Σιζόπουλος: Η ΔΔΟ η χειρότερη μορφή νομιμοποιημένης διχοτόμησης της Κύπρου

Η Κυπριακή Δημοκρατία ιδρύθηκε και διατηρήθηκε με θυσίες και αίμα ηρώων και δεν θα επιτρέψουμε να καταλυθεί με υπογραφή πολιτικών, ανέφερε το βράδυ της Τετάρτης σε αντικατοχική εκδήλωση ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος.

Η εκδήλωση οργανώθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αμμοχώστου στην Δερύνεια και την διοργάνωσαν η Επαρχιακή Οργάνωση του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Αμμοχώστου και η Σοσιαλιστική Γυναικεία Κίνηση Αμμοχώστου.

Ο κ.

Σιζόπουλος είπε ότι η προώθηση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας ως λύσης μέσα από τις πρόνοιες που θα περιλαμβάνει όπως η εκ περιτροπής προεδρία, το βέτο, η αριθμητική εξίσωση, η ξεχωριστή πλειοψηφία για την έγκριση των νομοθετημάτων, η δυνατότητα τα «συνιστώντα τμήματα» να υπογράφουν συμφωνίες οικονομικής και επενδυτικής φύσης με άλλα κράτη, "θα προσδώσει στην Τουρκία τη δυνατότητα να ελέγχει απόλυτα το τουρκοκυπριακό τμήμα και δια μέσου αυτού την λειτουργία ολόκληρου του κράτους".

"Με το κράτος απόλυτα ελεγχόμενο και με την στρατιωτική ισχύ που διαθέτει θα μπορεί όποια στιγμή αποφασίσει να το οδηγήσει σε κρίση, σε διάλυση και την Κύπρο σε προσάρτηση. Στη βάση των παραπάνω δεδομένων αλλά και με γνωματεύσεις  Συνταγματολόγων διεθνούς κύρους, η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία στην ουσία αποτελεί την χειρότερη μορφή νομιμοποιημένης διχοτόμησης της πατρίδας", είπε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ.

Σύμφωνα με τον κ. Σιζόπουλο, η πολιτική που ακολούθησαν οι κατά καιρούς κυβερνώντες ή συγκυβερνώντες "είτε του προσκηνίου, είτε του παρασκηνίου, όχι μόνο δεν έφεραν πιο κοντά την ημέρα της επιστροφής των νόμιμων κατοίκων της, αλλά αντίθετα έφεραν πιο κοντά τον εποικισμό της, ο οποίος άρχισε υπό τα απαθή βλέμματα τόσο του ΟΗΕ όσο και των εταίρων μας της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

Συνέχισε λέγοντας ότι η συμπεριφορά αυτή σε κάποιους όχι μόνο δεν προκαλεί θυμό και οργή, "αλλά αντίθετα τους επιφέρει προσαρμογή και υποταγή".

"Με δικαιολογίες και ψευδοπροσχήματα προσαρμόζονται στις απαιτήσεις του κατακτητή. Και όσοι συνεχίζουμε να διεκδικούμε τα αυτονόητα, τελικά βρισκόμαστε στο εδώλιο του κατηγορούμενου, ότι τάχατες είμαστε αιθεροβάμονες, απορριπτικοί και ακραίοι.Τελικά η διεκδίκηση του δικαίου στοχοποιείται, ενώ η υποταγή και ο ευσεβοποθισμός επικροτούνται και αμείβονται", ανέφερε.

Ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι δεν αποδεχόμαστε η Κύπρος να καταστεί δεύτερης κατηγορίας μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, να απεμπολήσουμε πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα, να νομιμοποιήσουμε τον εποικισμό και να προσυπογράψουμε τον αφελληνισμό πατρογονικών εστιών.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι όλοι θέλουμε λύση και δεν αμφισβητούμε την ειλικρίνεια κανενός.

Αλλά, τόνισε, με βάση τη συσσωρευμένη μας  εμπειρία πρέπει να αγωνιζόμαστε για λύση που δεν θα επιτρέπει την επανάληψη του παρελθόντος αλλά λύση δημοκρατική, λειτουργική, χωρίς εθνοτικούς ή θρησκευτικούς διαχωρισμούς, χωρίς ακρωτηριασμό των πολιτικών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κανενός κυπρίου, στο πλαίσιο της συνέχειας της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους μέλους του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

"Η διεκδίκηση  λύσης στηριγμένης στις παραπάνω αρχές δεν είναι απορριπτισμός όπως κάποιοι επιχειρούν να της αποδώσουν. Είναι  πατριωτική υπευθυνότητα. Αυτή την υπευθυνότητα πρέπει να την επιβεβαιώνουμε καθημερινά, έστω και εάν θα χρειασθεί να πληρώσουμε τίμημα", ανέφερε.

Είπε ότι κάποιοι έχουν αναγάγει το πλαίσιο του Γενικού Γραμματέα στο Κραν Μοντανά "σε ευαγγέλιο και αποκλειστική βάση για συνέχιση των συνομιλιών, τη στιγμή που μεταξύ τους διαφωνούν για το ποιο είναι το πλαίσιο, αυτό που κατάθεσε προφορικά ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ στο δείπνο της 30ης Ιουνίου ή αυτό του άτυπου εγγράφου της 4ης Ιουλίου που ετοίμασε ο Αϊντα".

Ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι η μέχρι σήμερα εμπειρία από τα 47 χρόνια συνομιλιών, επιβάλλει αλλαγή τακτικής για αποτελεσματική αντιμετώπιση των τουρκικών επεκτατικών σχεδιασμών και ανάληψη πρωτοβουλιών που θα φέρουν την Τουρκία σε δύσκολη θέση πολιτική και οικονομική.

"Με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή την στιγμή η διαμόρφωση ενιαίας πολιτικής ΚύπρουΕλλάδας είναι αναγκαία και απαραίτητη. Οι δύο χώρες επιβάλλεται να επικεντρώσουν την προσπάθειά τους στην αναβάθμιση του γεωστρατηγικού τους ρόλου στην περιοχή και της διαπραγματευτικής τους θέσης", ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ.

Είπε ότι η ενιαία πολιτική πρέπει να στηρίζεται σε τρείς πυλώνες, δηλαδή τον Πολιτικό, με επικέντρωση των προσπαθειών στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τον ΟΗΕ, τον ενεργειακό, με αξιοποίηση του Φυσικού Αερίου το συντομότερο δυνατό χωρίς την άμεση ή έμμεση εμπλοκή της Τουρκίας, και τον στρατιωτικό, δηλαδή την υλοποίηση των δύο προηγούμενων πυλώνων που θα ενισχυθεί σημαντικά από ανάλογη στρατιωτική υποστήριξη, την οποία η Κύπρος αδυνατεί να προσφέρει από μόνη της.

Η εκδήλωση άρχισε με Τρισάγιο και ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων στο μνημείο  των πεσόντων Αμμοχωστιανών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα