Σουηδία: Το Νόμπελ Ιατρικής δόθηκε στον Σβάντε Πάαμπο

Το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής και Φυσιολογίας δόθηκε σήμερα στον Σουηδό Σβάντε Πάαμπο, 67 ετών, για την αλληλουχία του γονιδιώματος του ανθρώπου του Νεάντερνταλ και την ίδρυση της παλαιογενωμικής.

"Ανακαλύπτοντας τις γενετικές διαφορές που διακρίνουν όλους τους ανθρώπους εν ζωή από τους εξαφανισθέντες ανθρωπίνους, οι ανακαλύψεις αυτές έδωσαν τη βάση για να εξερευνηθεί το τι γίνεται με εμάς, τους ανθρώπους, όντα επίσης μοναδικά", αναφέρει η κριτική επιτροπή του βραβείου.

"Οι γενετικές διαφορές ανάμεσα στον Homo Sapiens και τους πιο κοντινούς

συγγενείς μας που δεν υπάρχουν σήμερα παρέμεναν άγνωστες μέχρι να ταυτοποιηθούν χάρη στις εργασίες του Πάαμπο", αναφέρει η Επιτροπή Νόμπελ στην απόφασή της.

Ο Σβάντε Πάαμπο ανακάλυψε πως μια μεταφορά γονιδίων έλαβε χώρα ανάμεσα σε αυτούς τους ανθρωπίνους που έχουν σήμερα εξαφανιστεί και τον Homo Sapiens. Αυτή η αρχαία ροή γονιδίων προς τον σημερινό άνθρωπο είχε έναν αντίκτυπο στη φυσιολογία, για παράδειγμα επηρεάζοντας τον τρόπο με τον οποίο το ανοσοποιητικό σύστημά μας αντιδρά στις μολύνσεις.

Ο πατέρας του, Σούνε Μπέργκστρομ, είχε λάβει επίσης το Νόμπελ Ιατρικής το 1982.

Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό ποσό 10 εκατομμυρίων κορονών (περίπου 920.000 ευρώ).

Πέρυσι το Νόμπελ Ιατρικής είχε δοθεί στους Αμερικανούς Άρντεμ Παταπουτιάν και Ντέιβιντ Τζούλιους για την ανακάλυψή τους για τον τρόπο με τον οποίο το νευρικό σύστημα αισθάνεται τη θερμοκρασία και την αφή.

Η ανακοίνωση των βραβείων συνεχίζεται αύριο, Τρίτη, στη Στοκχόλμη με τη ανακοίνωση του Νόμπελ Φυσικής, ακολουθεί εκείνη του Νόμπελ Χημείας την Τετάρτη πριν από την πολυαναμενόμενη ανακοίνωση του Νόμπελ Λογοτεχνίας την Πέμπτη και του Νόμπελ Ειρήνης την Παρασκευή, του μοναδικού που απονέμεται στο 'Οσλο. Το Νόμπελ Οικονομίας θα ανακοινωθεί την ερχόμενη Δευτέρα.

BREAKING NEWS:
The 2022 #NobelPrize in Physiology or Medicine has been awarded to Svante Pääbo “for his discoveries concerning the genomes of extinct hominins and human evolution.” pic.twitter.com/fGFYYnCO6J

— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 3, 2022
Keywords
Τυχαία Θέματα