Σουδάν: Aντιμέτωπο με τον πόλεμο και μετά την ανεξαρτησία

Αφού πέρασε μια περίοδο σχετικής ηρεμίας μετά το τέλος του εμφύλιου πολέμου που ξέσπασε στις 15 Δεκεμβρίου 2013, το Νότιο Σουδάν είναι αντιμέτωπο τους τελευταίους μήνες με την κατάρρευση της ειρηνευτικής διαδικασίας και την επιστροφή στη βία, σε τέτοιο βαθμό, που υπάρχουν φόβοι για γενοκτονία.

Η ελπίδα για διευθέτηση της εμφύλιας σύρραξης, που έχει προκαλέσει τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, τον εκτοπισμό τουλάχιστον 3 εκατομμυρίων και σημαδεύτηκε από ωμότητες εθνοτικού χαρακτήρα, άντεξε λιγότερο από δύο μήνες: Μεταξύ της επιστροφής στα τέλη Απριλίου στην Τζούμπα

του επικεφαλής των ανταρτών Ρικ Μάκαρ, προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας μαζί με τον πρόεδρο Σάλβα Κιρ στο πλαίσιο της ειρηνευτικής συμφωνίας του Αυγούστου του 2015 και των βίαιων συγκρούσεων που ξέσπασαν στις αρχές Ιουλίου μεταξύ των δύο αντίπαλων στρατοπέδων προκαλώντας τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων.

Ο Μάκαρ, που εκδιώχθηκε από τη χώρα από τους στρατιώτες που είναι πιστοί στον Κιρ, ζήτησε στο τέλος Σεπτεμβρίου να ξεκινήσει και πάλι ο ένοπλος αγώνας. Εξόριστος στη Νότια Αφρική ο Μάκαρ, πρώην αντιπρόεδρος του Νότιου Σουδάν, είναι απομονωμένος, αλλά παραμένει ηγέτης των ανταρτών.

Οι συγκρούσεις, που μέχρι τώρα ήταν περιορισμένες στις βόρειες πολιτείες Ουνιτέ, Άνω Νείλου και Τζόνγκλεϊ, έχουν πλέον επεκταθεί στην περιοχή του κεντρικού ισημερινού γύρω από την Τζούμπα.

«Ο πόλεμος στο Νότιο Σουδάν εξακολουθεί να κλιμακώνεται και να επεκτείνεται σε ολοένα και μεγαλύτερο μέρος της χώρας», επεσήμανε ο Άλαν Μπόσγουελ, ένας ανεξάρτητος αναλυτής, που εκτιμά ότι θα υπάρξουν μεγάλες συγκρούσεις στη διάρκεια της περιόδου της ξηρασίας που ξεκινά. Οι δύο αντίπαλες πλευρές έχουν στρατολογήσει νέα μέλη, μεταξύ αυτών και παιδιά, και προετοιμάζονται «για ξέσπασμα των συγκρούσεων αυτό τον μήνα, πιο βίαιων από αυτές που έχουμε δει τους τελευταίους μήνες», προειδοποίησε.

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει διαδικασία ειρήνευσης, ούτε πολιτικό σχέδιο», τόνισε ο Μπόσγουελ. «Οπότε δεν υπάρχει πλαίσιο ώστε η διεθνής κοινότητα να μπορέσει να ασκήσει πίεση στις αντιμαχόμενες πλευρές για να σταματήσουν».

«Η διεθνής κοινότητα έχει λίγο πολύ αποδεχθεί ότι πρόκειται να ξεσπάσουν μάχες», πρόσθεσε. Και ο «εθνικός διάλογος», ανοιχτός σε όλους, που ξεκίνησε ο Κιρ χθες, δεν αναμένεται να αντιστρέψει την κατάσταση.

Οι φόνοι εθνοτικού χαρακτήρα έχουν διπλασιαστεί τους τελευταίους μήνες, κυρίως στην πόλη Γιέι και τα περίχωρά της, αναγκάζοντας δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να φύγουν στη γειτονική Ουγκάντα.

Οι ωμότητες έχουν προκαλέσει την ανησυχία της διεθνούς κοινότητας. Ειδικοί του ΟΗΕ εξέφρασαν στις αρχές Δεκεμβρίου την ανησυχία ότι διεξάγεται «εθνοκάθαρση» σε πολλές περιοχές του Νότιου Σουδάν.

Στα μέσα Νοεμβρίου, ο ειδικός σύμβουλος του ΟΗΕ για την αποτροπή γενοκτονιών Αντάμα Ντίενγκ είχε δηλώσει ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι είδε στη χώρα «όλες τις ενδείξεις που καταδεικνύουν ότι το εθνοτικό μίσος και η στόχευση αμάχων ενδέχεται να καταλήξουν σε γενοκτονία, αν δεν γίνει κάτι για να το αποτρέψει».

«Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι μια προφανής εθνοτική στόχευση και αν ενισχυθεί, δεν θα είναι διαφορετικό από αυτό που συνέβη στη Ρουάντα», τόνισε ο Τζέιμς Οκούκ, πολιτικός αναλυτής του πανεπιστημίου της Τζούμπα. Οι αντάρτες «δεν είναι σε θέση να εξαπολύσουν επιθέσεις εναντίον των βασικών προπυργίων της κυβέρνησης», διότι «δεν διαθέτουν σε καμία περίπτωση τα μέσα», σύμφωνα με τον Μπόσγουελ.

«Η κυβέρνηση είναι πιο ισχυρή στρατιωτικά, αλλά πιο αδύναμη πολιτικά και το αντίθετο ισχύει για τους αντάρτες», πρόσθεσε. Η διεθνής πίεση ανάγκασε την Τζούμπα να δεχθεί την ανάπτυξη στην πόλη επιπλέον 4.000 ανδρών υπό τη διοίκηση του ΟΗΕ, όμως το χρονοδιάγραμμα και ο τρόπος ανάπτυξής τους παραμένουν ασαφείς.

«Οι γείτονες του Νότιου Σουδάν θα μπορούσαν να τα σταματήσουν όλα αυτά, αν το επιθυμούσαν και αν ήταν προς το συμφέρον τους», εκτίμησε ο Μπόσγουελ. «Όμως το πρόβλημα είναι ότι τα συμφέροντά τους είναι συχνά αντικρουόμενα. Από τον Ιούλιο δεν υπήρξε στην πραγματικότητα καμία πολιτική πρωτοβουλία ούτε συμφωνία σε περιφερειακό επίπεδο για το τι πρέπει να γίνει», εξήγησε.

Πηγή: AΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα