Σκοτία: Ενδεχόμενο πλήγμα στην οικονομία λόγω Brexit

Στο 8,5% μπορεί να φθάσει το πλήγμα στο μέγεθος της οικονομίας της Σκωτίας έως το 2030, εάν η Βρετανία αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς εμπορική συμφωνία, ανέφερε η κυβέρνηση της Σκωτίας, καθώς εντείνει τις εκκλήσεις να παραμείνει η χώρα στην ενιαία αγορά της ΕΕ.

Οι επενδύσεις των επιχειρήσεων στη Σκωτία μπορεί να μειωθούν έως και 10,2% σε σχέση με το εάν η χώρα παρέμενε μέλος της ΕΕ, στην περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας για το Brexit, ανέφερε η αποκεντρωμένη κυβέρνηση της Σκωτίας, σε αξιολόγηση του οικονομικού αντίκτυπου που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η

πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον, που τάχθηκε κατά του Brexit, δήλωσε ότι η παραμονή της Βρετανίας στην ενιαία αγορά της ΕΕ, εάν όχι στην ίδια την ένωση, είναι τώρα η καλύτερη ρεαλιστική επιλογή. Αλλά και πάλι θα μπορούσε να πλήξει τη Σκωτία.

«Εάν είναι να προχωρήσει το Brexit, τότε η παραμονή στην ενιαία αγορά είναι η μόνη επιλογή που βγάζει νόημα», δήλωσε η Στέρτζον σε δημοσιογράφους.

Η παραμονή στην ενιαία αγορά ως μέλος του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) θα σημαίνει ότι η οικονομία της Σκωτίας θα είναι κατά 2,7% μικρότερη το 2030 απ' ό,τι θα ήταν εάν δεν συνέβαινε καθόλου το Brexit, δήλωσε η Στέρτζον.

«Καμία από αυτές τις επιλογές δεν είναι τόσο καλή όσο η παραμονή εντός της ΕΕ», πρόσθεσε.

Η οικονομία της Σκωτίας αντιστοιχεί σε λιγότερο από το ένα δέκατο της βρετανικής οικονομίας συνολικά.

Σύμφωνα με τη σημερινή έκθεση, το μόνο αξιόπιστο αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για το Brexit μεταξύ των Βρυξελλών και του Λονδίνου, είναι η Βρετανία να είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου. Ωστόσο, η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο η Βρετανία να γίνει μέλος του ΕΟΧ, καθώς αυτό περιλαμβάνει ανεμπόδιστη ελευθερία στη μετακίνηση εργαζομένων από την ΕΕ προς τη Βρετανία, κάτι που η Μέι έχει δεσμευθεί να τερματίσει.

Εν τω μεταξύ, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, ένας από τους μεγαλύτερους υπέρμαχους της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, ανησυχεί, όπως είπε σε φίλους του, ότι η Βρετανία θα αποδεχθεί μια αποδυναμωμένη συμφωνία για το Brexit, που θα κάνει το δημοψήφισμα του 2016 να μοιάζει με "χάσιμο χρόνου", γράφει σήμερα η Sun.

O Τζόνσον θεωρείται ένας πιθανός διάδοχος της πρωθυπουργού Τερέζας Μέι. Ήταν ένας από τους πιο επιφανείς υποστηρικτές της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ κατά την εκστρατεία για το σχετικό δημοψήφισμα του 2016, που δίχασε τη Βρετανία.

"Θα προτιμούσα να μείνουμε, αν είναι να φύγουμε με αυτόν τον τρόπο", είπε ο Τζόνσον σε φίλους του, σύμφωνα με την Sun, η οποία δεν αναφέρει τις πηγές του δημοσιεύματος αυτού.

Εκπρόσωπος του Τζόνσον αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

Η Μέι, η οποία είχε ψηφίσει υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ στο δημοψήφισμα του 2016, αλλά έχει δεσμευτεί να οδηγήσει τη χώρα στην έξοδό της από την Ένωση, επιδιώκει να υπάρξει μια διετής μεταβατική περίοδος μετά την έξοδο της χώρας τον Μάρτιο του 2019, κατά την οποία οι κανόνες των Βρυξελλών θα εξακολουθήσουν να ισχύουν. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός θέλει, επίσης, να υπάρξει μια μακροπρόθεσμη συμφωνία για το διαζύγιο Βρετανίας-ΕΕ, που θα επιτρέπει "απρόσκοπτες" εμπορικές συναλλαγές με την ΕΕ.

Το σχέδιο αυτό έχει προκαλέσει επικρίσεις από ορισμένους υπέρμαχους του Brexit, σύμφωνα με τους οποίους η Βρετανία θα καταλήξει να εγκαταλείψει την ΕΕ μόνον κατ' όνομα, ενώ θα παραμείνει υπόλογος των κανονισμών της ΕΕ.

Την περασμένη εβδομάδα, ο επίσης μεγάλος υπέρμαχος του Brexit Νάιτζελ Φάρατζ δήλωσε ότι βλέπει ολοένα και πιο θετικά την ιδέα της διεξαγωγής ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για να μπει τέλος στις προσπάθειες ορισμένων εξεχόντων πολιτικών, συμπεριλαμβανομένου του πρώην πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ, να σταματήσουν την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα