Σουηδία: Aνακαλύφθηκε το μεγαλύτερο κοίτασμα σπάνιων γαιών της Ευρώπης

Το μεγαλύτερο γνωστό κοίτασμα σπάνιων γαιών στην Ευρώπη -- κλειδί για την παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων -- ανακαλύφθηκε στο βόρειο τμήμα της Σουηδίας, ανακοίνωσε την Πέμπτη η σουηδική εταιρεία εξόρυξης LKAB.

Η LKAB είπε ότι το κοίτασμα που εξερευνήθηκε πρόσφατα, που βρέθηκε ακριβώς δίπλα σε ένα ορυχείο σιδήρου, περιείχε περισσότερους από ένα εκατομμύριο τόνους οξειδίων σπάνιων γαιών και η πλήρης έκταση της ανακάλυψης δεν έχει ακόμη διερευνηθεί.

«Πρόκειται για το μεγαλύτερο γνωστό κοίτασμα στοιχείων σπάνιων

γαιών στο μέρος μας στον κόσμο και θα μπορούσε να γίνει ένα σημαντικό δομικό στοιχείο για την παραγωγή των κρίσιμων πρώτων υλών που είναι απολύτως κρίσιμες για να καταστεί δυνατή η πράσινη μετάβαση», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της LKAB, Jan Mostrom.

"Αντιμετωπίζουμε πρόβλημα εφοδιασμού. Χωρίς ορυχεία, δεν μπορούν να υπάρχουν ηλεκτρικά οχήματα", πρόσθεσε ο Mostrom.

Η πλήρης έκταση της ανακάλυψης δεν έχει εξακριβωθεί ακόμη.

Ο Mostrom είπε ότι πιθανότατα «θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να ερευνηθεί το κοίτασμα και οι συνθήκες για την κερδοφόρα και βιώσιμη εξόρυξή του».

Ερωτηθείς πότε θα μπορούσε πραγματικά να εξορυχθεί, ο Mostrom είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το πόσο γρήγορα θα μπορούσαν να εξασφαλιστούν οι άδειες.

Αλλά με βάση την εμπειρία θα ήταν πιθανότατα «10 έως 15 χρόνια», είπε.

Το εύρημα παρουσιάστηκε καθώς αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισκέφθηκε τη Σουηδία, η οποία ανέλαβε την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ στις αρχές του έτους.

Ο Σουηδός υπουργός Ενέργειας Έμπα Μπους σημείωσε ότι η «ανάγκη για ορυκτά» είναι μεγάλη καθώς η ΕΕ προσπαθεί να μεταβεί σε παραγωγή χωρίς ορυκτά.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε να καταργήσει σταδιακά τα νέα οχήματα που εκπέμπουν CO2 έως το 2035, απαγορεύοντας ουσιαστικά τα αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης.

«Η ηλεκτροδότηση, η αυτάρκεια και η ανεξαρτησία της ΕΕ από τη Ρωσία και την Κίνα θα ξεκινήσουν από το ορυχείο», είπε ο Μπους.

Οι πολιτικοί πρέπει να παρέχουν στη βιομηχανία τις απαραίτητες προϋποθέσεις «για να στραφεί σε πράσινη και χωρίς ορυκτά παραγωγή», πρόσθεσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σουηδία, Aνακαλύφθηκε, Ευρώπης,souidia, Anakalyfthike, evropis