Σημαντικές αρχαιολογικές έρευνες στη Γερόνησο και στο λιμάνι Μανίκι
Σημαντικές αρχαιολογικές έρευνες, οι οποίες έφεραν στο φως ενδιαφέροντα ευρήματα, πραγματοποιήθηκαν στη Γερόνησο και στο λιμάνι Μανίκι, αναφέρει ανακοίνωση του Τμήματος Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, την οποία μεταδίδει το ΓΤΠ.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι ολοκληρώθηκαν οι φετινές ανασκαφές της αρχαιολογικής αποστολής του Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης στο Λιμάνι Μανίκι και στην ευρύτερη περιοχή του Ακρωτηρίου Δρέπανο, στην Πέγεια. Κατά την περίοδο των
Επισημαίνεται ότι το μικρών διαστάσεων λιμάνι στη θέση Μανίκι, είναι μια ιδιαίτερη τοποθεσία, ένα αρχαίο τοπίο το οποίο εξυπηρετούσε ως το βασικό λιμάνι για τον αρχαίο οικισμό του Αγίου Γεωργίου και της Γερόνησου από την Ελληνιστική μέχρι τη Βυζαντινή περίοδο. Το λιμάνι, η Γερόνησος και η βραχώδης περιοχή του ακρωτηρίου Δρέπανο σχηματίζουν ένα σπάνιο, φυσικά όμορφο και πολιτιστικά σημαντικό θαλάσσιο μικρόκοσμο.
Ο Δρ Θεοτόκης Θεοδούλου, επικεφαλής της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων στην Κρήτη, ο Δρ Αλέξανδρος Τούρτας, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ο Ιωάννης Κτιστάκης, Σχεδιαστής της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων στην Κρήτη και ο Χρίστος Πατσαλίδης, επικεφαλής δύτης της αποστολής, πραγματοποίησαν παράκτια και υποβρύχια έρευνα στο λιμάνι Μανίκι. Αυτή περιλάμβανε εναέρια χαρτογράφηση της περιοχής, τη δημιουργία τρισδιάστατου (3D) μοντέλου, βιντεοσκόπηση, υποβρύχιες και καταδυτικές επισκοπήσεις.
Χρησιμοποιώντας συσκευή DPVs (Diver Propulsion Vehicles), η ομάδα ολοκλήρωσε την υποβρύχια έρευνα από το λιμάνι του Αγίου Γεωργίου στα βόρεια έως τις Θαλασσινές Σπηλιές στα νότια, καλύπτοντας περισσότερο από 12.200 μέτρα. Στο δυτικότερο άκρο της Γερόνησου, η ομάδα ερεύνησε σε βάθος μέχρι τα 30 μ. Έχουν δημιουργηθεί ορθοφωτοχάρτες για την περιοχή του Ακρωτηρίου Δρέπανο, από το λιμάνι Μανίκι στα νότια, μέχρι την κοίτη του ποταμού Άσπρου στα βόρεια. Το μικρό λιμάνι στο Μανίκι παρείχε ξεκάθαρα, όπως μαρτυρούν τα λαξευμένα κανάλια στον βράχο, οι δέστρες, η κεραμική και οι άγκυρες, το πιο βολικό και ασφαλές μέρος για την αγκυροβόληση, τη φόρτωση και την εκφόρτωση εμπορευμάτων. Ενώ παρατηρείται έντονη χρήση του λιμανιού κατά την Ύστερη Ρωμαϊκή/Παλαιοχριστιανική περίοδο, η ελληνιστική κεραμική που ανακτήθηκε κατά την επιφανειακή επισκόπηση και οι λίθινες άγκυρες που χρονολογούνται μέχρι και τη 2η χιλιετία π.Χ. μαρτυρούν τη χρήση του ως σημαντικού αγκυροβολίου πολύ νωρίτερα.
