Σκληραίνει το παιχνίδι

Συνεχίζεται η έρευνα για τις ποινικές ευθύνες σχετικά με την κατάρρευση της οικονομίας
Νέα ονόματα περνούν στο κατηγορητήριο της υπόθεσης της πρώην Λαϊκής Τράπεζας

Τέσσερα ανώτατα στελέχη της Λαϊκής Τράπεζας θα βρεθούν στο εδώλιο του δικαστηρίου τον ερχόμενο Φεβρουάριο με κατηγορίες για χειραγώγηση της αγοράς, ψευδείς, παραπλανητικές δηλώσεις, συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος και τήρηση ψευδών λογαριασμών. Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομίας Ανδρέα Αγγελίδη,

ο φάκελος της υπόθεσης ολοκληρώθηκε, η Νομική Υπηρεσία μελέτησε το μαρτυρικό υλικό και η υπόθεση καταχωρίσθηκε στο Δικαστήριο για παραπομπή στο Κακουργιοδικείο στις 15 Φεβρουαρίου.

Την ίδια ώρα, την πεποίθηση ότι οι έρευνες για την κατάρρευση της οικονομίας, με σκοπό την πληρέστερη συμπλήρωση αυτών των υποθέσεων κατά τρόπο που να μπορούν να στοιχειοθετηθούν ενώπιον των δικαστηρίων, προχωρούν σταθερά, εξέφρασε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως Ιωνάς Νικολάου, μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρη Συλλούρη.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Υπουργός ανέφερε ότι το Υπουργείο προτίθεται να προχωρήσει, έστω και αν οι πρώην ισχυροί άνδρες της Μαρφίν Λαϊκής Ανδρέας Βγενόπουλος και Ευθύμιος Μπουλούτας αποφεύγουν να εμφανιστούν και να ανακριθούν ενώπιον των κυπριακών Αρχών. Επιπλέον, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι όλες οι σχετικές υποθέσεις θα προωθηθούν και θα καταχωρισθούν στο δικαστήριο, όπως έγινε με την υπόθεση που αφορά στη Λαϊκή Τράπεζα.

Κίνδυνος να μην παρουσιαστούν
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, εξ όσων γνωρίζει «συμπληρώνονται και άλλες υποθέσεις, οι οποίες θα ακολουθήσουν σύντομα. Θα επιδιωχθεί, σε συνεργασία με τον Γενικό Εισαγγελέα, κατ' αρχήν να γίνει επίδοση του κλητηρίου σε όσους από τους κατηγορούμενους βρίσκονται στο εξωτερικό και, σε περίπτωση που κάποιοι παραλείψουν να εμφανιστούν στην Κύπρο, θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, όπως είναι η έκδοση εντάλματος σύλληψης και ειδικότερα ευρωπαϊκού εντάλματος, με σκοπό να παρουσιαστούν στο δικαστήριο στο πλαίσιο εκδίκασης της υπόθεσης».

Ο Υπουργός πρόσθεσε ότι θα ακολουθηθούν οι νόμιμες διαδικασίες που προβλέπονται στη νομοθεσία μας και είναι δυνατό να εφαρμοστούν στο πλαίσιο της δικαστικής συνδρομής μεταξύ χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον, προσπάθησε να διασκεδάσει τις ανησυχίες σχετικά με τη μη εμφάνιση των κατηγορουμένων, λέγοντας ότι υπάρχουν διαδικασίες οι οποίες θα ακολουθηθούν κατά τρόπο αποτελεσματικό. «Από εκεί και πέρα, σίγουρα δεν θα προβούμε σε ενέργειες που κατατάσσονται εκτός του νομικού πλαισίου των διαδικασιών, αλλά να είστε βέβαιοι ότι θα ακολουθήσουμε κατά γράμμα αυτό που μας επιτρέπει ο νόμος με πολλή προσοχή, ούτως ώστε να επιτύχουμε να εμφανιστούν στο δικαστήριο», συμπλήρωσε.

Η ποινική δίωξη για τη Λαϊκή
Η ποινική δίωξη που καταχωρίσθηκε εναντίον της πρώην Λαϊκής Τράπεζας βρίσκεται ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας. Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου του Αρχηγείου Αστυνομίας Ανδρέα Αγγελίδη, η ποινική δίωξη αφορά χειραγώγηση της αγοράς, ψευδείς, παραπλανητικές δηλώσεις, συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος και τήρηση ψευδών λογαριασμών. Αυτά, σημείωσε ο κ. Αγγελίδης, είναι τα αδικήματα τα οποία εξετάστηκαν από την ομάδα που διερευνά τα θέματα της οικονομίας. Για τις υποθέσεις της οικονομίας, ανέφερε, είναι συνεχώς ενήμερη η Νομική Υπηρεσία.

