Σημαντικές επιστημονικές εξελίξεις που αναμένεται να ξεχωρίσουν το 2021
Καθώς η επιστημονική κοινότητα συνεχίζει να δίνει μάχη με τον κορωνοϊό και τη φονική πανδημία του, σε μια προσπάθεια ο κόσμος να επανέλθει στην κανονικότητα μέσα στο νέο έτος, το κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό "Science" προχώρησε σε ορισμένες προβλέψεις για τις επιστημονικές ειδήσεις που μπορεί να κερδίσουν τα φώτα της δημοσιότητας το 2021.
Ακολουθεί μια επιλογή από αυτές τις εκτιμήσεις:
Φως στην προέλευση του κορωνοϊού:
Μετά τους εμβολιασμούς, ήλθε η ώρα να διερευνηθεί σε μεγαλύτερο
Νέα φάρμακα για την Covid-19:
Παράλληλα με τους εμβολιασμούς, θα συνεχιστεί ο αγώνας των ερευνητών και των φαρμακευτικών εταιρειών για νέα «όπλα» κατά του κορωνοϊού, τα οποία τόσο θα δυσκολεύουν την μετάδοση, όσο και θα θεραπεύουν τα συμπτώματα της νόσου. Το 2020 ελάχιστα φάρμακα (όπως η ρεμδεσιβίρη και η δεξαμεθαζόνη), τα οποία προορίζονταν για άλλες παθήσεις, είχαν περιορισμένα οφέλη για τους ασθενείς με κορωνοϊό. Φέτος, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης και των υπερυπολογιστών, θα τεθούν στο μικροσκόπιο περίπου 600 υποψήφια πειραματικά φάρμακα. Ελπίζεται ότι θα βρεθεί, όπως και στην περίπτωση του ιού HIV του AIDS, κάποιο «κοκτέιλ» φαρμάκων που θα «φρενάρει» αποτελεσματικά τον κορωνοϊό. Όμως ίσως χρειαστούν περισσότερα χρόνια, εωσότου ολοκληρωθούν οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.
Κλιματική αλλαγή:
Το 2021 αναμένεται η έκτη επιστημονική έκθεση αξιολόγησης της Διακυβερνητικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, οκτώ χρόνια μετά την πέμπτη παρόμοια έκθεση. Περισσότεροι από 700 επιστήμονες συμμετείχαν στην έκτη έκθεση, που καθυστέρησε λόγω της πανδημίας και η οποία αναμένεται να δώσει ακόμη πιο καθαρή εικόνα για τις ανθρωπογενείς επιδράσεις στο κλίμα. Τα ευρήματα θεωρούνται ότι θα έχουν μεγαλύτερη αξιοπιστία χάρη σε μια νέα γενιά κλιματικών μοντέλων και σεναρίων προσομοίωσης που έχουν αναπτυχθεί στο μεταξύ. Το Νοέμβριο του 2021 θα πραγματοποιηθεί στη Γλασκώβη της Σκωτίας η επόμενη σύνοδος κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα, όπου ελπίζεται ότι θα ληφθούν πιο αποφασιστικά μέτρα με βάση τις επιστημονικές εισηγήσεις.
Νέα ρομποτικά ρόβερ στον 'Αρη:
Η προσεδάφιση στον «κόκκινο» πλανήτη αποτελούσε ανέκαθεν πονοκέφαλο για τις διαστημικές υπηρεσίες. Από τα 18 σκάφη που έχουν σταλεί στην επιφάνεια του κατά τα τελευταία 50 χρόνια, τα οκτώ έχουν συντριβεί. Φέτος δύο ακόμη σκάφη -ένα αμερικανικό και ένα κινεζικό- θα επιχειρήσουν να κατέβουν στον 'Αρη, φέρνοντας μαζί τους και ρομποτικά ρόβερ. Το Φεβρουάριο το -μεγέθους SUV- ρόβερ Perseverance προγραμματίζεται να φθάσει και να συλλέξει δείγματα που θα επιστραφούν στη Γη, ενώ την ίδια περίοδο θα φθάσει και η κινεζική αποστολή Tianwen-1 που θα θέσει σκάφος σε τροχιά και θα κατεβάσει ένα μικρότερο ρόβερ. Αν η Κίνα τα καταφέρει, θα είναι η πρώτη φορά που θα «πατήσει» στον 'Αρη.
Επιτέλους η ώρα του μεγαλύτερου διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb:
Μετά από διαδοχικές πολυετείς καθυστερήσεις, το φθινόπωρο αναμένεται η εκτόξευση -από ένα ευρωπαϊκό πύραυλο Ariane 5- του αμερικανικού διαστημικού τηλεσκοπίου, του μεγαλύτερου στον κόσμο, που αποτελεί τον διάδοχο του ιστορικού Hubble. Με κάτοπτρο 6,5 μέτρων, το καλυμμένο με χρυσό και κόστους 8,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων James Webb θα έχει εξαπλάσια ισχύ σε σχέση με το Hubble και θα είναι αρκετά ευαίσθητο για να μπορεί να «δει» για πρώτη φορά τις ατμόσφαιρες σχετικά κοντινών εξωπλανητών.