Προστίθεται ότι μια διεθνής ομάδα ερευνητών, πτυχιούχοι και προπτυχιακοί φοιτητές από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, συμμετείχαν στο διεπιστημονικό πρόγραμμα ανασκαφής και έρευνας. Η Καθηγήτρια Jolanta Mlynarczyk του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας συνέχισε τη μελέτη της Ελληνιστικής και της Πρώιμης Ρωμαϊκής κεραμικής και των λύχνων ενώ η Μόνικα Miziolek, της Πολωνικής Ακαδημίας Επιστημών, επικεντρώθηκε στη μελέτη των ρωμαϊκών μαγειρικών σκευών. Ο Δρ Mariusz Burdajewicz, από το Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας, συνέχισε την έρευνά του για την Ελληνιστική και την Πρώιμη Βυζαντινή υαλουργία.
Η Δρ Στέλλα Δεμέστιχα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ενάλιας Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, ξεκίνησε την περιεκτική μελέτη των υστερορωμαϊκών αμφορέων που είχαν απορριφθεί στις ακτές του λιμανιού Μανίκι. Προκαταρκτική μελέτη δείχνει ότι η πλειονότητα των αμφορέων ανήκουν στον υστερορωμαϊκό τύπο (LR1). Η μακροσκοπική μελέτη του πηλού δείχνει ότι οι περισσότεροι από αυτούς τους αμφορείς ήταν τοπικής παραγωγής ενώ εντοπίστηκαν μερικοί εισαγόμενοι. Θραύσματα άλλων τύπων σημαντικά λιγότερα, ανήκουν κυρίως σε δύο τύπους υστερορωμαϊκών αμφορέων: οι αμφορείς τύπου Γάζας (Gaza type or LR3 ) και οι παλαιστινιακοί αμφορείς (bag-shape type or LR4/5). Οι περισσότεροι από αυτούς τους τύπους μπορούν να χρονολογηθούν στον 6ο αιώνα μ.Χ. Η προσεκτική στρωματογραφική τεκμηρίωση μπορεί να δώσει πληροφορίες για τους μηχανισμούς του θαλάσσιου εμπορίου κατά την Ύστερη Ρωμαϊκή περίοδο, όταν ο ρόλος της Κύπρου στα διεθνή εμπορικά δίκτυα της ανατολικής αυτοκρατορίας ήταν σημαντικός.
Ο Αρχαιοζωολόγος Δρ Paul Croft, Διευθυντής του Αρχαιολογικού Ερευνητικού κέντρου Λέμπας, συνέχισε τη μελέτη των ζωικών οστών και συμμετείχε στις ανασκαφές καθ' όλη τη διάρκεια της αρχαιολογικής αποστολής. Η Δρ Ευθυμία Νικήτα, Επίκουρη Καθηγήτρια Βιοαρχαιολογίας στο Κυπριακό Ινστιτούτο (STARC) και ο Mahmoud Mardini, υποψήφιος διδάκτορας στο Κυπριακό Ινστιτούτο, ξεκίνησαν τη μελέτη των ανθρώπινων σκελετικών καταλοίπων.
Ο Αρχιτέκτονας Pieter Brouke, Καθηγητής της Ιστορίας της Τέχνης και της Αρχιτεκτονικής από το Middlebury College, συνέχισε τη μελέτη των ασβεστολιθικών αρχιτεκτονικών καταλοίπων από τη Γερόνησο. O Philip Ebeling, υποψήφιος διδάκτορας στο Westfälische Wilhelms-Universität Münster, ξεκίνησε την περιεκτική μελέτη του συνόλου των ελληνιστικών κεραμίδων που ανασκάφηκαν στη Γερόνησο από το 1992 έως το 2006, καταλήγει η ανακοίνωση.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Μητέρα δεν άντεξε τα χρέη της και αυτοκτόνησε πέφτοντας στις ράγες με την κόρη της
- Πανελλήνια κακοκαιρία προ των πυλών – Πολύ νερό και στην Αθήνα
- Οι διατροφολόγοι προειδοποιούν: Οι 6 τροφές που πρέπει να σταματήσετε να καταναλώνετε
- Μαρουσάκης: Κακοκαιρία σε τρία κύματα με βροχές και καταιγίδες – Η πιο επικίνδυνη ημέρα