Επιπλέον, ο κ. Αγγελίδης είπε ότι ο φάκελος της υπόθεσης ολοκληρώθηκε, η Νομική Υπηρεσία μελέτησε το μαρτυρικό υλικό και η υπόθεση καταχωρίσθηκε στο Δικαστήριο για παραπομπή στο Κακουργιοδικείο στις 15 Φεβρουαρίου. «Είναι μια νέα υπόθεση και η ανακριτική ομάδα συνεχίζει εντατικά τις έρευνες και για άλλες υποθέσεις», όπως σημείωσε.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, τα οποία επιβεβαίωσε ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Κώστας Κληρίδης, τα τέσσερα ηγετικά στελέχη της πρώην Λαϊκής Τράπεζας είναι οι Ευθύμιος Μπουλούτας, Μάρκος Φόρος, Παναγιώτης Κουννής και Νεοκλής Λυσάνδρου. Εν τω μεταξύ, στον Τύπο διέρρευσε ότι από πλευράς μαρτύρων κατηγορίας, θα κληθούν να καταθέσουν 19 άτομα.

Δεν ησυχάζουν οι κάτοχοι αξιογράφων
Από την πλευρά του και όπως ήταν αναμενόμενο, ο Σύνδεσμος Κατόχων Τραπεζικών Αξιογράφων χαιρετίζει την καταχώριση ποινικής αγωγής εναντίον αριθμού υπόπτων για την καταστροφή της Λαϊκής Τράπεζας. «Ελπίζουμε ότι σύντομα θα προστεθούν στον κατάλογο των κατηγορουμένων και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι και προπαντός ο υπ’ αριθμόν ένα καταστροφέας της Τράπεζας», αναφέρει ο Σύνδεσμος και καλεί Κυβέρνηση και Γενική Εισαγγελία να βρουν τρόπους, είτε για εξώδικη ρύθμιση του προβλήματος των μελών του, είτε και για επίσπευση της εκδίκασης των χιλιάδων αστικών αγωγών που καταχώρισαν ή θα καταχωρίσουν τα μέλη.

Ο Σύνδεσμος θεωρεί ότι «εάν υπάρξουν καταδίκες, όσοι θα καταδικασθούν θα πρέπει να επιστρέψουν τα μπόνους και την περιουσία που απέκτησαν με τις διάφορες παράνομες πράξεις και παραλείψεις τους», νοουμένου ότι αποδειχθούν ενώπιον δικαστηρίου. «Τα ποσά αυτά να διατεθούν για την αποζημίωση των πληγέντων, μεταξύ των οποίων μιαν από τις πρωτεύουσες θέσεις κατέχουν τα μέλη του Συνδέσμου», όπως αναφέρεται. «Ελπίζουμε αυτήν τη φορά να μην επαναληφθεί το προηγούμενο της Τράπεζας Κύπρου, που οι δίκες άρχισαν πριν από πολύ καιρό και ακόμη βρίσκονται στα αρχικά στάδια», καταλήγει.

ΔΗΣΥ: Να πιστώσουμε τον Γ. Εισαγγελέα
Χθες, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου σε δήλωσή του είπε πως είναι διάχυτη η απαίτηση για εξιχνίαση οικονομικών εγκλημάτων και για δικαιοσύνη.

«Όλες οι πολιτικές δυνάμεις, είπε, είχαμε συχνά επανέλθει σ’ αυτό το ζήτημα στο προηγούμενο διάστημα. Διαπιστώσαμε ότι υπάρχει καθυστέρηση. Ζητούσαμε να καταλήξουν οι έρευνες. Εμείς οι ίδιοι, που διαπιστώναμε ότι περνούσε ο χρόνος, πρέπει τώρα να πιστώσουμε τον Γενικό Εισαγγελέα και όλες τις αρμόδιες Αρχές, διότι οι πρώτες υποθέσεις φτάνουν στα δικαστήρια».

«Εξυπακούεται, βεβαίως, πρόσθεσε, ότι δεν προδικάζουμε το αποτέλεσμα της δικαστικής διαδικασίας, ούτε ακόμη θεωρούμε ότι έτσι, με αυτή την υπόθεση, έχει εξαντληθεί το όλο ζήτημα. Ωστόσο, πρέπει να πιστώσουμε τη Γενική Εισαγγελία, τη Νομική Υπηρεσία και τις ανακριτικές Αρχές», κατέληξε.

