Σιζόπουλος: Τα πανεπιστήμια πρέπει να έχουν ενιαίο τρόπο εισδοχής φοιτητών

Διαχρονικά σταθερή θέση της ΕΔΕΚ είναι ότι τα κρατικά πανεπιστήμια πρέπει να έχουν ένα ενιαίο τρόπο εισδοχής όλων των φοιτητών, που να χαρακτηρίζουν ακριβώς την κρατική υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας κι όχι την εισαγωγή άλλων μέτρων, τα οποία μπορούν να δημιουργήσουν στην συνέχεια περιπλοκές με την απαίτηση ουσιαστικά ένταξης κι άλλων κριτηρίων, δήλωσε ο Πρόεδρός της, Μαρίνος Σιζόπουλος.

Σε δηλώσεις του, ύστερα από συνάντηση που είχε σήμερα με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις ο κ. Σιζόπουλος

ανέφερε ότι η συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως σε πρόσφατα θέματα, τα οποία έχουν προκύψει στον τομέα της παιδείας, όπως για παράδειγμα το θέμα της απόφασης των Πανεπιστημίων για εισδοχή φοιτητών με βάση άλλη διαδικασία κι όχι τις εισαγωγικές εξετάσεις.

Μιλώντας για το ενιαίο τρόπο εισδοχής, είπε ότι αυτό πρέπει να γίνει, «ανεξάρτητα αν ο αριθμός των φοιτητών που θα εισαχθούν είναι μικρός. Αυτό δεν αλλάζει την φιλοσοφία που για εμάς πρέπει να είναι ξεκάθαρη, διαφανής και σταθερή που να δίνει, όπως τονίσαμε πολλές φορές την ταυτότητα της κρατικής υπόστασης των εκπαιδευτικών μας ιδρυμάτων».

Αυτό που για ακόμη μια φορά συζητήσαμε με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, συνέχισε,  είναι η πάγια θέση της ΕΔΕΚ ότι όλα αυτά τα προβλήματα, τα οποία συνεχώς προκύπτουν στον τομέα της παιδείας θα μπορέσουν σε κάποιο βαθμό να λυθούν ή και να μειωθούν εάν κι εφόσον η Πολιτεία αποφασίσει ότι θα πρέπει να προχωρήσει στον σχεδιασμό μιας σωστής και συνολικής εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, η οποία να αρχίζει από την προδημοτική εκπαίδευση και να έχει σταδιακή επέκταση σε όλες τις υπόλοιπες βαθμίδες του εκπαιδευτικού συστήματος στο πλαίσιο ενός καθορισμένου χρονοδιαγράμματος.

Αυτό το χρονοδιάγραμμα, διευκρίνισε, δεν σημαίνει κατά ανάγκη ότι πρέπει να είναι χρονοδιάγραμμα του ενός ή των δύο χρόνων. «Θα πρέπει να είναι ένα χρονοδιάγραμμα που να μπορεί να καλύπτει και μια και δύο πενταετίες για να μπορέσει να γίνει μια σωστή, ορθολογική εφαρμογή και ταυτόχρονα αξιολόγηση αυτής της εφαρμογής για την σταδιακή επίλυση των όποιων προβλημάτων θα προκύπτουν έτσι ώστε να οικοδομήσουμε και πάλι ένα αξιόπιστο εκπαιδευτικό σύστημα, αυτό που όλοι μας προσδοκούμε και που ειδικά στην σημερινή εποχή, αυτό το εκπαιδευτικό σύστημα είναι η βάση και η προοπτική επιβίωσης του κυπριακού Ελληνισμού», πρόσθεσε.

Στις δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φιλακτού μιλώντας εκ μέρους των εκπαιδευτικών οργανώσεων, είπε ότι η συνάντηση εντάσσεται στον κύκλο επαφών που οι τρεις οργανώσεις έχουν αρχίσει με τα πολιτικά κόμματα για διάφορα θέματα.

«Είχαμε σήμερα μια πολύ γόνιμη και εποικοδομητική συζήτηση με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο. Ανταλλάξαμε απόψεις για τα θέματα, τα οποία θέσαμε στο τραπέζι που είναι τα θέματα που βρίσκονται στην επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα και σχετίζονται με την στελέχωση των σχολείων, με εκκρεμούντα θέματα που υπάρχουν στον τομέα της εκπαίδευσης και βεβαίως το πρόσφατο θέμα με τις εξετάσεις των GCE. Οι απόψεις που ανταλλάγησαν είναι πολύ χρήσιμες και ουσιαστικές και αναμένουμε να δούμε και ποια θα είναι η εξέλιξη των θεμάτων από την ευρύτερη Πολιτεία», σημείωσε.

Ο κ. Σιζόπουλος ευχαριστώντας τις τρεις εκπαιδευτικές οργανώσεις γι αυτή την συνάντηση, ανέφερε ότι  ήταν άκρως ενδιαφέρουσα γιατί συζητήθηκαν θέματα που αφορούν ουσιαστικά ένα από τους πιο κρίσιμους και βασικούς τομείς του κυπριακού κράτους, το θέμα της παιδείας.

Σε ερώτηση προς τον κ. Φυλακτού, τι θα αντιμετωπίσουν αύριο οι μαθητές στα σχολεία, σημείωσε ότι «αγγίζετε ένα ευαίσθητο θέμα. Εκείνο που θέλω να σας πω είναι ότι οι εκπαιδευτικοί θα υποδεχθούν με αγάπη τα παιδιά. Τα παιδιά δεν πρέπει να γίνουν κοινωνοί των όποιων προβλημάτων υπάρχουν σήμερα στον χώρο του δημόσιου σχολείου με τα θέματα της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς. Τα παιδιά θα μείνουν έξω από αυτό το θέμα και η υποδοχή προς τα παιδιά θα προσπαθήσουμε να είναι η πρέπουσα κι αυτή που έχουμε υποχρέωση ως κράτος να παρέχουμε. Οσον αφορά την στελέχωση, υπήρξε καθυστέρηση και μέσα στον Οκτώβριο θα ολοκληρωθεί. Δυστυχώς τα χρονοδιαγράμματα δεν τηρήθηκαν αλλά δεν πρέπει τα παιδιά να βιώσουν οτιδήποτε».

Θα προσπαθήσουμε, συνέχισε, να μην επηρεαστούν τα παιδιά. «Τα θέματα είναι ευρύτερης λειτουργίας των σχολικών θεμάτων, είναι στηρίξεις που έπρεπε να είχαν συγκεκριμένες σχολικές μονάδες, είναι διαχείριση των παιδιών, των αλλόγλωσσων, είναι πάρα πολλά τα θέματα που πραγματικά που δεν θα δώσουμε την ευκαιρία να αντιληφθούν ότι υπάρχουν κάποια ζητήματα στην σχολική μονάδα. Οι γονείς θα το αντιληφθούν γιατί ενδεχομένως θα δουν ότι θα γίνουν πάλι μετακινήσεις, θα αλλάξουν εκπαιδευτικοί κ.ο.κ.», πρόσθεσε.

Ο κ. Σιζόπουλος με την ευκαιρία που τα παιδιά επανέρχονται αύριο στα σχολεία, ευχήθηκε καλή πρόοδο και στους εκπαιδευτικούς ότι θα πρέπει να αντλήσουν όλα τα περιθώρια μεταδοτικότητας και κυρίως συνδρομής αναβάθμισης του εκπαιδευτικού και μορφωτικού μας επιπέδου.

Keywords
Τυχαία Θέματα