Σημαντικός ο ρόλος της Κύπρου στο θέμα ασφάλειας τροφίμων

Ο ρόλος που διαδραματίζει η Κύπρος στο θέμα της εκτίμησης κινδύνου και ανάλυσης του κινδύνου στα τρόφιμα, σημειώθηκε κατά τη διάρκεια εργαστηρίου που άρχισε σήμερα σε παραλιακό ξενοδοχείο στη Λάρνακα που διοργανώνουν από κοινού το Συμβούλιο Ασφάλειας Τροφίμων της Κύπρου (ΣΑΤ) και η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA).

Πέραν των 50 συμμετεχόντων από τις εθνικές αρμόδιες αρχές της Κύπρου

και τις επικεφαλής χώρες που συμμετέχουν στο «Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Γειτονίας 2014-2016, της Ευρωπαϊκής Ένωσης» (ENP), δηλαδή το Ισραήλ, την Ιορδανία, τη Μολδαβία, το Μαρόκο και τη Παλαιστίνη, παρακολουθούν το εργαστήρι που άρχισε σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο.

Ανοίγοντας τις εργασίες του εργαστηρίου ο Υπουργός Υγείας Δρ. Γιώργος Παμπορίδης ανέφερε ότι «η προστασία της υγείας των καταναλωτών και η πρόληψη των κινδύνων για την υγεία είναι ένα πρωταρχικό θέμα για το Υπουργείο Υγείας και για το σκοπό αυτό η Κύπρος συνεργάζεται στενά με την EFSA. Mε την ίδρυση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας Τροφίμων το 2004, η Κύπρος κατάφερε να δημιουργήσει ένα ισχυρό σύστημα ασφάλειας τροφίμων το οποίο βασίζεται στην νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Πρόσθεσε ότι κατά τη περίοδο 2009 – 2014 «έγιναν περίπου 18 χιλιάδες συνοριακοί έλεγχοι σε τρόφιμα, που οδήγησαν σε 69 κατασχέσεις στα σύνορα. Αυτά τα αξιόλογα στοιχεία, που είναι αξιοσημείωτα εάν συγκρίνει κάποιος το μικρό πληθυσμό της Κύπρου, έχουν τοποθετήσει τη Κύπρο ανάμεσα στις πρώτες χώρες στο σύστημα κοινοποίησης RASFF».

Ανέφερε ακόμα ότι «μέσω της επιχορήγησης και την προμήθεια συστημάτων της EFSA, η Κύπρος έλαβε περίπου μισό εκατομμύριο ευρώ για την υλοποίηση επτά σχεδίων τα οποία συντονίζονται από το Γενικό Χημείο του κράτους που βρίσκεται κάτω από το Υπουργείο Υγείας. Το 2010 η Κύπρος συμμετείχε σε ένα πρόγραμμα κατάρτισης για 13 γειτονικές τρίτες χώρες, στην νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την εφαρμογή συστημάτων ελέγχου τροφίμων».

Ο Υπουργός Υγείας ανέφερε επίσης ότι «η Κύπρος, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, είναι γείτονας με τις περισσότερες από τις χώρες που βρίσκονται στο πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Γειτονίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης και μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα για τη συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και των χωρών αυτών».

Είπε ακόμα ότι η Κύπρος λόγω της θέσης της, στο πιο ανατολικό σύνορο της ΕΕ, μπορεί, με τη στήριξη της EFSA, να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην αποτελεσματική ασφάλεια τροφίμων με βάση τα πρότυπα και τις νομοθεσίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να λειτουργήσει ως εμπροσθοφυλακή, υπεύθυνη για την ενίσχυση της ασφάλειας τροφίμων στα σύνορα της ΕΕ, αλλά και ως κέντρου εκπαίδευσης για τις γειτονικές χώρες που έχουν, για αρκετά χρόνια στενούς δεσμούς με την Κύπρο.

