Σιζόπουλος: Η ΔΔΟ παραπέμπει σε συνομοσπονδία

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος τόνισε εκ νέου ότι το κόμμα του απορρίπτει τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία γιατί παραπέμπει σε διαχωρισμό και σε ένα συνομοσπονδιακό μόρφωμα και απέρριψε επικρίσεις ότι γίνεται τώρα αυτή η στροφή, ενώ είναι σε εξέλιξη ο διάλογος, για κομματικές σκοπιμότητες.

Σε συνέντευξη Τύπου

για το Κυπριακό η οποία μαγνητοσκοπήθηκε και θα προβληθεί το απόγευμα από το ΡΙΚ, ο κ. Σιζόπουλος είχε την ευκαιρία να απαντήσει σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων για την πρόσφατη απόφαση του κόμματός του και να εξηγήσει γιατί η ΔΔΟ κατά την άποψη του Κινήματος είναι στην ουσία συνομοσπονδία.

Ο κ. Σιζόπουλος, ο οποίος μοίρασε στα ΜΜΕ και πεντασέλιδη γραπτή τοποθέτηση για το θέμα, τόνισε ότι ο διάλογος διεξάγεται στη βάση ονοματολογίας και θα εξαρτηθεί κυρίως από το περιεχόμενο που θα δοθεί αν αυτή η λύση θα είναι βιώσιμη και λειτουργική.

Απορρίψαμε, είπε, από πρώτη στιγμή την ονοματολογία γιατί παρέπεμπε σε διαχωρισμό, σε σύνορα και σε συνομοσπονδιακό μόρφωμα, προσθέτοντας ότι δυστυχώς η πολιτική ηγεσία στην πλειοψηφία της και οι εκάστοτε Κυβερνώντες, δεν μπόρεσαν να συνειδητοποιήσουν αυτούς τους σοβαρούς κινδύνους.

`Έχουμε επιβεβαιώσει ότι κάτω από την ονομασία της ΔΔΟ, στην ουσία προωθείται λύση συνομοσπονδίας την οποία όλες οι πολιτικές δυνάμεις στην Κύπρο απορρίπτουν”, δήλωσε.

Συνέχισε λέγοντας ότι δυστυχώς μετά την απόρριψη σχεδίου Ανάν που ήταν ρατσιστικό, διαιρετικό και μη λειτουργικό (και προσδιορίστηκε αυτό το περιεχόμενο στη βάση της συγκεκριμένης ονοματολογίας) “όλες οι πολιτικές ηγεσίες είχαμε καθήκον και υποχρέωση να σεβαστούμε την ετυμηγορία του κυπριακού λαού και να απορρίψουμε αυτή την ονοματολογία, όχι μόνο δεν την απορρίψαμε αλλά επιχειρήσαμε μέσα από υιοθέτηση προνοιών με επίκληση την ονοματολογία να οδηγούμε τη λύση σε συνομοσπονδία”.

Αναφέρθηκε σε πρόνοιες όπως είναι το συνεταιριστικό κράτος δύο ισότιμων συνιστώντων κρατιδίων, μονάδων ή πολιτειών, το θέμα της διαίρεσης 50-50 της κυριαρχίας να προέρχεται από Ε/κ και Τ/κ και όχι το σύνολο του κυπριακού λαού, το θέμα του κατάλοιπου εξουσίας να μένει στις δύο περιφέρειες, το θέμα του γεωγραφικού διαχωρισμού με εγγυημένες πλειοψηφίες εδάφους και πληθυσμού τον οποίο, όπως υποστήριξε, αποδεχθήκαμε να συζητούμε.

“Αυτά δεν οδηγούν σε ομοσπονδιακή μορφή λύσης όπως είναι στο όνομα, αλλά δια μέσου διζωνικότητας και δικοινοτικότητας, οδηγούν σε συνομοσπονδία και αυτό αποτελεί διχοτόμηση”, ανέφερε.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεων του ανέφερε ότι δεν έχουμε πλήρη ενημέρωση για το περιεχόμενο των συζητήσεων και γι αυτό που ανακοινώθηκε ως υφιστάμενες συγκλίσεις, και διερωτήθηκε ποιες είναι, πότε επιτεύχθηκαν και μεταξύ ποιων.

“Είναι αυτές του εγγράφου Ντάουνερ;”, διερωτήθηκε και τόνισε ότι το κόμμα του ανησυχεί “από την αδιαφάνεια που υπάρχει και για το ότι δεν έχουμε πλήρη ενημέρωση και επαγρυπνούμε”.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι ο αντί να υπάρχει εθνική στρατηγική ο κάθε Πρόεδρος ακολουθεί τη δική του λογική, τα κελεύσματα των τρίτων και έτσι οδηγούμαστε συνέχεια σε διολισθήσεις και αντιφάσεις.

Κληθείς ο κ. Σιζόπουλος να σχολιάσει επικρίσεις ότι το κόμμα του κάνει τώρα αυτή τη στροφή για κομματικές σκοπιμότητες για να μην υπάρξει διαρροή ψήφων προς τη Συμμαχία Πολιτών, απάντησε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Είπε ότι όσοι προβαίνουν σε αυτές τις εικασίες είναι γιατί αδυνατούν να απαντήσουν με επιχειρήματα σε τεκμηριωμένες τοποθετήσεις και καταφεύγουν σε λαϊκισμό και χαρακτηρισμούς.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ απαντώντας σε άλλη παρατήρηση είπε ότι στα τέσσερα σημεία Μακαρίου -Ντενκτάς δεν αναφέρεται πουθενά η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία και ότι γίνεται αναφορά σε δικοινοτική ομοσπονδία που καμία σχέση δεν έχει με τη διζωνικότητα.

Ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι το κόμμα του δεν επιθυμεί τους δικολαβισμούς και δεν θέλει να συνεχιστεί αυτός ο ερμαφροδιτισμός δηλαδή κάτω από ένα όνομα να υπάρχει άλλο περιεχόμενο αλλά το όνομα να συμβαδίζει με το περιεχόμενο. Είπε ακόμη ότι επειδή κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει κατορθωτό λόγω της συμπεριφοράς των άλλων κομμάτων όπως είπε.

Πρόσθεσε ότι για το λόγο αυτό το κόμμα έχει ξεκαθαρίσει τις θέσεις και τις προθέσεις του και ζητά τους άλλους να το κρίνουν όχι από το θέμα της ονοματολογίας αλλά αν διαφωνούν με τις βασικές αρχές που η ΕΔΕΚ έχει θέσει ως μορφή λύσης.

Είπε ότι μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουμε που θα καταλήξουν οι συνομιλίες και ότι το κόμμα του θα αποφασίσει αν θα στηρίξει ή όχι τη λύση από το περιεχόμενό της.

Επανέλαβε ότι η ΕΔΕΚ απορρίπτει την ονοματολογία γιατί μιλάει μεταξύ άλλων για γεωγραφικό διαχωρισμό και για εγγυημένη πλειοψηφία εδάφους και πληθυσμού.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι αυτά έχουν ήδη γίνει αποδεκτά και απομένει να δούμε αν θα τα διαφοροποιήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην πορεία των συνομιλιών.

Ο Μαρίνος Σιζόπουλος επανέλαβε σε πολλά σημεία των δηλώσεών του ότι η διζωνικότητα και η δικοινοτικότητα δεν συνδιάζονται με ομοσπονδία αλλά με συνομοσπονδία και για το λόγο αυτό η ΕΔΕΚ δεν θα λειτουργήσει στη βάση της διχοτόμησης και του διαμελισμού που θα επιφέρει η συνομοσπονδιακή μορφή λύσης.

Σε ερώτηση αν δεν φοβάται ότι θα κατηγορηθεί ότι δεν θέλει λύση με δεδομένο ότι ζητεί αλλαγή βάσης, απάντησε ότι αυτό το επιχείρημα το λένε όσοι δεν θέλουν λύση.

Διερωτήθηκε γιατί όσοι στηρίζονται σε αυτή τη λογική δεν έχουν τόσα χρόνια πετύχει λύση όταν κυβέρνησαν είτε αυτοδύναμα είτε σε συνεργασίες.

“Αντίθετα απομακρυνόμαστε από τη λύση και αποκλίνουμε από τις βασικές αρχές και οδηγούμε το Κυπριακό σε πορεία υιοθέτησης και υλοποίησης των τελικών τουρκικών επιδιώξεων”, σημείωσε.

Για το θέμα της αποχώρησης της ΕΔΕΚ από τις συναντήσεις των ε/κ και τ/κ κομμάτων στο Λήδρα Πάλας είπε ότι για το θέμα είχε προηγηθεί εσωκομματικός διάλογος για να γίνει αξιολόγηση για το αν αυτές οι συναντήσεις έχουν επιφέρει τα αναμενόμενα.

Επέκρινε κάποιους ότι επιχειρούν να διαστρεβλώσουν τη θέση του κόμματος και το κατηγορούν για δεξιά στροφή τη στιγμή μάλιστα που έχει δοθεί και γραπτώς η τοποθέτηση του κόμματος.

Ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι η συνέχιση αυτής της προσπάθειας είναι απαράδεκτη και προβοκατόρικη και κατηγόρησε τους επικριτές του για ιστορική αμνησία.

Σε σχέση με τα ΜΟΕ που ανακοινώθηκαν ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι έπρεπε να γίνει επί ίσοις όροις και όταν οι Τ/κ ζήτησαν διάνοιξη της Λεύκας διερωτήθηκε γιατί δεν απαιτήσαμε να ανοίξει το οδόφραγμα των Κοκκίνων ή του Πυροϊου.

Ερωτηθείς για την πρόσφατη αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας σε μητέρες πατρίδες και τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έπρεπε να είχε θυμηθεί τη σκληρή δήλωση που έκανε το κόμμα του όταν αυτός ήταν Πρόεδρος του ΔΗΣΥ σε παρόμοια δήλωση του τότε ΠτΔ Δημήτρη Χριστόφια. Την ίδια στιγμή, είπε, όλοι αυτοί όφειλαν να κάνουν και την αυτοκριτική τους γιατί υπήρξαν συνοδοιπόροι και υποστηρικτές Χούντας και Κυβερνήσεων από στρατό στην Ελλάδα που οδήγησαν την Κύπρο στην τραγωδία του 1974.

Συνέχισε λέγοντας ότι κανένας από αυτούς δεν τόλμησε να αναλάβει την πολιτική ευθύνη και να πει το mea culpa για αυτή τη συμπεριφορά του.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα