Σημαντική η συμφωνία με ΥΠΟΙΚ λένε οι συντεχνίες

Τη σημασία της συμπληρωματικής συμφωνίας μεταξύ των συνδικαλιστικών οργανώσεων και του Υπουργείου Οικονομικών για την εφαρμογή της Συμφωνίας Πλαίσιο 2015-2018, επεσήμαναν ομιλητές στην τελετή έναρξης του 26ου Παγκύπριου Συνεδρίου της ΕΠΟΕΤ (ΟΗΟ-ΣΕΚ).

Τόσο ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας όσο και ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Παντελή είπαν ότι ξεκινά η σταδιακή επαναφορά των μισθών, διατηρείται

η εργατική ειρήνη και λαμβάνονται υπόψη οι ανησυχίες της κάθε πλευράς.

Στο χαιρετισμό του, ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ διαβεβαίωσε ότι «η ΣΕΚ θα συνεχίσει να πολιτεύεται και να συνδικαλίζεται με την ίδια σύνεση, υπευθυνότητα και δυναμισμό, προς όφελος των εργαζομένων και του συνόλου της κοινωνίας, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της κυπριακής οικονομίας».

Αναφερόμενος στη Συμφωνία Πλαίσιο, ο κ. Μάτσας είπε ότι «έχει ιδιαίτερη βαρύτητα και σημασία, αφού διασυνδέει το ονομαστικό ΑΕΠ με τις επιπρόσθετες διεκδικήσεις, αφαιρώντας τις προσαυξήσεις και την ΑΤΑ».

Όσον αφορά τη συμπληρωματική συμφωνία, είπε ότι μέσα σε αυτήν «καταγράφεται για πρώτη φορά ότι οι αποκοπές στους μισθούς δεν είναι μόνιμες και ξεκινά η σταδιακή επαναφορά των μισθών, στο πλαίσιο και στη βάση των δυνατοτήτων της οικονομίας».

Όπως είπε, «οι μισθοί δεν αποτελούν εμπόδιο στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων, αλλά μέσο για οικονομική ανάπτυξη, και αυτό είναι τεκμηριωμένο μέσα από τη γενικότερη πορεία των οικονομικών σε παγκόσμιο επίπεδο».

Ο κ. Μάτσας σημείωσε ότι η ΣΕΚ διεκδικεί, μεταξύ άλλων, «επαναρύθμιση της αγοράς εργασίας και επαναφορά μισθολογικών και παρεμφερών ωφελημάτων».

Αναφερόμενος στο ΓεΣΥ, ο κ. Μάτσας είπε ότι «ο στόχος είναι σαφής και αδιαπραγμάτευτος ως προς την ανάγκη ουσιαστικής, πραγματικής και σταθερής προώθησης της εφαρμογής του Γενικού Σχεδίου Υγείας».

«Στο πλαίσιο της γενικότερης κοινωνικής πολιτικής, προωθούμε και μία επιπρόσθετη πολιτική παρέμβαση για να προωθηθεί στοχευμένα μια γενικότερη φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία να λαμβάνει υπόψη τις πραγματικές δυνατότητες και ανάγκες της οικονομίας, αλλά την ίδια στιγμή να λαμβάνει υπόψη και την προοπτική της πράσινης φορολογίας, η οποία θα μπορεί να λειτουργήσει αντισταθμιστικά στη μείωση της φορολόγησης της εργασίας», είπε.

Σε μήνυμα του όσον αφορά τους ημικρατικούς οργανισμούς, ο κ. Μάτσας είπε ότι «για μας, η μεταρρύθμιση είναι στόχος αμετακίνητος και αμετάθετος, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες προϋποθέσεις έτσι ώστε οι οργανισμοί να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν με απόλυτη επάρκεια στο νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον το οποίο δημιουργείται».

Ο κ. Μάτσας είπε, επίσης, ότι «επειδή βρισκόμαστε σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο, λόγω και της προεκλογικής εκστρατείας, η ΣΕΚ καλεί όλους τους οργανωμένους φορείς να συνεχίσουν να πολιτεύονται με συνέπεια και ωριμότητα», προσθέτοντας ότι «δεν είναι η εποχή ούτε για ατεκμηρίωτες διεκδικήσεις ούτε για παραχωρήσεις που μπορούν να ανατρέψουν την ισορροπία που δημιουργείται στην οικονομία».

Ο Οικονομικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Παντελή, διαβάζοντας χαιρετισμό του Γενικού Διευθυντή, αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση και σημείωσε ότι «η επαναφορά της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης επιτεύχθηκε από το 2015 και συνεχίστηκε και το 2016, καταγράφοντας ρυθμό ανάπτυξης ύψους 3%».

Πρόσθεσε ότι «τα στοιχεία για το 2017 υποδεικνύουν περαιτέρω επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης, αφού το πρώτο εξάμηνο ανήλθε στο 3,6%, που ήταν από τους ψηλότερους στην ΕΕ».

Ο κ. Παντελή είπε ότι η ανεργία κορυφώθηκε στο 16% το 2014, μειώθηκε στο 13% το 2016, και αναμένεται περαιτέρω αποκλιμάκωση το 2017 και τα επόμενα χρόνια.

Αναφέρθηκε, επίσης, στη μείωση του δημόσιου χρέους, την εφαρμογή φορολογικών ελαφρύνσεων, την προώθηση έργων ανάπτυξης, την πλήρη κεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών και τη συνεχή αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της κυπριακής οικονομίας.

«Όλα αυτά», είπε, «δεν θα μπορούσαν να είχαν επιτευχθεί χωρίς τη σημαντική συμβολή των συνδικαλιστικών οργανώσεων».

Ο κ. Παντελή αναφέρθηκε και στη συμπληρωματική συμφωνία για την εφαρμογή της Συμφωνίας Πλαίσιο 2015-2018, σε σχέση με τις αυξήσεις στο κρατικό μισθολόγιο, που «διατηρεί την εργατική ειρήνη και λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες της κάθε πλευράς».

Καλωσορίζοντας τους συνέδρους και προσκεκλημένους, ο Γενικός Γραμματέας της ΟΗΟ-ΣΕΚ Ανδρέας Ηλία αναφέρθηκε στις επιπτώσεις στους εργαζόμενους από την κρίση και τα συνεπακόλουθά της, σημειώνοντας ότι η θέση των εργαζομένων πρέπει να βελτιωθεί.

Ανέφερε, επίσης, ότι το συνέδριο της ΕΠΟΕΤ πραγματοποιείται σε δύσκολη περίοδο και σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις τους επέδειξαν σύνεση και υπομονή, και εν πολλοίς κατάφεραν να ορθοποδήσει ο τόπος.

Ο κ. Ηλία επεσήμανε την ανάγκη για επαναφορά των δικαιωμάτων των εργαζόμενων που εκχωρήθηκαν για αντιμετώπιση της κρίσης, και ανέφερε ότι προς αυτήν την κατεύθυνση θα δραστηριοποιηθούν οι συντεχνίες.

Αργότερα, στην κύρια ομιλία του στο συνέδριο, ο κ. Ηλία είπε ότι θα πρέπει να βελτιωθούν οι οργανισμοί και η ανταγωνιστικότητά τους, αλλά εξέφρασε αντίθεση στις αποκρατικοποιήσεις.

Η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Cyta Ρενα Ρουβιθά Πάνου επεσήμανε ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών διεθνώς είναι μεγάλες και αναφέρθηκε στις αναβαθμίσεις που έχουν γίνει ήδη στη Cyta και τα μελλοντικά σχέδια του οργανισμού για συνεχή εκσυγχρονισμό.

Όπως είπε, ο εκσυγχρονισμός του οργανισμού αποτελεί βασική προτεραιότητα, σημειώνοντας ότι όλοι στη Cyta – Διοικητικό Συμβούλιο, διεύθυνση, συντεχνίες, εργαζόμενοι - βρίσκονται σε κοινή πορεία για το μέλλον της Cyta.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα