Σημαντικές επαφές ΠτΔ στο φόρουμ του Νταβός

Επαφές στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας άρχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την ώρα που εντείνονται οι τουρκικές προκλήσεις.

Ειδικότερα, συνάντηση με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας ΕΝΙ Claudio Des-cal-zi είχε στο Νταβός ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ακολούθως είδε και τον Πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι. Ο Πρόεδρος τους ενημέρωσε για το κυπριακό, δίδοντας έμφαση στις τουρκικές προκλήσεις.

Απόψε θα παρακαθίσει στο δείπνο που παρατίθεται προς τιμήν των αρχηγών κρατών και αναμένεται να έχει και εκεί

επαφές. Αύριο θα παρέμβει στη σύνοδο του Παγκοσμίου οικονομικού φόρουμ ενώ προγραμματίζονται και άλλες κατ' ιδίαν συναντήσεις. Την ίδια ώρα βέβαια, εντείνονται οι τουρκικές προκλήσεις. Ο κατοχικός ηγέτης Ντερβίς Ερογλου μίλησε για “πραγματικότητες που δεν μπορούν να αγνοηθούν” και απείλησε πως αν η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν καταλήξει σε συμφωνία, τότε ο καθένας μπορεί να πάρει τον δρόμο του. Είπε ακόμη ότι η ύπαρξη του ψευδοκράτους δυναμώνει την θέση του στις διαπραγματεύσεις.Τέλος, ο Τ/κ διαπραγματευτής Εργκιούν Ολγκούν είπε ότι ο κανονισμός για το απευθείας εμπόριο δεν μπορεί να συνδεθεί με καμία πρόταση ή προϋπόθεση καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν “θρασύτητα” κατά την έκφραση του.Σημειώνεται τέλος, πως η Αμερικανίδα Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών Αμάντα Σλόουτ βρίσκεται στην Κύπρο. Η Σλόουτ είναι αρμόδια για θέματα Κύπρου, Ελλάδας και Τουρκίας στο Τμήμα Ευρωπαϊκών και Ευρω-ασιατικών υποθέσεων στο Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών.Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πρεσβείας των ΗΠΑ θα συζητήσει με ηγέτες της Ε/Κ και Τ/Κ κοινότητας τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας και θα επαναλάβει την υποστήριξη των ΗΠΑ για τις συνομιλίες, για επανένωση της Κύπρου σε μία Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία.

Keywords
Τυχαία Θέματα