Αναπάντητα ερωτήματα
Χαιρετίζει το γεγονός, ότι διευθυντικά στελέχη της Λαϊκής Τράπεζας οδηγούνται ενώπιον της Δικαιοσύνης, το ΕΥΡΩΚΟ. Παρ’ όλα αυτά, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, «παραμένουν σοβαρά και αναπάντητα ερωτήματα, τα οποία οι αρμόδιοι που χειρίζονται τις υποθέσεις οφείλουν το συντομότερο να απαντήσουν, δεδομένου ότι έχει παρέλθει μεγάλος χρόνος από την έναρξη των ερευνών».

Τα ερωτήματα που θέτει το κόμμα σχετίζονται με τον χρόνο της πλήρους διερεύνησης των ευθυνών των μετόχων και διευθυντικών στελεχών για την κακοδιοίκηση, την κακοδιαχείριση και εντέλει την κατάρρευση της Λαϊκής, το πότε θα διερευνηθούν οι ευθύνες του Ανδρέα Βγενόπουλου και πότε αυτός θα οδηγηθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Επιπλέον, ζητά απαντήσεις σχετικά με το ποιες είναι οι ευθύνες αυτών που ασκούσαν εποπτικό έλεγχο εκείνη την περίοδο, πότε θα εξεταστούν τα τεράστια δάνεια τα οποία έλαβαν διευθυντικά στελέχη της Λαϊκής την ώρα που οδηγούσαν την τράπεζα σε βέβαιη κατάρρευση, καθώς και πότε θα ολοκληρωθεί η έρευνα για τις χρηματοδοτήσεις ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ ή και άλλων από τη Focus και πότε θα προχωρήσουν οι έρευνες για τα υπόλοιπα 46,2 εκατομμύρια που μοίρασε η Focus στην Κύπρο.

Θα κρατήσει το ζήτημα «εν ζωή»
Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, ανέφερε ότι «εμείς ξεκινήσαμε αυτό το ζήτημα, το τεκμηριώσαμε στον μέγιστο δυνατό βαθμό, πέραν ίσως από ό,τι κάποιος θα ανέμενε από κοινοβουλευτική εργασία», προσθέτοντας ότι το κόμμα του θα προσπαθήσει κρατήσει το ζήτημα «εν ζωή». Όπως ανέφερε, «θα στηρίξουμε τη δικαιοσύνη, όπου μπορούμε και όπου μάς ζητηθεί με οποιοδήποτε τρόπο. Θα αντισταθούμε σε όσους θέλουν να καθυστερήσουν ή να μην αποδοθεί δικαιοσύνη και ξεκαθαρίζω, φυσικά, ότι καμία παρέμβασή μας δεν μπορεί να γίνει στη δικαιοσύνη είτε με τον ένα τρόπο είτε με τον άλλο, διότι αυτό δεν το επιτρέπει το σύνταγμα και είναι εξωθεσμικό».

Άργησαν, αλλά πάνε καλά
Για καλή, πλην όμως αργοπορημένη αρχή για την υπόθεση της Λαϊκής μιλούν οι Οικολόγοι. Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του, το Κίνημα χαιρετίζει την καταχώριση της πρώτης ποινικής υπόθεσης για το μέγα σκάνδαλο της οικονομίας, παρά το γεγονός ότι το «μεγάλο ψάρι», δηλαδή ο Ανδρέας Βγενόπουλος, δεν βρίσκεται ανάμεσα στους κατηγορούμενους. Προστίθεται ότι η εν λόγω εξέλιξη ανοίγει ένα μικρό παράθυρο ελπίδας ότι επιτέλους κάποιοι από τους υπεύθυνους της κατάρρευσης των κυπριακών τραπεζών θα δικαστούν και θα τιμωρηθούν.

«Βέβαια, για τα χιλιάδες θύματα της τραπεζικής απάτης δεν είναι αρκετό μόνο να κατηγορηθούν οι υπαίτιοι. Πρέπει η τιμωρία να περιλαμβάνει και ανάληψη του κόστους της αποζημίωσης των θυμάτων», είπε και πρόσθεσε ότι για τους Οικολόγους «το θέμα της τιμωρίας των ενόχων, είτε βρίσκονται στον χώρο των τραπεζιτών είτε στον χώρο της Πολιτείας και των πολιτικών, πρέπει να συνδυάζεται με την αποζημίωση των θυμάτων».

Τέλος, εκφράζεται η άποψη ότι υπάρχουν πολύ πιο σοβαρές υποθέσεις στα χέρια της Εισαγγελίας και της Αστυνομίας, για τις οποίες το Κίνημα αναμένει ότι σύντομα οι κατηγορούμενοι θα οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Keywords
Τυχαία Θέματα