Σουδάν: Κλιμακώνεται η βία - Μαρτυρίες για εγκλωβισμένους αμάχους

Σε τουλάχιστον 56 νεκρούς και περίπου 600 τραυματίες ανέρχεται ο απολογισμός της δεύτερης ημέρας ανάφλεξης στο Σουδάν. Τρία μέλη του Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ συγκαταλέγονται στους νεκρούς, ενώ “δεκάδες θανάτους” αναφέρουν και οι κυβερνητικές δυνάμεις. Εκκωφαντικές εκρήξεις και πυροβολισμοί αντηχούν από τα πυκνοκατοικημένα βόρεια και νότια προάστια της πρωτεύουσας Χαρτούμ, με τανκς στους δρόμους και μαχητικά αεροσκάφη σε συνεχείς επιδρομές.

Δύο Έλληνες τραυματίστηκαν στο Χαρτούμ από ρουκέτα που έπεσε κοντά

στην εκκλησία μετά το τέλος της αναστάσιμης λειτουργίας. Ο επίτιμος πρόξενος της Ελλάδας στο Σουδάν λέει ότι δεν μπορεί κανείς να κυκλοφορήσει έξω,  ενώ ρουκέτα έπεσε κοντά σε εκκλησία μετά το τέλος της Αναστάσιμης λειτουργίας, όπως  ανέφερε σε αποκλειστική επικοινωνία με την ΕΡΤ ο μητροπολίτης Νουβίας Σάββας.

Το  Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας καλεί τα μέλη της ελληνικής κοινότητας να τηρούν τα μέγιστα δυνατά μέτρα ασφαλείας.

Coup attempt in Sudan, action of MiG-29 SE of the regular army against the coup plotters (rapid reaction force) in the city of Khartoum.
By the way, a few months ago, Sudan gave permission to the Russian Federation to build a base in the Red Sea. Is this the West's answer? pic.twitter.com/KWUPDsIGdM

— Spriter (@Spriter99880) April 15, 2023

Η βία ξέσπασε νωρίς το πρωί του Σαββάτου, μετά από εβδομάδες διεκδίκησης της εξουσίας μεταξύ του αρχηγού του στρατού Αμπντέλ Φατάχ Μπουρχάν και του αναπληρωτή του, Μοχάμαντ Χαμντάν Ντάγκλο, διοικητή των μεγάλων και βαριά οπλισμένων παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF). Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για την υποκίνηση της σύγκρουσης, που ήδη φέρνει την χώρα στα πρόθυρα νέου εμφυλίου.

«Σε κτίρια κατεστραμμένα από τις εκρήξεις παραμένουν εγκλωβισμένοι άμαχοι καθώς είναι αδύνατον να βγούν στους δρόμους», περιγράφουν αυτόπτες μάρτυρες.

Οι παραστρατιωτικοί του RSF λένε ότι κατέλαβαν το προεδρικό μέγαρο, το αεροδρόμιο του Χαρτούμ και άλλες στρατηγικές τοποθεσίες, αλλά ο στρατός επιμένει ότι είναι επικεφαλής, με την αεροπορία αργά το Σάββατο να προτρέπει τους ανθρώπους να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους καθώς συνεχίζει τις αεροπορικές επιδρομές, με στόχο βάσεις των RSF.

Ο στρατός κάνει λόγο για κτήρια που έχουν τυλιχθεί στις φλόγες.

Coup attempt in Sudan, action of MiG-29 SE of the regular army against the coup plotters (rapid reaction force) in the city of Khartoum.
By the way, a few months ago, Sudan gave permission to the Russian Federation to build a base in the Red Sea. Is this the West's answer? pic.twitter.com/KWUPDsIGdM

— Spriter (@Spriter99880) April 15, 2023

Το RSF, το οποίο δημιουργήθηκε το 2013, προέκυψε από την πολιτοφυλακή Janjaweed που στράφηκε κατά των μη αραβικών εθνοτικών μειονοτήτων στην περιοχή του δυτικού Νταρφούρ μια δεκαετία νωρίτερα, οδηγώντας σε κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου.

Η προγραμματισμένη ένταξη του RSF στον τακτικό στρατό ήταν βασικό στοιχείο για την ολοκλήρωση της συμφωνίας που θα τερμάτιζε την πολιτικοοικονομική κρίση που πυροδότησε το πραξικόπημα του 2021.

Η Κεντρική Επιτροπή των Γιατρών του Σουδάν συνεχίζει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να καλεί για βοήθεια, ζητώντας ασφαλείς διαδρόμους για ασθενοφόρα και κατάπαυση του πυρός, προειδοποιώντας ότι οι δρόμοι είναι απροσπέλαστοι, από τα καταιγιστικά πυρά.

Μάχες ξέσπασαν επίσης έξω από το Χαρτούμ, συμπεριλαμβανομένης της εύφλεκτης δυτικής περιοχής του Νταρφούρ.

Στην πολιτεία Κασσάλα, στα ανατολικά σύνορα, ο στρατός σφυροκοπά με πυρά πυροβολικού στρατόπεδο των παραστρατιωτικών.

“Καμία διαπραγμάτευση”

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ζήτησε «άμεση παύση των εχθροπραξιών», ενώ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι οι μάχες «απειλούν την ασφάλεια των Σουδανών αμάχων».

Παρόμοιες εκκλήσεις ήρθαν από την Αφρικανική Ένωση, τη Βρετανία, την Κίνα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ρωσία, ενώ ο Πάπας Φραγκίσκος είπε ότι παρακολουθεί τα γεγονότα «με ανησυχία» και προέτρεψε για διάλογο.

Η Αφρικανική Ένωση συνέρχεται εκτάκτως, όπως και ο Αραβικός Σύνδεσμος, μετά από αίτημα της Αιγύπτου και της Σαουδικής Αραβίας.

Όμως οι δύο στρατηγοί εμφανίζονται αμετακίνητοι. Σε συνέντευξή του στο Sky News Arabia που εδρεύει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο Ντάγκλο, γνωστός και ως Χεμέτι, είπε: «Ο εγκληματίας Μπουρχάν πρέπει να παραδοθεί».

Ο στρατός ανακήρυξε τον Ντάγκλο «καταζητούμενο εγκληματία» και τους RSF «ανταρτική πολιτοφυλακή», λέγοντας ότι «δεν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις ή συνομιλίες μέχρι την διάλυση» της ομάδας.

Ο Μπουρχάν, στρατιώτης σταδιοδρομίας από το βόρειο Σουδάν, αναρριχήθηκε στην εξουσία με την υποστήριξη του φυλακισμένου πλέον ισλαμιστή στρατηγού Μπασίρ. Ισχυρίζεται ότι το πραξικόπημα ήταν “αναγκαίο” για να συμπεριληφθούν περισσότερες φατρίες στην πολιτική.

Ο Ντάγκλο χαρακτήρισε το πραξικόπημα «λάθος» που απέτυχε να επιφέρει αλλαγές και αναζωογόνησε τα απομεινάρια του καθεστώτος του Μπασίρ που ανατράπηκε από τον στρατό το 2019, μετά από μαζικές διαδηλώσεις.

Η βία, κατά την διάρκεια του μουσουλμανικού μήνα νηστείας του Ραμαζανιού, άφησε νεκρούς περισσότερους από 120 αμάχους, ενώ η καταστολή των διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας διαρκεί 18 μήνες.

Διαβάστε επίσης: Σουδάν: Τουλάχιστον 56 νεκροί στις εχθροπραξίες-Σχεδόν 600 οι τραυματίες (vid)

Πηγή: ΕΡΤ 

Keywords
Τυχαία Θέματα