Παρατήρηση των πρωτεϊνών πιο καθαρά από ποτέ:
Οι βιολόγοι και άλλοι επιστήμονες ευελπιστούν ότι φέτος θα βελτιώσουν σημαντικά την ανάλυση του κρυο-ηλεκτρονικού μικροσκοπίου (Cryo-EM), καταφέρνοντας έτσι να μελετήσουν τις δομές των πρωτεϊνών με μεγαλύτερη λεπτομέρεια από κάθε άλλη φορά, κάτι που θα βοηθήσει σημαντικά στην κατανόηση διαφόρων ασθενειών. Το Cryo-EM έχει μεγαλύτερες δυνατότητες από την πιο παραδοσιακή κρυσταλλογραφία ακτίνων-Χ και το 2020 για πρώτη φορά πέρασε το «κατώφλι» της ανάλυσης σε επίπεδο ατόμου, ενώ φέτος αναμένεται περαιτέρω πρόοδος.
Νέο αντικαρκινικό φάρμακο επί θύραις:
Για περισσότερες από τρεις δεκαετίες, οι επιστήμονες ονειρεύονται να συρρικνώνουν τους όγκους μέσω αδρανοποίησης μιας πρωτεΐνης (KRAS) που διευκολύνει την ανάπτυξη αρκετών καρκίνων. Έως τώρα δεν είχε βρεθεί τρόπος να μπλοκαριστεί η δράση της KRAS, αλλά φέτος αναμένεται να εγκριθούν από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) τα πρώτα φάρμακα γι' αυτό το σκοπό, τα οποία μέσα στο 2020 έδειξαν ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε πειραματόζωα και μετά σε καρκινοπαθείς. Πρώτο αναμένεται να είναι η σοτορασίμπη (sotorasib) της εταιρείας Amgen για τον καρκίνο των πνευμόνων.
Ένα ακόμη βήμα για την παραγωγή ενέργειας από σύντηξη:
Ο Joint European Torus (JET), ο μεγαλύτερος αυτή τη στιγμή αντιδραστήρας σύντηξης στον κόσμο, ο οποίος βρίσκεται στη Βρετανία και πρόσφατα αναβαθμίστηκε, αναμένεται να πετύχει την δημιουργία σημαντικών ποσοτήτων ενέργειας από σύντηξη. Ισχυροί μαγνήτες συγκρατούν το καυτό πλάσμα μέσα στον αντιδραστήρα τύπου ‘τόκαμακ', έτσι ώστε οι ατομικοί πυρήνες να υφίστανται σύντηξη (το αντίστροφο της σχάσης ή διάσπασης) και να απελευθερώνουν ενέργεια, που μετατρέπεται σε ηλεκτρική. Ο ακόμη μεγαλύτερος αντιδραστήρας σύντηξης ITER βρίσκεται υπό κατασκευή στη Γαλλία και αναμένεται να αρχίσει να λειτουργεί το 2025.
- Προστασία της βιοποικιλότητας στις ανοικτές θάλασσες:
Ελάχιστα προστατεύεται έως τώρα η βιοποικιλότητα στα δύο τρία των ωκεανών και των ανοικτών θαλασσών που βρίσκονται πέρα από τις αιγιαλίτιδες ζώνες των κρατών. Φέτος, για πρώτη φορά, ο ΟΗΕ αναμένεται να οριστικοποιήσει την πρώτη διεθνή συμφωνία που επιτρέπει τον καθορισμό προστατευμένων περιοχών και στις ανοικτές θάλασσες. Ένα νέο διεθνές επιστημονικό και τεχνικό σώμα, παρόμοιο με αυτό που εποπτεύει τη θαλάσσια ζωή πέριξ της Ανταρκτικής, πρόκειται να αξιολογήσει το προσχέδιο της διακρατικής συμφωνίας, η οποία θα προστατεύει καλύτερα το περιβάλλον και τους θαλάσσιους οργανισμούς στις λίγο-πολύ ανεξέλεγκτες ανοικτές θάλασσες.
- Περισσότερο γενετικό φως στις αρχαίες κοινωνίες:
Καθώς η ανάλυση του αρχαίου DNA και η αρχαιογενετική κάνουν συνεχείς προόδους, αναμένονται φέτος νέες μελέτες που θα ανοίξουν νέες ορίζοντες στην κατανόηση των αρχαίων κοινωνιών και των μαζικών μεταναστεύσεων του μακρινού παρελθόντος. Μεταξύ άλλων, μπορεί να υπάρξουν ανακοινώσεις για την πατρίδα των βιβλικών Φιλισταίων της Παλαιστίνης, αλλά και περισσότερα πράγματα για την καταγωγή των Ελλήνων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- «Βόμβα» με Σωκράτη Παπασταθόπουλο και κορυφαία ελληνική ομάδα
- Αυτό είναι το νέο αυτοκίνητο του Πύρρου Δήμα...