Τις εργασίες ακολούθησε δημοσιογραφική διάσκεψη κατά την οποία ο εκτελεστικός Διευθυντής της EFSA Δρ. Bernhard Url υπογράμμισε την σημασία που δίνει η EFSA στην συνεργασία με τα κράτη μέλη της ΕΕ ώστε να πετύχει τον στόχο της ανάπτυξης καλών σχέσεων με τις χώρες που γειτνιάζουν με την Ευρωπαϊκή Ενωση στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων και πρόσθεσε πως «με κάθε τρόφιμο που εισάγεται στην Ευρώπη εισάγουμε ταυτόχρονα και τους κινδύνους που ελλοχεύουν πίσω από το συγκεκριμένο τρόφιμο. Εάν θέλουμε να έχουμε ασφαλή τρόφιμα στην Ευρώπη θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι ασφαλή τρόφιμα παράγονται και σε άλλες χώρες» είπε.

Χαρακτήρισε τη συνεργασία με χώρες εκτός της ΕΕ «σημαντική, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι έχουν τα ίδια πρότυπα για τα προϊόντα τους που έχουμε στην ΕΕ και ότι οι δικοί μας πολίτες και οι δικοί τους πολίτες απολαμβάνουν υψηλής ποιότητας τρόφιμα».

Ερωτηθείς πόσο εύκολο είναι για την Ευρώπη να τηρεί τα ευρωπαϊκά πρότυπα για τα τρόφιμα σε τρίτες χώρες εκτός ΕΕ, ο Δρ. Url απάντησε πως «δεν είναι εύκολο επειδή σήμερα υπάρχει παγκοσμιοποίηση στο εμπόριο τροφίμων. Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες εισάγουν τρόφιμα από 180 διαφορετικές χώρες με αποτέλεσμα οι εισαγωγείς τροφίμων έχουν ένα διεθνές δίκτυο παραγωγής προϊόντων. Ωστόσο η ΕΕ έχει εδώ και αρκετά χρόνια δημιουργήσει προγράμματα ούτως ώστε ειδικοί να μεταβαίνουν στις χώρες αυτές και να πιστοποιούν επί τόπου κατά πόσον τα προϊόντα τους συμβαδίζουν με τα ευρωπαϊκά πρότυπα».

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον πρέπει να γίνει κάτι ώστε το EFSA να είναι ικανοποιημένο από την ασφάλεια τροφίμων στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο Δρ. Url απάντησε πως η ΕΕ «μπορεί να είναι περήφανη για την ασφάλεια και την ποιότητα τροφίμων που υπάρχει. Νομίζω ότι παράγουμε και προσφέρουμε τα ασφαλέστερα τρόφιμα στην ιστορία της Ευρώπης, ωστόσο υπάρχουν ακόμα προβλήματα, αφού υπάρχουν τρόφιμα τα οποία προκαλούν ασθένειες στους ανθρώπους και γι’αυτό δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε επιτύχει την πλήρη ασφάλεια των τροφίμων».

Πρόσθεσε ότι «πρέπει να είμαστε συνεχώς σε επαγρύπνηση, να κοιτάζουμε μπροστά για επικείμενους κινδύνους οι οποίοι προκύπτουν από τις κλιματικές αλλαγές, από την παγκοσμιοποίηση του εμπορίου, από τους μετανάστες και αυτός είναι ένας από τους στόχους που το EFSA πρέπει να αντιμετωπίσει. Πρέπει να δεσμευόμαστε καθημερινά για να πάμε ένα βήμα πιο μπροστά σ’ ότι αφορά το θέμα της ασφάλειας των τροφίμων».

Οσον αφορά το θέμα των γενετικά τροποποιημένων τροφών, ο Δρ. Url είπε ότι αυτό είναι επιλογή του καταναλωτή που θα πρέπει να αποφασίσει ποιο τρόφιμο επιθυμεί. Η επιλογή του καταναλωτή δίνει μια σοβαρή ένδειξη στους εμπόρους του τι ακριβώς θέλει. Ωστόσο οι καταναλωτές στην Ευρώπη έχουν κάνει ξεκάθαρο ότι δεν θέλουν γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα γι’αυτό άλλωστε αυτά δεν παράγονται, δεν εμπορεύονται και δεν κυκλοφορούν στην Ευρώπη».

Εξάλλου η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφάλειας Τροφίμων και μέλος του Συμβουλευτικού Σώματος της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) Δρ. Πόπη Κανάρη, Διευθύντρια του Γενικού Χημείου του κράτους, ανέφερε ότι «από τη μια πλευρά έχουμε τους ελέγχους των αρμοδίων αρχών για την ασφάλεια και ποιότητα των τροφίμων, που πρέπει να είναι ενδελεχείς και από την άλλη τον εσωτερικό έλεγχο των βιομηχανιών που κάνουν για τα προϊόντα τους και την ποιότητα τους».

Πρόσθεσε ότι «το Συμβούλιο Ασφάλειας Τροφίμων και το Γενικό Χημείο του κράτους προσπαθούν, με διάφορους τρόπους όπως καμπάνιες μέσω των ΜΜΕ, να ενημερωθεί σωστά ο καταναλωτής με πληροφορίες οι οποίες βασίζονται σε καθαρά επιστημονικά στοιχεία και ευρήματα που έχουμε ως Γενικό Χημείο του Κράτους από τις χιλιάδες δείγματα τροφίμων που μας φέρνουν και ελέγχουμε, οι διάφορες Αρχές για σκοπούς αναλύσεων».

Στη δημοσιογραφική διάσκεψη η Δρ. Κανάρη αναφέρθηκε στο «σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Κύπρος στους ελέγχους αυτούς, όπου λόγω της γεωγραφικής μας θέσης, έχουμε ένα ακόμα πρόσθετο ρόλο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως σημείο πρώτου συνόρου ελέγχου, μεταξύ των τρίτων χωρών με τις οποίες γειτνιάζουμε. Παίρνουμε χιλιάδες εμπορεύματα από τις χώρες αυτές και υπάρχει συστηματικός και σοβαρός έλεγχος από τις αρμόδιες αρχές που παίρνουν δείγματα και από το Γενικό Χημείο του κράτους που τα αναλύει» είπε.

Σημείωσε ακόμα ότι ο «έλεγχος που γίνεται στην Κύπρο έχει πάρει τα εύσημα από επιθεωρητές της Ευρώπης αφού αρκετά ακατάλληλα τρόφιμα τα προλαβαίνουμε και στέλλονται είτε πίσω στις χώρες παραγωγής είτε καταστρέφονται, προτού φτάσουν στον καταναλωτή. Εάν τα προϊόντα αυτά είναι εντάξει και πληρούν τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές τότε κυκλοφορούν στην αγορά. Το κυριότερο σημείο στον έλεγχο των τροφίμων είναι η πρόληψη και σε περίπτωση που κυκλοφορήσει ένα τρόφιμο και μετά αντιληφθούμε ότι είναι ακατάλληλο, έχουμε χάσει το παιγνίδι» ανέφερε.

Εξάλλου η Πρώτη Χημικός στο Γενικό Χημείο του κράτους Δρ. Ελένη Κακούρη ανέφερε ότι «η Ευρωπαϊκή Ενωση βάση συγκεκριμένων κανονισμών και οδηγιών ελέγχει όλα τα εισαγόμενα προϊόντα από τρίτες χώρες, κάνοντας μάλιστα και ένα σύστημα αξιολόγησης του κινδύνου. Σε χώρες από τις οποίες υπάρχουν εντός προδιαγραφών δείγματα γίνεται αυξημένος και πιο αυστηρός έλεγχος».

Εξήγησε πως εμπορεύματα με προϊόντα που περιέχουν καρκινογόνες ουσίες, όπως αφλατοξίνες, δεσμεύονται στο λιμάνι Λεμεσού και μόνο μετά από τον έλεγχο και την έκθεση του Γενικού Χημείου του κράτους η οποία θα αναφέρει κατά πόσον τα προϊόντα, συνάδουν με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς και οδηγίες, απελευθερώνονται στην αγορά.

Η Δρ. Κακούρη σημείωσε ακόμα ότι «εάν τα προϊόντα αυτά απελευθερωθούν στην κυπριακή αγορά είναι σαν να απελευθερώνονται σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση γιατί υπάρχει ελεύθερη διακίνηση αγαθών».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα