Σκόπια: Παρέλαση δυτικών ηγετών ενόψει δημοψηφίσματος

25 μέρες πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα, εντείνονται οι πιέσεις του διεθνούς παράγοντα για υπερψήφιση της Συμφωνίας... πιέσεις, που μετουσιώνονται σε μπαράζ επίσημων επισκέψεων στα Σκόπια.

Την αρχή έκανε ο Επικεφαλής του ΝΑΤΟ, που συναντήθηκε με την πολιτική ηγεσία της χώρας.Ο Γενς Στόλτενμπεργκ διαμήνυσε ότι η Βορειοατλαντική

Συμμαχία είναι έτοιμη να υποδεχθεί το 30ο μέλος της, εφόσον εφαρμοστούν όλες οι εσωτερικές διαδικασίες, που θα επικυρώνουν τη συμφωνία.

Μίλησε για μια ιστορική ευκαιρία και κάλεσε τους Σκοπιανούς να διαβούν την πόρτα του ΝΑΤΟ, ψηφίζοντας ΝΑΙ στο δημοψήφισμα.

Ωστόσο, παρά τους εναγκαλισμούς με τον Σκοπιανό Πρωθυπουργό, η συνάντηση με τον Σκοπιανό Πρόεδρο - που αντιτίθεται στη Συμφωνία - δεν ήταν και τόσο θερμή, αφού ο Γκεόργκι Ιβανόφ έσπευσε να του υποδείξει ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να αποτελεί άλλοθι για μια φτωχή συμφωνία.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ αναχώρησε το απόγευμα στην Αθήνα, ενω στα Σκόπια αναμένεται αύριο ο Αυστριακός Καγκελάριος. Τον κύκλο θα κλείσει το Σάββατο η Άνγκελα Μέρκελ, στην πρώτη επίσκεψη Γερμανού Καγκελάριου στα Σκόπια εδώ και 20 χρόνια.

Ο Ζόραν Ζάεφ, άλλωστε, έχει στηρίξει την καμπάνια του, ακριβώς, στην ευρωπαϊκή προοπτική των Σκοπίων, προβάλλοντας κυρίως τα οφέλη που θα έχουν οι Σκοπιανοί, ως Ευρωπαίοι πολίτες.

Μάλιστα, ένα εκ των βασικών του επιχειρημάτων είναι η αύξηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την ανάπτυξη της χώρας, τα οποία σήμερα ανέρχονται στις 260 χιλιάδες ευρώ ημερησίως.

Το στίγμα του υπέρ του ''ΝΑΙ'' έδωσε και ο Ειδικός Διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, που προειδοποίησε ότι εαν απορριφθεί η Συμφωνία, θα χρειαστούν άλλα 25 χρόνια για να επιλυθεί το ονοματολογικό.

Βεβαίως, από το κάδρο της προεκλογικής εκστρατείας του Ζάεφ απουσιάζει το όνομα ''Βόρεια Μακεδονία'', όπως απουσιάζει και από το ερώτημα που θα τεθεί στο δημοψήφισμα.

Γεγονός που προκαλεί τριγμούς και αντιδράσεις στο ελληνικό μέτωπο. Με ιδιαίτερα αιχμηρό τρόπο σήμερα ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας ανέφερε ότι η κυβέρνηση των Σκοπίων ερμηνεύει κατά το δοκούν και αυθαιρέτως τη Συνθήκη των Πρεσπών, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα εθνικά της θέματα, αλλά και τη διεθνή και ευρωπαϊκή νομιμότητα.

Η αντιπολίτευση συνεχίζει να ''χτυπά'' την κυβέρνηση Τσίπρα, εμμένοντας στα περί κακής Συμφωνίας, που εκχωρεί στα Σκόπια μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα.

Κι όλα αυτά, την στιγμή που ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναμένεται να έρθει αντιμέτωπος με ένα μεγάλο κύμα οργής, το Σάββατο, στη Θεσσαλονίκη, καθώς οι Παμμακεδονικές Οργανώσεις προετοιμάζουν πυρετωδώς το νέο συλλαλητήριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα