Σιζόπουλος: Αν συνεχίσουμε με την ίδια τακτική δεν υπάρχουν ελπίδες

Στη Γενεύη βρίσκονται οι αρχηγοί των κομμάτων που συνοδεύουν το Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας για την άτυπη διάσκεψη για το Κυπριακό.

Στην Πρώτη Εκπομπή του Ράδιο Πρώτο μίλησε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε τόσο στο έγγραφο των 6 σημείων που κατέθεσε η τ/κ πλευρά όσο και στις θέσεις της Κύπρου για το Κυπριακό.

Δείτε εδώ: Αυτές είναι οι θέσεις που κατέθεσε η τ/κ πλευρά στην Γενεύη (ΕΓΓΡΑΦΟ)

Αρχικά

ανέφερε πως η τ/κ πλευρά είχε συγκεκριμένους στόχους που προσπάθησε να υλοποιήσει.

«Ένας από τους στόχους ήταν η προσπάθεια αναβάθμισης του κατοχικού καθεστώτος σε μια μορφή κρατικής οντότητας με διεθνή αναγνώριση».

«Όπως και στο συγκεκριμένο έγγραφο το οποίο έχουν καταθέσει στον ΓΓ ο βασικός στόχος είναι η οποιαδήποτε επανέναρξη των συνομιλιών να επικεντρωθεί στο θέμα ρύθμισης αυτού του καθεστώτος, του περιουσιακού και της ασφάλειας, με κάποια αναπροσαρμογή όπως έχει τονίσει των συνόρων» είπε.

Παράλληλα συμπλήρωσε ότι έμμεσα ζητάνε την κατάργηση όλων αυτών των ψηφισμάτων από το 1964 μέχρι και τα πρόσφατα.

«Επιπλέον ζητάνε να υπάρξει από πλευράς του Συμβουλίου Ασφαλείας ένα καινούργιο ψήφισμα το οποίο να αναγνωρίζει το ίσο διεθνές καθεστώς και την κυριαρχική ισότητα ανάμεσα στις 2 πλευρές στην Κύπρο, στη βάση των δύο κρατικών οντοτήτων οι οποίες στη συνέχεια θα εμπλακούν σε ένα διάλογο υπό την υποστήριξη των τριών εγγυητριών δυνάμεων καθώς και επικουρικά από πλευράς ΕΕ. Βασικός στόχος αυτών των συνομιλιών είναι να επικεντρωθούν στις μελλοντικές σχέσεις ανάμεσα στα δύο ανεξάρτητα κράτη».

«Μάλιστα καθορίζει ότι η οποιαδήποτε απόφαση ή συμφωνία η οποία θα προκύψει από αυτές τις συνομιλίες να επικυρωθεί με ξεχωριστά δημοψηφίσματα ανάμεσα στα δύο κράτη» τόνισε.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις προτάσεις της ε/κ πλευράς λέγοντας τα εξής: «Η ε/κ πλευρά επιμένει στο μέχρι σήμερα πλαίσιο όπως έχει καθοριστεί από τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, όσο αφορά τις συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί στις προηγούμενες συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν. Ο βασικός στόχος είναι η εξεύρεση μιας λύσης».

«Από τη μέχρι στιγμής τοποθέτηση του ΓΓ φαίνεται ότι η πρόθεση του είναι να ορίσει  ειδικό αντιπρόσωπο ο οποίος για κάποιο χρονικό διάστημα θα διαβουλευτεί με τις δύο πλευρές για εξεύρεση μιας κοινής βάσης, για επανέναρξη των συνομιλιών, οι οποίες προβλέπεται να γίνουν μετά από 3-4 μήνες».

«Το τελευταίο χρονικό διάστημα πέραν από τον ύποπτο ρόλων που παρουσιάζει ο βρετανικός παράγοντας με την επαναδραστηριοποίηση του και την προσπάθεια του ουσιαστικά να υποβοηθήσει τις τουρκικές απαιτήσεις, και από πλευράς του ΓΓ των ΗΕ  έχουν παρατηρηθεί πολιτικές διολισθήσεις που δημιουργούν σοβαρούς προβληματισμούς».

Κλείνοντας ανέφερε ότι αυτό που έχει σήμερα σημασία είναι να είμαστε ψύχραιμοι και να αναμένουμε την τελική κατάληξη αυτής της διαδικασίας, «εμείς εκτιμούμε ότι πρέπει να υπάρχει αναπροσαρμογή τακτικής».

«Αν συνεχίσουμε με την ίδια τακτική δεν υπάρχουν ελπίδες να πετύχουμε κάτι καλύτερο παρά μόνο να νομιμοποιήσουμε αυτά που για δεκαετίες η Τουρκία επιχειρεί μέσα από ένα διάλογο διολίσθησής, να συναινέσουμε στο τέλος γι’ αυτά τα οποία ζητάνε».

Διαβάστε επίσης: LIVE: Συνέχεια στην κρίσιμη διάσκεψη για Κυπριακό-Νέα σύγκλιση Ολομέλειας

Keywords
Τυχαία Θέματα