Σημαντικές συναντήσεις στην Ελλάδα είχε ο Σταύρος Μαλάς

Σημαντικές συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία της χώρας είχε κατά το ταξίδι του στην Ελλάδα ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σταύρος Μαλάς, ενώ εκκρεμούν οι συναντήσεις με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας οι οποίες θα διευθετηθούν αργότερα.

Σε γραπτή του ανακοίνωση, ο κ. Μαλάς αναφέρει ότι ο ίδιος έχει διαπιστώσει για μια ακόμα φορά ότι η πολιτική ηγεσία και ο λαός της Ελλάδας

στέκονται στο πλευρό της Κύπρου στο δύσκολο αγώνα που διεξάγει για την απελευθέρωση και επανένωση του τόπου και του λαού, χαρακτηρίζοντας την χώρα ως το βασικό στήριγμά σε αυτόν τον αγώνα.

«Στις συναντήσεις που είχα ενημέρωσα για τις πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό και στάθηκα στην υφιστάμενη επικίνδυνη κατάσταση, όπως διαμορφώθηκε μετά την αποτυχία στο Crans Montana. Η εμπειρία στο Κυπριακό έχει πολλές φορές αποδείξει ότι όταν υπάρχει στασιμότητα και η Τουρκία είναι αποενοχοποιημένη, αυτό τυγχάνει εκμετάλλευσης από την κατοχική δύναμη για να προωθεί νέα διχοτομικά τετελεσμένα. Αυτό κάνει και τώρα η Τουρκία χωρίς να έχει κανένα κόστος. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κανείς δεν της αποδίδει ευθύνες για την αποτυχία του Κρανς Μοντανά και, ακόμα χειρότερα, έχει αποσπάσει επαίνους από το ΓΓ του ΟΗΕ για τη στάση της στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Αυτό είναι το αποτέλεσμα των κακών χειρισμών του κ. Αναστασιάδη», τονίζει.

Τονίζει επίσης ότι ήδη ακούγονται φωνές για αναβαθμισμένη εκπροσώπηση Τουρκοκυπρίων στο Ευρωκοινοβούλιο κλπ, «φαινόμενα που ζήσαμε και στο παρελθόν, όταν εφαρμόζονταν πολιτικές που παραπέμπουν στη λεγόμενη «νέα» στρατηγική του κ. Νικόλα Παπαδόπουλου».

«Διαπίστωσα ευρεία συναντίληψη σχετικά με τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο και να επαναρχίσει η διαπραγματευτική διαδικασία. Αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί με ευχολόγια και διακηρύξεις για εσωτερική κατανάλωση, αλλά με συγκεκριμένες ενέργειες που να αποσκοπούν σε συνέχιση της διαπραγμάτευσης από το σημείο που διακόπηκαν στο Crans Montana. Μόνο μ’ αυτό τον τρόπο μπορεί να διασωθεί το κεκτημένο της κατάργησης των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων από την πρώτη μέρα της λύσης, η υιοθέτηση ενός αποτελεσματικού μηχανισμού εφαρμογής της λύσης, που διαψεύδει τους φόβους για νέα συνθήκη εγγύησης. Επιπλέον, το πλαίσιο Γκουτέρες είναι πολύ κοντά στις θέσεις μας για το εδαφικό», σημειώνει.

Τέλος, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι η «διχοτόμηση μας κτυπά την πόρτα και ενόψει των κινδύνων οι όποιες προεκλογικές σκοπιμότητες θα πρέπει να εγκαταλειφθούν».

Keywords
Τυχαία Θέματα