- Κωνσταντίνα Σπυροπούλου: Οι τρυφερές φωτογραφίες με τον νέο της σύντροφο
- Lockdown : Παρελθόν ο κωδικός μετακίνησης 6 για επισκέψεις σε σπίτια
- Επιστρέφοντας από το Ντουμπάι - Τι ισχύει για τους επώνυμους που έρχονται Ελλάδα
- Βιάζονται να ανοίξουν τα σχολεία
- Μαρία Λεκάκη: Η πρώτη βουτιά στη θάλασσα για το 2021
- Έκλεψαν κουτάβια Cane corso από επιχείρηση στη Λάρισα
- Οι σημαντικές επιστημονικές εξελίξεις που αναμένεται να ξεχωρίσουν το 2021 σύμφωνα με το «Science»
- Σύψας: "Φοβόμαστε ότι υπήρχε τεράστια διασπορά στις γιορτές"
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Sigma Live
- Σήμερα το τελευταίο «αντίο» στο λοχαγό Χρίστο Χριστοδούλου
- ΗΠΑ: Βανδαλισμοί στα σπίτια της Νάνσι Πελόζι και του Μιτς ΜακΚόνελ
- «Μόνο όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο να μπαίνουν στα γήπεδα»
- Τέσσερις νεκροί, έξι αγνοούμενοι από την κατολίσθηση στη Νορβηγία
- Superclásico με 4 γκολ και 2 αποβολές! (video)
- Στα 84,98 εκατ. τα κρούσματα κορωνοϊού παγκοσμίως, 569.603 το τελευταίο 24ώρο
- Ιχνηλατώντας τη ρίζα των αντι-εμβολιαστών
- Η Γερμανία πούλησε όπλα άνω του 1 δισ. ευρώ σε Τουρκία, Αίγυπτο και Κατάρ
- Κορωνοπάρτι με μία σύλληψη και 11... αποδράσεις στη Θεσσαλονίκη
- Ολοσχερώς καταστράφηκε αυτοκίνητο στη Λεμεσό από φωτιά που τέθηκε κακόβουλα
- Τελευταία Νέα Sigma Live
- Σημαντικές επιστημονικές εξελίξεις που αναμένεται να ξεχωρίσουν το 2021
- Ανακοίνωσε Mickael Panos
- Άντρας υπό επήρεια ναρκωτικών προκάλεσε ζημιές σε τέσσερα οχήματα στην Πάφο
- Η Γερμανία πούλησε όπλα άνω του 1 δισ. ευρώ σε Τουρκία, Αίγυπτο και Κατάρ
- Σήμερα το τελευταίο «αντίο» στο λοχαγό Χρίστο Χριστοδούλου
- «Ποδαρικό» στο 2021 με ντέρμπι στο «Γ. Καραϊσκάκης»
- ΗΠΑ: Ο Λάρι Κινγκ νοσηλεύεται με Covid-19
- «Μόνο όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο να μπαίνουν στα γήπεδα»
- ΗΠΑ: Βανδαλισμοί στα σπίτια της Νάνσι Πελόζι και του Μιτς ΜακΚόνελ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- O λογαριασμός στο Instagram που καταγράφει όσα φορούν οι Παριζιάνες στην καθημερινότητά τους
- Μαγνησία: Για πάνω από 12 ώρες είχε εξαφανιστεί 11χρονο κορίτσι
- ΠΑΟΚ : Αήττητος κόντρα στην ΑΕΛ από το 2010
- Θρίλερ στα Βίλια : Στο μικροσκόπιο της ΕΛ.ΑΣ. οι τακτικές επισκέψεις του θύματος σε δύο καζίνο
- Σούπερ μάρκετ: Τα προϊόντα που κατεβαίνουν από τα ράφια μέχρι 11 Ιανουαρίου
- Πάτρα: Έπεσαν πιστολιές στην Πανεπιστημίου- Σε αναζήτηση των δραστών η αστυνομία
- Ηλ. Μόσιαλος: Τι ξέρουμε για τους εμβολιασμούς στη Βρετανία και το συνδυασμό δόσεων
- Τεράστια κόμπρα έδωσε μάχη με 9 σκυλιά: Νικημένη, ανέβηκε σε δέντρο για να σωθεί - Βίντεο
- Κορωνοϊός: Ανησυχία για τον εφοδιασμό σε εμβόλια - Φόβοι για διασπορά στις γιορτές
- Εργοδότης ζήτησε να του επιστρέψουν το δώρο Χριστουγέννων… στο καζανάκι