Σίμος Ιωάννου: Η Αμμόχωστος μπορεί να αποτελέσει γέφυρα επανένωση της Κύπρου

Η Αμμόχωστος μπορεί να αποτελέσει γέφυρα για τη συνολική λύση του Κυπριακού, για την απελευθέρωση και επανένωση της Κύπρου, ανέφερε σήμερα ο Δήμαρχος της κατεχόμενης πόλης, Σίμος Ιωάννου.


Σε ομιλία του κατά τη διάρκεια συνάντησης του Δημοτικού Συμβουλίου Αμμοχώστου με τις διπλωματικές αποστολές των κρατών μελών

της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κύπρο, με μέλη του διπλωματικού σώματος με έδρα τη Λευκωσία και επιτετραμμένους χωρών στο νησί, που έγινε στο Υπουργείο Εξωτερικών, ο Δήμαρχος Αμμοχώστου παρουσίασε το ζήτημα της κατεχόμενης πόλης και αναφέρθηκε «στις ενέργειες της Τουρκίας και της ψευδοκυβέρνησης για εποικισμό της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου ή άνοιγμα της υπό κατοχική διοίκηση».

Πρόσθεσε ότι οι ενέργειες αυτές αποτελούν «μια μεθόδευση που αποτελεί κυριολεκτικά μαχαιριά στις καρδιές των χιλιάδων Αμμοχωστιανών που ζουν σήμερα πρόσφυγες σε όλες τις γωνιές της ελεύθερης Κύπρου. Ταυτόχρονα υπονομεύει την ίδια την προοπτική της συνολικής λύσης του Κυπριακού, η οποία - είναι φανερό πλέον από τις δραματικές εξελίξεις- έχει σημαντικό ρόλο για την ειρήνη και τη σταθερότητα σε όλη την περιοχή».

Σημείωσε ακόμα ότι όλοι οι Αμμοχωστιανοί, ανεξαρτήτως γενιάς, πολιτικών τοποθετήσεων και απόψεων για το Κυπριακό, είναι καθολικά αποφασισμένοι ότι πρέπει να δράσουν «σε κάθε επίπεδο για να αποτραπούν τα τετελεσμένα. Ήδη άρχισε μια ολόπλευρη κινητοποίηση εντός και εκτός Κύπρου και θα απευθυνθούμε προς κάθε κέντρο αποφάσεων με στόχο να προλάβουμε τα νέα τετελεσμένα».

Αφού ανέφερε ότι το ζήτημα της Αμμοχώστου αποτελεί ένα κεφαλαιώδες θέμα του κυπριακού προβλήματος, είπε πως «σε όλες τις εκθέσεις του εκάστοτε Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ αναφέρεται ρητά ότι την ευθύνη για την κλειστή πόλη των Βαρωσίων έχει η ίδια η κατοχική δύναμη, η Τουρκία. Οι απόπειρες της Τουρκίας να μετακυλήσουν στις λεγόμενες τουρκοκυπριακές αρχές την ευθύνη για το στάτους κβο εντός της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων, απορρίφθηκαν από τα ίδια τα Ηνωμένα Έθνη», είπε, και πρόσθεσε πως «η Τουρκία έχει την ευθύνη για την ερήμωση της πόλης και για την απόρριψη των προσπαθειών που έκαναν όλα αυτά τα χρόνια οι κυπριακές κυβερνήσεις για να ανακινήσουν το ζήτημα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου».

Ο Δήμαρχος σημείωσε επίσης ότι «η επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου στους κατοίκους της, ως προτεραιότητα που δεν διασυνδέεται με τη συνολική λύση του Κυπριακού, προνοείται ρητά από τη Συμφωνία Υψηλού Επιπέδου μεταξύ του Προέδρου Κυπριανού και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, στις 19 Μαϊου του 1979 η οποία προβλέπει, συγκεκριμένα, όπως δοθεί προτεραιότητα στη συμφωνία για την επανεγκατάσταση στα Βαρώσια υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και ότι αυτή η συμφωνία θα εφαρμοζόταν χωρίς να αναμένεται το αποτέλεσμα των συνομιλιών σε άλλες πτυχές του Κυπριακού».

Ταυτόχρονα αναφέρθηκε σε διάφορα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που αφορούν το θέμα της Αμμοχώστου, στο έντονο ενδιαφέρον που εξέφρασε για την κατεχόμενη πόλη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο «υπογράμμισε σε αρκετές περιπτώσεις την ανάγκη η Τουρκία να συμμορφωθεί με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ταυτόχρονα, το ζήτημα των Βαρωσίων συνιστά σφοδρή παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων» που επιβεβαιώθηκε μεταξύ άλλων από το  Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στην υπόθεση Ξενίδη - Αρέστη το 2006, που αφορά περιουσία που βρίσκεται εντός της περιφραγμένης περιοχής, ανέφερε.

Ο Δήμαρχος Αμμοχώστου χαρακτήρισε «εμπρηστική και προκλητική» την πρόσφατη μεθόδευση που δρομολογήθηκε από την Τουρκία και την "κυβέρνηση" στα κατεχόμενα «για εποικισμό της περίκλειστης πόλης  ή το άνοιγμα της υπό κατοχική διοίκηση. "Αυτές οι ενέργειες της Τουρκίας και της ψευδοκυβέρνησης συνιστούν ωμή πρόκληση για όλους τους Αμμοχωστιανούς, για όλους τους πρόσφυγες, για όλους τους Κύπριους. Συνιστούν ωμή παραβίαση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και θα σημάνουν ένα νέο έγκλημα σε βάρος της πόλης, που για δεκαετίες κρατείται όμηρος στα χέρια του κατοχικού στρατού», ανέφερε.

