Σωστή Εκπαίδευση δε νοείται χωρίς Παιδεία

Επίκαιρη συζήτηση παρουσία του Υπουργού Παιδείας στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Παιδεία δε νοείται χωρίς σωστή Εκπαίδευση, αλλά και σωστή Εκπαίδευση δε νοείται χωρίς Παιδεία. Οφείλουμε να κάνουμε τη μόρφωση και την εκπαίδευση απόλυτη προτεραιότητα και να επανεκτιμήσουμε τον πραγματικό ρόλο της Παιδείας, που δεν έχει να κάνει μόνο με τα ποσοστά επιτυχίας στις εξετάσεις, αλλά και με την επανασύνδεση της με την καρδιά των νέων. Αυτές ήταν μοναχά μερικές από τις επισημάνσεις, όπως διατυπώθηκαν στη διάρκεια επίκαιρης ημερίδας, που διοργάνωσε

το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας στο Αμφιθέατρο UNESCO, με θέμα: «Εκπαίδευση χωρίς Παιδεία;». Αποτελούν λοιπόν η εκπαίδευση και η παιδεία ασύμπτωτες έννοιες με διαφορετικές ερμηνείες και στόχους; Το διαχρονικό αυτό ερώτημα έδωσε το έναυσμα για τη συζήτηση, όπου οι ομιλητές παρουσίασαν τη δική τους διάσταση στα θέματα της Παιδείας και της Εκπαίδευσης.

Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστας Καδής, υπογράμμισε πως όραμα του Υπουργείου του είναι να συμβάλει μέσω της εκπαίδευσης και των δράσεων που αναπτύσσονται μέσα στο εκπαιδευτικό σύστημα της Κυπριακής Δημοκρατίας, στη διαμόρφωση πολιτών με παιδεία, εγγράμματους, δημοκρατικούς, ιστορικά, πολιτικά, πολιτιστικά και περιβαλλοντικά συνειδητοποιημένους, με κριτική σκέψη και κοινωνικά ενεργούς. «Η Παιδεία δεν αναφέρεται σε συγκεκριμένη ενέργεια και δράση, όπως γίνεται στην περίπτωση της Εκπαίδευσης, αλλά αποτελεί ιδεώδες του αρχαιοελληνικού πολιτισμού, που ήθελε τον άνθρωπο «καλό καγαθό». Η Εκπαίδευση θεωρείται το ισχυρότερο μέσο που υπηρετεί την Παιδεία», υπέδειξε, προσθέτοντας πως όταν η εκπαίδευση σε μια χώρα σχεδιάζεται και παρέχεται με τον σωστό τρόπο, δεν μπορεί παρά να υπηρετεί ευρύτερα και την Παιδεία αυτής της χώρας.

«Η πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, αποδεικνύει την προσήλωσή του σε ζητήματα ουσίας για τους πολίτες μας, αλλά και τη σταθερή του αφοσίωση στην αναβάθμιση του δημόσιου διαλόγου», τόνισε ο καθηγητής Κωνσταντίνος Φελλάς, Αντιπρύτανης Έρευνας και Ακαδημαϊκού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Όπως εξήγησε, η Εκπαίδευση προσφέρει στον άνθρωπο τις γνώσεις και τις δεξιότητες για να λειτουργήσει ορθολογικά, ενώ η Παιδεία του χαρίζει ηθική και πνευματική ολοκλήρωση, αναβαθμίζει πολιτιστικά τον άνθρωπο και τον θέτει προ των ευθυνών του για το μέλλον. «Καθήκον και χρέος μας είναι να ενδυναμώνουμε τους νέους με αυτά τα εφόδια που θα τους επιτρέπουν να διαχειριστούν τις κρίσεις και τις προκλήσεις», κατέληξε.

«Η Εκπαίδευση παρέχει σε προκαθορισμένο πρόγραμμα και χρόνο, γνώσεις, δεξιότητες και στάσεις, ενώ η Παιδεία δεν έχει περιορισμό σε χρονικό πλαίσιο, ηλικία φοίτησης, και αυστηρά καθορισμένες προδιαγραφές», υπέδειξε η Μαίρη Κουτσελίνη Ιωαννίδου, καθηγήτρια Επιστημών Αγωγής στο Πανεπιστήμιο Κύπρο, προσθέτοντας πως, σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, το χρήμα και η ευμάρεια είναι μέσα που δε μπορεί να γίνονται σκοπός ζωής, άρα ούτε και σκοπός εκπαίδευσης.

Ο Δημήτρης Ταλιαδώρος, Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Φιλολόγων Κύπρου και Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, αφού συνεχάρη το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας για τη διοργάνωση της εκδήλωσης, επισήμανε πως η Παιδεία αποσκοπεί στην πνευματική και ψυχική καλλιέργεια του ανθρώπου, ενώ η Εκπαίδευση ή το εκπαιδευτικό σύστημα είναι η Παιδεία που παρέχει το σχολείο σε όλες τις βαθμίδες και μορφές του. «Η Παιδεία είναι μια δημόσια λειτουργία μείζονος εθνικής σημασίας και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται, με υπευθυνότητα, μακριά από πειραματισμούς, προχειρότητες και δογματισμούς», κατέληξε.

Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης ο Αλέξης Πέτρου, αναπληρωτής καθηγητής Επιστημών Αγωγής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, ο οποίος επισήμανε ότι «σκοπός της εκπαίδευσης οφείλει να είναι η προσφορά παιδείας, δηλαδή μόρφωσης. Και μορφωμένος δεν είναι ο άνθρωπος των γνώσεων, αλλά ο άνθρωπος του οποίου όλες οι δυνάμεις και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά έχουν διαμορφωθεί από τη γνώση, από την αισθητική, από την ηθική και από τα άλλα επιτεύγματα του πολιτισμού». Ο Φιλόλογος Κυριάκος Χατζηπολυκάρπου έστειλε το μήνυμα ότι «οφείλουμε να δράσουμε, ειδάλλως υπογράφουμε το τέλος μιας διαδρομής χιλιετιών». Τον συντονισμό της ημερίδας είχε ο Αναστάσης Χαμάλης, Λογοτέχνης και Ποιητής, ο οποίος στην παρέμβασή του μίλησε για τη σημερινή κατεύθυνση στο παιδαγωγικό έργο, την όποια θεωρεί ότι «απογύμνωσε την Εκπαίδευση από την Παιδεία», τονίζοντας έτσι την ανάγκη επαναπροσδιορισμού της κατεύθυνσης αυτής.

Keywords
Τυχαία Θέματα