- Μόλις 3,7% εκπομπή στον ΣΚΑΙ - Πρωτιά με διαφορά για την Καινούργιου... - Δείτε τα νούμερα τηλεθέασης (18/54) 15/11/2022
- Μεντβέντεφ για Πολωνία: Η Δύση πλησιάζει σε άλλον ένα παγκόσμιο πόλεμο
- Βαρύ πένθος στο Ρέθυμνο για την 40χρονη Ελίνα
- Το 2023, η ζωή αυτών των ζωδίων θα αλλάξει πολύ
- Σταματίνα Τσιμτσιλή: Είμαι «παντρεμένη» και πολύ πιστή στο γάμο μου
- Μπραντ Πιτ: Ξανά ερωτευμένος ο ηθοποιός – Η καλλονή που του έχει κλέψει την καρδιά
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Sigma Live
- Κρούσματα μισελληνισμού - Χούλιγκαν έκαψαν ελληνικές σημαίες (ΦΩΤΟ)
- Τοποθετήθηκε το όνομα στο νέο γήπεδο (PIC)
- Ερντογάν: Πάντα το λέω ότι μπορεί να έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά
- Οι προτάσεις Μαυρογιάννη για την νέα γενιά
- Η Cyta στηρίζει και φέτος ως Telecom Partner τον 5ο Radisson Blu Μαραθώνιο
- Προσεκτική διευκρίνιση του περιστατικού στην Πολωνία ζήτησε ο Σολτς από G20
- Ανακοίνωση ΑΠΟΕΛ για τα εισιτήρια του ντέρμπι «αιωνίων»!
- Τα Connect Corners της Ελληνικής Τράπεζας εκπαιδεύουν τους πελάτες
- Κόμμα για τα ζώα: Εχουμε ξεφύγει με τις δολοφονίες αθώων ζώων με πυροβόλα όπλα
- Σημαντικές αρχαιολογικές έρευνες στη Γερόνησο και στο λιμάνι Μανίκι
- Τελευταία Νέα Sigma Live
- Σημαντικές αρχαιολογικές έρευνες στη Γερόνησο και στο λιμάνι Μανίκι
- Αβέρωφ Νεοφύτου: Ο γιος του τον αποκαλεί «Φούλη»
- Αντιδράσεις για τον διορισμό Χαμπιαούρη στην ΕΕΥ
- G20: Στόχος ο περιορισμός της αύξησης της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου
- Λευκωσία:Αυτόν ψάχνει η Αστυνομία για πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης (pic)
- Μέσι: «Λατρεύω το ποδόσφαιρο, αλλά δεν νομίζω ότι θα...»
- Κρούσματα μισελληνισμού - Χούλιγκαν έκαψαν ελληνικές σημαίες (ΦΩΤΟ)
- Ερντογάν για F-16: «Ο Μπάιντεν μου είπε ότι υπάρχουν θετικές εξελίξεις»
- Τα Connect Corners της Ελληνικής Τράπεζας εκπαιδεύουν τους πελάτες
- Κόμμα για τα ζώα: Εχουμε ξεφύγει με τις δολοφονίες αθώων ζώων με πυροβόλα όπλα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Έρευνα: Οι άνθρωποι με σκοπό στη ζωή τους έχουν μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου
- Έρχεται η προκήρυξη για το διαγωνισμό ΑΣΕΠ 2Γ/2022 - Oλοκληρωμένα προγράμματα προετοιμασίας
- Κώστας Βαξεβάνης: Έρχεται «ρουκέτα» για Μητσοτάκη από ΕΥΠ – Θα αναγκαστεί να απαντήσει (video)
- Πολιτικά παιχνίδια με το μακελειό στην Πόλη
- Αισιοδοξία από Σκρέκα για το φυσικό αέριο: Η Ελλάδα θα γίνει εξαγωγέας εάν επαληθευτούν οι προβλέψεις
- Ο ρόλος της Κίνας στην Ουκρανία και το παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος
- «Εξαφανίστηκαν» τα εισιτήρια για την περιοδεία της Tέιλορ Σουίφτ - Έως και 8 ώρες αναμονή από τους φανς!
- Υιοθετήθηκε 11 μηνών από Αμερικανούς, στα 68 του βρήκε την οικογένειά του στην Ελλάδα
- Google Maps: Πώς μπορεί να σε βοηθήσει να βρίσκεις πάντα που έχεις παρκάρει το αυτοκίνητό σου
- Σοκ στη Γαλλία: Πέθανε εν ενεργεία διαιτητής