«Σινιάλο» Ισραήλ σε εταιρείες για εξαγωγές Φ.Α από Αν.Μεσόγειο προς Ευρώπη

Tο ζήτημα της εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου επαναφέρει για ακόμα μια φορά το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg

Αυτή τη φορά σε συνέντευξη που παραθέτει ο ειδικός σε θέματα ενέργειας του ΥΠΕΞ του Ισραήλ, Τζόναθαν Μίλερ  αναπτύσσεις ιδέες που παραπέμπουν σε ένα είδους  οδικού χάρτη τον οποίο θα πρέπει να ακολουθήσουν οι ενεργειακές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, προκειμένου το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου να διοχετευτεί στις Ευρωπαϊκές αγορές.

Διαβάστε επίσης:

Axios:Οι ΗΠΑ ζήτησαν ενεργειακή βοήθεια από το Ισραήλ

O Μίλερ επεσήμανε πως η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προκάλεσε νέο ενδιαφέρον για προμήθειες από την Μεσόγειο και το Ισραήλ προτείνει τη δημιουργία ικανότητας εξαγωγής φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

«Το Ισραήλ είναι πρόθυμο να κάνει όσο το δυνατόν περισσότερα για να στηρίξει τις ευρωπαϊκές ενεργειακές προκλήσεις», είπε ο Μίλερ. «Το μεγάλο ερώτημα είναι πώς φτάνει αυτό το αέριο στην Ευρώπη και αυτό παραμένει μία από τις προκλήσεις».

Οποιαδήποτε βραχυπρόθεσμη κίνηση του Ισραήλ να πουλήσει φυσικό αέριο στην ΕΕ πιθανότατα θα βασίζεται στη συνεργασία με την Αίγυπτο, η οποία διαθέτει δύο τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου. Το Ισραήλ δεν είναι σε θέση να προσθέσει σημαντική χωρητικότητα τερματικού σταθμού LNG στην πολυπληθή ακτογραμμή του, είπε ο Μίλερ, προσθέτοντας ότι η χώρα «μίλησε με τους Αιγύπτιους εταίρους μας για τη δυνατότητα αύξησης της ποσότητας φυσικού αερίου μέσω της Αιγύπτου για πώληση LNG στην Ευρώπη».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλοι ηγέτες κρατών έχουν έρθει σε επαφή με το Ισραήλ για πιθανή προμήθεια φυσικού αερίου στην περιοχή, είπε ο Μίλερ, σημειώνοντας ότι τα σχέδια θα είναι σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. «Βραχυπρόθεσμα, αυτά δεν είναι μεγάλα μεγέθη γιατί πρέπει να βασιστούμε στις υπάρχουσες υποδομές, αλλά νομίζω ότι είναι σημαντική στιγμή για την Ευρώπη, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τους εταίρους να κοιτάξουν σε μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες λύσεις για το πώς θα πετύχουμε στην ευρωπαϊκή αγορά».

Η ανακάλυψη την τελευταία δεκαετία μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου κάτω από την ανατολική Μεσόγειο σημαίνει ότι η Κύπρος, το Ισραήλ και η Αίγυπτος θα μπορούσαν ενδεχομένως να εμπλουτιστούν, ενώ οι εξαγωγές τους μέσω Ελλάδας και Ιταλίας θα βοηθούσαν την Ευρώπη να μειώσει την εξάρτησή της από τη Ρωσία. Οι μακροπρόθεσμες λύσεις θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τον αγωγό φυσικού αερίου East Med, ο οποίος βρίσκεται ακόμη στη φάση αξιολόγησης σκοπιμότητας. Ωστόσο, ο Eastmed θα πρέπει προς το παρόν να θεωρείται «περισσότερο ως έννοια» διεθνούς συνεργασίας παρά ως συγκεκριμένη λύση, είπε ο Μίλερ.

«Πρέπει να είμαστε ευέλικτοι και να προσπαθήσουμε να βρούμε τις λύσεις που είναι οι πιο γρήγορες και οικονομικά βιώσιμες», είπε ο ισραηλινός αξιωματούχος.

Η μελλοντική συνεργασία θα μπορούσε να επικεντρωθεί στο LNG, στην αύξηση της εξαγωγικής ικανότητας της Αιγύπτου και στην κατασκευή φθηνότερων αγωγών από το Ισραήλ εκτός από μελλοντικές εγκαταστάσεις LNG και πλωτές πλατφόρμες LNG, είπε. Το συμπιεσμένο φυσικό αέριο, ή CNG, μπορεί επίσης να είναι βιώσιμο «αν η τιμή είναι σωστή».

«Τα μακροπρόθεσμα έργα είναι δύσκολο να υπολογιστούν», προειδοποίησε ο απεσταλμένος, αφού «δεν γνωρίζουμε πόσο καιρό θα παραμείνει η τρέχουσα τιμή του φυσικού αερίου σε αυτό το επίπεδο

Keywords
Τυχαία Θέματα