Σοκ στα κατεχόμενα για την απόφαση του ΕΔΑΔ

Ως σοκ περιγράφουν οι τ/κ εφημερίδες την απόφαση του ΕΔΑΔ σε προσφυγή Ελληνοκύπριας πρόσφυγα στην «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» στα κατεχόμενα, με την οποία η εν λόγω «επιτροπή» κατηγορείται ότι δεν είναι αποτελεσματικό μέσο.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στο ότι η Τουρκία θα πρέπει να πληρώσει στην Ανδριανή Ιωάννου 7.000 ευρώ και επιπλέον τόκους για

ηθική βλάβη.

Οι παράνομες πωλήσεις ε/κ περιουσιών δεν συνάδουν με ΕΔΑΔ

Η «επιτροπή» καταδικάστηκε από το ΕΔΑΔ, γράφει η Κίπρις, ενώ Χαλκίν Σεσί και Χαβαντίς αναφέρονται σε απόφαση σοκ.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της ένωσης εργολάβων κτιρίων Τζαφέρ Γκιούρτζαφερ υποστήριξε ότι τα μέτρα που λαμβάνονται για την άσκηση πίεσης εναντίον της τουρκοκυπριακής πλευράς στο διεθνές δίκαιο, δεν είναι τίποτα άλλο παρά πρόκληση. Το θέμα της ιδιοκτησίας και των περιουσιών θα μπορούσε να επιλυθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, πρόσθεσε.

Ο «πρόεδρος» της «επιτροπής» Αϊφέρ Σαίντ Ερκμέν, με γραπτή δήλωσή του, αναφέρει ότι το ΕΔΑΔ με την τελευταία του απόφαση, ενέκρινε τη συνέχιση της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας» ως επαρκούς εσωτερικού ένδικου μέσου για το περιουσιακό. Όπως αναφέρει, το ΕΔΑΔ απέρριψε την πρόταση για υλική αποζημίωση, επειδή το εσωτερικό ένδικο μέσο δεν έχει εξαντληθεί και το ποσό που επιδίκασε αφορά την επιμήκυνση της διαδικασίας, «με το αιτιολογικό ότι προκάλεσε μεγάλη λύπη στην αιτήτρια».

Σε ανακοίνωσή του σήμερα, το κόμμα της Αναγέννησης (των εποίκων) γράφει ότι η αποδοχή της εν λόγω «επιτροπής» από το ΕΔΑΔ ήταν μια ιστορική ευκαιρία για να οδηγούνται οι Ε/κ εκεί προς αναζήτηση νομικής λύσης, αλλά λόγω της λαϊκίστικης προσέγγισης και του αδέξιου χειρισμού από τους «κυβερνώντες», η «επιτροπή» έχει περιέλθει σε κατάσταση αδράνειας. Για σκοπούς χρηματοδότησης της «επιτροπής», προτείνει δε να δίδονται σε αυτή τα χρήματα που λαμβάνει το ψευδοκράτος από τον φόρο που λαμβάνεται από την αύξηση της αξίας της γης σε περιοχές όπου σημειώνεται ανάπτυξη και ανοικοδόμηση.

Χαρακτηρίζει την απόφαση του ΕΔΑΔ πολύ σημαντική και επικρίνει το γεγονός ότι η πρόταση της Τουρκίας για τη δημιουργία του «τιμητικού φόρου» για σκοπούς χρηματοδότησης δεν έγινε αποδεκτή με νομική μεταρρύθμιση στα κατεχόμενα και για τον λόγο αυτό η Άγκυρα σταμάτησε τη χρηματοδότηση της «επιτροπής».

ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα