Σκανδιναβικές χώρες: Το λάθος της Σουηδίας κι η σωστή στρατηγική Φινλανδίας

Οι σκανδιναβικές χώρες όπως και πολλές άλλες χώρες ήρθαν αντιμέτωπες με την πανδημία του κορωνοϊού, προσπαθώντας με την επιβολή περιοριστικών μέτρων να περιορίσουν την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Η κάθε μια χώρα, με τον δικό της τρόπο, προσπάθησε να διαχειριστεί την πανδημία, παίρνοντας αποφάσεις για το καλό του πληθυσμού. Η Σουηδία είναι η χώρα που συζητήθηκε περισσότερο από κάθε άλλη σκανδιναβική χώρα, εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο προσπάθησε να διαχειριστεί την πανδημία, ιδίως στο πρώτο κύμα την περασμένη άνοιξη.

Σουηδία

Η Σουηδία από τις αρχές της πανδημίας,

αποφάσισε να χρησιμοποιήσει μια δική της μέθοδο με σκοπό την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Ουσιαστικά, χρησιμοποιώντας την ανοσία της αγέλης θεώρησε φρόνιμο να μη εφαρμόσει lockdown στη χώρα, θεωρούμενη ότι αυτό θα βοηθούσε στη συνέχεια της πανδημίας.

Δυστυχώς για τους ίδιους, το πείραμα που εφάρμοσαν δεν επέφερε «καρπούς» με τα κρούσματα καθημερινά να αυξάνονται όπως και οι θάνατοι.
Η αμφιλεγόμενη στρατηγική της, αποφεύγοντας την επιβολή ενός σκληρού lockdown στο πρώτο κύμα της πανδημίας είχε προκαλέσει έκπληξη στην παγκόσμια κοινότητα την περασμένη άνοιξη.

Ο αρχιτέκτονας του πειράματος αυτού, επιδημιολόγος Άντερς Τέγκνελ, είχε υποστηρίξει παλαιότερα ότι η Σουηδία θα τα πήγαινε πολύ καλύτερα από άλλες χώρες στο δεύτερο κύμα του κορωνοϊού καθώς θα είχε αποκτήσει ανοσία της αγέλης. Αλλά τα στοιχεία τον διέψευσαν οικτρά καθώς ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία της χώρας σχεδόν διπλασιάζεται κάθε εβδομάδα.

Η αναλογία των νεκρών ανά εκατομμύριο κατοίκων είναι πολύ υψηλότερη στη χώρα σε σχέση με τα γειτονικά της κράτη στη Σκανδιναβία, αλλά χαμηλότερη σε σχέση με ορισμένες μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με μια δοκιμασία, όπως παραδέχθηκε και ο πρωθυπουργός της, Στέφαν Λεβέν.

Παράλληλα, η χώρα βαδίζει στα χνάρια πολλών ευρωπαϊκών χώρων, χάνοντας τον έλεγχο στους οίκους ευγηρίας. Οι μισοί από τους νεκρούς είναι τρόφιμοι γηροκομείων και το ένα τέταρτο των θανάτων αφορούσε σε ηλικιωμένους που τους φρόντιζαν στα σπίτια τους.

Φινλανδία

Η Φινλανδία ανήκει στις χώρες με τα καλύτερα αποτελέσματα στη διαχείριση της πανδημίας. Σε καμιά ευρωπαϊκή χώρα οι αριθμοί δεν είναι τόσο χαμηλοί. Και για να έχουμε σύγκριση η Δανία με σχεδόν 6 εκ. κατοίκους, όπως και η Φινλανδία, μετρά 65.000 κρούσματα, τρεις φορές δηλαδή περισσότερα. Στη δε Σλοβακία με τον ίδιο αριθμό κατοίκων 86.000 άνθρωποι έχουν μολυνθεί με τον νέο ιό. 

Τι έκανε καλύτερα η Φινλανδία

Μόλις τα κρούσματα ξεκίνησαν να φουντώνουν, η φινλανδική κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα, επιβάλλοντας  lockdown για δύο μήνες. Τα ταξίδια από και προς το Ελσίνκι και τη γύρω περιοχή απαγορεύτηκαν. Σχολεία κι άλλα ιδρύματα έκλεισαν, ενώ στην συνέχεια έβαλαν λουκέτο και στα εστιατόρια.

Παράλληλα, προώθησε την άμεση ιχνηλάτηση των ανθρώπων που διαγνώστηκαν θετικοί.

Το θετικό στην Φινλανδία ήταν ότι στη διάρκεια του αυστηρού lockdown δεν προκλήθηκαν αντιστάσεις. Σε δημοσκόπηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 73% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν έχει πρόβλημα με τα μέτρα.

Χθες,ο δήμαρχος του Ελσίνκι ανακοίνωσε ότι θα θέσει σε ισχύ πιο αυστηρούς περιορισμούς λόγω έξαρσης των κρουσμάτων του κορωνοϊού.

Τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι βιβλιοθήκες και τα κολυμβητήρια θα κλείσουν και οι δημόσιες εκδηλώσεις θα απαγορευτούν τελείως στο Ελσίνκι λόγω της "ανησυχητικής" κατάστασης με την COVID-19, δήλωσε ο δήμαρχός του Γιαν Βαπάβουορι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Συνοπτικά, ο αριθμός των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού στη Φινλανδία συνεχίζει να είναι μακράν ο χαμηλότερος στην ΕΕ, με 69 νέα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους να καταγράφονται το δεκαπενθήμερο που πέρασε. Στις αρχές του Νοεμβρίου τα νέα κρούσματα ανέρχονταν γύρω στα 40 ανά 100.000 κατοίκους.

Νορβηγία

Σε διάστημα 14 ημερών στη Νορβηγία καταγράφηκαν 150,9 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, ο τέταρτος χαμηλότερος στην Ευρώπη, μετά την Ισλανδία, τη Φινλανδία και την Ιρλανδία, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων.

Όμως υπάρχουν διαφορές από περιφέρεια σε περιφέρεια και οι αρχές ανησυχούν για το Όσλο και άλλες μεγάλες πόλεις.

Στις 6 Νοεμβρίου, το Όσλο έκλεισε τα θέατρα, τους κινηματογράφους, τα προπονητικά κέντρα και τις πισίνες, ενώ τα μπαρ και τα εστιατόρια δεν μπορούσαν στο εξής να πωλούν αλκοόλ με συνέπεια να αναγκαστούν πολλά από αυτά να κλείσουν εντελώς.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ο αριθμός των νέων μολύνσεων ήταν σταθερός στην πρωτεύουσα.

Σε εθνικό επίπεδο, ο ρυθμός αναπαραγωγής έπεσε στο 1,0 από τις 5 Νοεμβρίου, από 1,4 στο διάστημα 26 Οκτωβρίου-5 Νοεμβρίου, κάτι που σημαίνει ότι ένας άνθρωπος που έχει κολλήσει τον ιό μολύνει μόνο άλλον έναν κατά μέσο όρο, έναντι 1,4 προηγουμένως.

Η Νορβηγία, που δεν είναι μέλος της ΕΕ, θα έχει πρόσβαση στα εμβόλια που εξασφαλίζει η ΕΕ χάρη στη Σουηδία, μέλος της ΕΕ που θα αγοράσει περισσότερα από όσα χρειάζεται και θα τα πωλήσει στη Νορβηγία.

Δανία

Η Δανία τις τελευταίες μέρες ήταν στο επίκεντρο της πανδημίας εξαιτίας της μετάλλαξης του ιού σε βιζόν.

Ο εντοπισμός αυτής της μετάλλαξης είχε οδηγήσει την κυβέρνηση να δώσει εντολή για τη θανάτωση όλων των εκτρεφόμενων βιζόν που ανέρχονται σε 15 εκατομμύρια και πλέον.

Όλα τα βιζόν της πληγείσας περιοχής θανατώθηκαν και η θανάτωση των υπόλοιπων ζώων είναι σε εξέλιξη. Μέχρι τώρα, 10,2 εκατομμύρια ζώα έχουν θανατωθεί σε όλη τη Δανία.

Με τριπλάσιο αριθμό βιζόν απ' ό,τι κατοίκων, η σκανδιναβική χώρα είναι η πρώτη εξαγωγέας παγκοσμίως και δεύτερη παραγωγός βιζόν μετά την Κίνα, με τον κύκλο εργασιών του τομέα να ανέρχεται σε περίπου 670 εκατομμύρια ευρώ.

Όμως το ζώο αυτό, που είναι περιζήτητο για τη γούνα του, προκαλεί προβλήματα στη μάχη κατά της Covid-19: μπορεί όχι μόνο να κολλήσει την ασθένεια, αλλά και να μολύνει τον άνθρωπο.

Χθες, Τετάρτη, ο υπουργός Τροφίμων και Γεωργίας της σκανδιναβικής χώρας παραιτήθηκε μετά την παραδοχή πως η κυβέρνηση δεν διέθετε την κατάλληλη νομική βάση για τη θανάτωση των ζώων, η οποία παραβίαζε ενδεχομένως το Σύνταγμα.

Αντιπολιτευόμενα κόμματα στη Δανία καλούν την πρωθυπουργό Μέτε Φρεντέρικσεν να παραιτηθεί, λέγοντας πως εκείνη φέρει εντέλει την ευθύνη. Η Φρεντέρικσεν έχει ζητήσει δημόσια συγγνώμη, αλλά υποστηρίζει πως η απόφαση για τη θανάτωση όλων των βιζόν ήταν βάσιμη και στηρίχθηκε στις εκτιμήσεις των υγειονομικών αρχών.

Οι περιορισμοί που ισχύον στην Δανία τέθηκαν σε εφαρμογή από τις 5 Νοεμβρίου, με περιορισμούς μετακινήσεων, κλείσιμο μπαρ και εστιατορίων.
Αυτοί οι περιορισμοί αφορούν επτά πόλεις της Βόρειας Γιουτλάνδης και 280.000 ανθρώπους.  Η λήξη των μέτρων έχει οριστεί στις 3 Δεκεμβρίου.

Διαβάστε επίσης:

Μελέτη-Covid19: Μειωμένος ο κίνδυνος για όσους έχουν ομάδα αίματος ΟTι βλέπει ένας ασθενής που πεθαίνει από κορωνοϊό (BINTEO)

Πηγή: iefimerida, ΑΠΕ, news247

Keywords
Τυχαία Θέματα