Σιζόπουλος: Ενημερώθηκα για τον ανασχηματισμό πριν από το Εθνικό

Για την νέα πολιτική «σκακιέρα» όπως διαμορφώνεται από χτες Δευτέρα 8/1, μετά τον ανασχηματισμό της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη, μίλησε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος.

Σχολιάζοντας τον ανασχηματισμό ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, στην εκπομπή Πρωτοσέλιδο ανέφερε ότι «μέχρι χθες δεν είχαμε οποιανδήποτε επίσημη ενημέρωση για τον ανασχηματισμό

πέραν από αυτά που είδαν το φως της δημοσιότητας. Ενημερώθηκα για τον ανασχηματισμό πριν από την έναρξη του Εθνικού Συμβουλίου».

Αυτά είναι μέσα στα καθήκοντα του προέδρου της Δημοκρατίας αξιολογώντας σε καθημερινή βάση την πορεία υλοποίησης του κυβερνητικού έργου. Από την πλευρά την δική μας, θέλουμε να είμαστε θετικοί, εποικοδομητικοί, να καταθέσουμε τις προτάσεις μας, τις εισηγήσεις μας και να στηρίξουμε το έργο της κυβέρνησης μέσα από συγκεκριμένες προτάσεις.

Διαβάστε επίσης: Οι αντιδράσεις για τον ανασχηματισμό και η «άγνοια» της συγκυβέρνησης

Το έχω τονίσει αρκετές φορές οι προτάσεις αυτές θα είναι προτάσεις προς μια θετική κατεύθυνση χωρίς να αναιρούν τις βασικές αρχές του κόμματος μας. Στον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους Υπουργούς επαφίεται αυτές τις προτάσεις να τις αξιοποιήσουν αναλόγως».

Όσο αφορά τον διορισμό της Μαρίας Παναγιώτου, στέλεχος της ΕΔΕΚ, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ ανέφερε ότι «αυτό στην ουσία αν κρίνουμε από τα υπόλοιπα ονόματα είναι μια θετική εξέλιξη, επιβεβαίωσης του τρόπου με τον οποίο η ΕΔΕΚ λειτουργεί. Είναι το μοναδικό στέλεχος του οποίου αναβαθμίστηκε η θέση του.

Αυτό σημαίνει ότι στην θέση την οποία είχε πρόσφερει έργο, αξιολογήθηκε θετικά από τον πρόεδρο και έγινε η αναβάθμιση. Θα προσπαθήσουμε να την στηρίξουμε στο έργο το οποίο αναλαμβάνει μέσα σε δύσκολες πραγματικά συνθήκες».

Ακολούθως, δήλωσε ότι «ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπορεί ποτέ να είναι δεσμευμένος σε αυτές τις ενδεχομένως παγιωμένες αντιλήψεις που μπορούν να δημιουργούνται. Για αυτό και ότι οι υπουργοί θα πρέπει να γνωρίζουν ένα τέτοιο χαρτοφυλάκιο πως ανά πάσα στιγμή μπορεί να χρειαστεί να το εγκαταλείψουν. Ο στόχος όμως είναι μέχρι την τελευταία στιγμή θα πρέπει να εργάζονται για να υλοποιήσουν τα έργα που ανέλαβαν».

Ερωτηθείς αν βλέπει πιο ενισχυμένο πολιτικά το νέο υπουργικό όπως διαμορφώνεται και όχι τόσο τεχνοκρατικό απάντησε «νομίζω πως όχι , παρά το γεγονός ότι η δική μου άποψη και την είχα εκφράσει στο πρόεδρο, ότι στο πρώτο χρονικό διάστημα μια διακυβέρνησης θα έπρεπε να ήταν περισσότερο πολιτικά πρόσωπα να στελέχωναν μια κυβέρνηση καθώς έχουν περισσότερες εμπειρίες και γνωρίζουν καλύτερα τις διαδικασίες για την προώθηση διαφόρων προτάσεων και υλοποίηση ενός κυβερνητικού έργου και στην οποία πορεία να υπήρχε οποιανδήποτε αντικατάσταση».

Τέλος, σε απάντηση του για το πως αξιολογεί το κυβερνητικό έργο μέχρι στιγμής της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη, είπε πως «σαφώς έχει η κυβέρνηση ένα θετικό πρόσημο, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν περιπτώσεις που μπορούσαν να γίνουν καλύτερα έργα, επιτάχυνση, διαφορετικές αποφάσεις. Όμως θα πρέπει να τονίσω ότι υπήρξε μια σειρά κυρίως θεμάτων κοινωνικής τα οποία κινήθηκαν προς την σωστή κατεύθυνση. Είναι προφανές όμως ότι μέσα σε ένα χρόνο δεν είναι δυνατόν να υλοποιήσεις το σύνολο ενός κυβερνητικού σχεδίου το οποίο αφορά έργο πενταετίας.

Υπάρχουν κάποια θέματα που κατά την άποψη μου η κυβέρνηση πρέπει να πάρει πιο ριζοσπαστικές αποφάσεις όπως για παράδειγμα στα θέματα της υγείας που πρέπει άμεσα να λυθούν, έχουν γίνει βήματα προς την κατεύθυνση της πάταξης της φοροδιαφυγής. Την ίδια ώρα θα πρέπει το σημαντικό έργο το οποίο έχει επιτελεστεί στο θέμα του μεταναστευτικού, θέλω να εκφράσω τα συγχαρητήρια μου στο Υπουργό Εσωτερικών για το τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε το θέμα αλλά υπάρχουν κάποια θέματα που πρέπει να επιταχύνουν». 

Δείτε το απόσπασμα:

Διαβάστε επίσης: Οι αντιδράσεις για τον ανασχηματισμό και η «άγνοια» της συγκυβέρνησης

Keywords
Τυχαία Θέματα