Εάν, συνέχισε ο Σίμος Ιωάννου, «αφεθούν να προχωρήσουν τα πράγματα προς αυτή την κατεύθυνση θα ανατιναχθεί κάθε προοπτική για λύση του Κυπριακού, με ό,τι αυτό σημαίνει για την προοπτική ειρήνης στο νησί και σε ολόκληρη την περιοχή μας. Πρόκειται για μια αλυσίδα που αντί να λειτουργεί προς την κατεύθυνση της ειρήνης, λειτουργεί εδώ και καιρό προς της κατεύθυνσης μιας κρίσης με ανεξέλεγκτες συνέπειες» είπε και σημείωσε πως αυτός είναι ο λόγος που ως Δήμος Αμμοχώστου «δραστηριοποιούμαστε αποφασιστικά σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο για να αναδείξουμε το ζήτημα της πόλης και να διεκδικήσουμε έμπρακτη στήριξη για εφαρμογή των ψηφισμάτων».

Ταυτόχρονα απηύθυνε έκκληση προς τους πρέσβεις «να σταλεί σε όλες τις  κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το μήνυμα του επείγοντος και της επιτακτικής ανάγκης για την περίπτωση της Αμμοχώστου».

Στην ομιλία του, ο κ. Ιωάννου είπε ακόμα ότι ο Δήμος Αμμοχώστου χαιρετίζει «με αισιοδοξία το γεγονός ότι αυτές οι μεθοδεύσεις της Τουρκίας δεν βρίσκουν σύμφωνη μεγάλη μερίδα των Τουρκοκυπρίων» φέρνοντας ως παράδειγμα πρόσφατες δηλώσεις του βετεράνου Τουρκοκύπριου πολιτικού Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ, «ο οποίος τεκμηρίωσε με ιστορικές μαρτυρίες ότι οι αξιώσεις του ΕΒΚΑΦ στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου είναι αβάσιμες, επιβεβαιώνοντας έτσι όσα υποστηρίζει η ελληνοκυπριακή πλευρά για το θέμα».

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο της κατεχόμενης πόλης, «αυτή η έντιμη και θαρραλέα τοποθέτηση υπενθυμίζει στους Ελληνοκύπριους ότι στην προσπάθεια για αποτροπή των σχεδιασμών για εποικισμό της Αμμοχώστου, έχουμε σύμμαχους τους προοδευτικούς Τουρκοκύπριους. Ταυτόχρονα, συνιστά απάντηση σε όσους έχουν ή καλλιεργούν την εντύπωση ότι σύσσωμη η Τουρκοκυπριακή κοινότητα αποτελεί μια άβουλη μάζα και όργανο της Άγκυρας».

Ο κ. Ιωάννου ανέφερε επίσης ότι «μόνο ελπίδα μπορεί να μας γεμίζει το γεγονός ότι πάρα πολλοί Τουρκοκύπριοι, εδώ και χρόνια, δραστηριοποιούνται και ενώνονται μαζί μας στην προσπάθεια για εφαρμογή των Ψηφισμάτων του ΟΗΕ για την Αμμόχωστο, για το ξανακτίσιμο και το ξαναζωντάνεμα της πόλης μας» αφού όπως εξήγησε «μαζί παλεύουμε για την πόλη μας, μαζί παλεύουμε για την κοινή μας πατρίδα».

Είπε ακόμη πως η επιστροφή και το άνοιγμα της Αμμοχώστου «θα είναι επωφελείς για όλη την Κύπρο και όλους τους Κύπριους, για Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, για πρόσφυγες και μη. Η επιστροφή της περίκλειστης πόλης στους νόμιμους ιδιοκτήτες της, το άνοιγμα του λιμανιού της πόλης και η ανοικοδόμηση της θα αποτελούν μεγάλα ιστορικά ορόσημα στη σύγχρονη πορεία της Κύπρου», σημείωσε.

Οι δυνάμεις που θα ενώσουν Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους σε αυτό το τιτάνιο έργο, συνέχισε «δεν θα προστεθούν απλά, αλλά θα πολλαπλασιαστούν, πολλαπλασιάζοντας ταυτόχρονα τα οφέλη, τις προοπτικές, τις ευκαιρίες για πραγματική ανάπτυξη στον τόπο μας. Πάνω από όλα όμως η Αμμόχωστος, θα αναδυθεί ως ένα ζωντανό παράδειγμα ότι η επανένωση της Κύπρου είναι εφικτή και αναγκαία, ως  μια ζώσα και καθημερινή απόδειξη ότι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μπορούμε να ζήσουμε και να μεγαλουργήσουμε μαζί», ανέφερε, και υπογράμμισε ότι «η Αμμόχωστος μπορεί να αποτελέσει γέφυρα για τη συνολική λύση, για την απελευθέρωση και επανένωση ολόκληρης της Κύπρου».
 

Keywords
Τυχαία Θέματα