεις βασικούς άξονες.

Ο πρώτος αφορά την αποτελεσματικότητα. Έτσι, εξασφαλίζεται ότι το εμπόριο υλοποιεί πραγματικά την υπόσχεσή του για νέες οικονομικές ευκαιρίες.
Ο δεύτερος αφορά τη διαφάνεια. Πλέον, οι διαπραγματεύσεις θα καθίστανται πιο ανοικτές σε δημόσιο έλεγχο, μέσα από τη δημοσίευση των κύριων κειμένων από όλες τις διαπραγματεύσεις, όπως έγινε με τις διαπραγματεύσεις για την TTIP.

Ο τρίτος αφορά τις αξίες, οι οποίες σκοπό έχουν να διαφυλάξουν το ευρωπαϊκό κοινωνικό και ρυθμιστικό μοντέλο εντός της Ένωσης. Αξιοποιούνται οι εμπορικές συμφωνίες και τα προγράμματα προτιμήσεων ως εργαλεία για την προώθηση, σε ολόκληρο τον κόσμο, ευρωπαϊκών αξιών όπως η βιώσιμη ανάπτυξη, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το δίκαιο και ηθικό εμπόριο και η καταπολέμηση της διαφθοράς.

Τελικά δεν παραιτείται
Αναστάτωση προκλήθηκε από δήλωση του Υπουργού Οικονομικών, σχετικά με το ενδεχόμενο παραίτησης ή αντικατάστασής του από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον υπουργικό θώκο, μέχρι το επόμενο έτος. Συγκεκριμένα, ο κ. Γεωργιάδης, στη διάλεξή του στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ανέφερε ότι «αν είμαστε όλοι τυχεροί, η διάλεξη του χρόνου θα γίνει με ένα άλλο Υπουργό, αλλά άγνωστες οι βουλές του Προέδρου», προκαλώντας ερωτηματικά, αλλά και αναταραχή στο εσωτερικό της Κυβέρνησης. Ωστόσο, στο περιθώριο της δημοσιογραφικής διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε με την Ευρωπαία Επίτροπο Corina Cre?u, ο κ. Γεωργιάδης αρνήθηκε να σχολιάσει επί της ουσίας το επίμαχο σημείο της ομιλίας του, αποδίδοντάς το ωστόσο σε έναν αστεϊσμό ο οποίος, κατά τη μεταφορά του, παραποιήθηκε.

Keywords
Τυχαία Θέματα