Σούιτσα: Συνέχεια από θεσμούς σε εισηγήσεις από Διάσκεψη για το Μέλλον Ευρώπης

Οι θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν δεσμευτεί πως θα εφαρμόσουν τις προτάσεις οι οποίες θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, ανέφερε απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ η αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αρμόδια για θέματα Δημοκρατίας και Δημογραφίας Ντούμπραβκα Σούιτσα, μιλώντας στο περιθώριο των εργασιών της 4ης Ομάδας Ευρωπαίων Πολιτών της διάσκεψης στο Μάαστριχτ των Κάτω Χωρών.


Ερωτηθείσα από το ΚΥΠΕ αν υπάρχει υποχρέωση

από πλευράς των τριών θεσμών να επεξεργαστούν τις προτάσεις στις οποίες καταλήγουν οι πολίτες επί όλου του φάσματος της πολιτικής της ΕΕ, η κ. Σούιτσα, η οποία εκπροσωπεί την Κομισιόν στο εκτελεστικό συμβούλιο της Διάσκεψης, υπογράμμισε πως οι Πρόεδροι των τριών θεσμών της ΕΕ υπέγραψαν κοινή διακήρυξη με την οποία «δεσμεύονται να δώσουν συνέχεια στις προτάσεις» όπως είπε.

Απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση για το ποια είναι τα επόμενα βήματα όσον αφορά την Διάσκεψη, η κ. Σούιτσα επεσήμανε πως δεν έχουν ληφθεί τελικές αποφάσεις αλλά πως γίνονται συζητήσεις για την δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού.

«Όπως ξέρετε το κύριο κομμάτι της Διάσκεψης είναι οι ομάδες πολιτών, όμως η πολύγλωσση ψηφιακή πλατφόρμα είναι ο κεντρικός της κόμβος» σημείωσε, παραπέμποντας στο ενδεχόμενο διατήρησης της πλατφόρμας σε μια πιο μόνιμη βάση.

Επίσης, πρόσθεσε, γίνονται σκέψεις για καθιέρωση της διάσκεψης πολιτών, για παράδειγμα σε ετήσια βάση ή ανά διετία. «Είναι αργά να περιμένουμε τέσσερα με πάντα χρόνια για να ακούσουμε τι έχουν να πουν οι πολίτες» μόνο μέσω των εκλογών, επεσήμανε.

«Η συμμετοχική δημοκρατία θα πρέπει να ενισχύει την αντιπροσωπευτική δημοκρατία» σημείωσε.

Η 4η Ομάδα Ευρωπαίων Πολιτών συναντάται στο Μάαστριχτ όπου θα καταλήξει σε τελικές εισηγήσεις για θέματα που αφορούν τη μετανάστευση και τη θέση της ΕΕ στον κόσμο, ενόψει της επόμενης ολομέλειας της Διάσκεψης που θα πραγματοποιηθεί στο Στρασβούργο στις 11 με 12 Μαρτίου.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους η κ. Σούιτσα υπογράμμισε τη σημασία της ενίσχυσης της δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειώνοντας ότι «η δημοκρατία δεν είναι στατική, πρέπει να την προστατεύσουμε και να μη τη θεωρούμε δεδομένη», υπενθυμίζοντας τα όσα γίνονται στα σύνορα της ΕΕ αλλά και στο εσωτερικό κρατών μελών.

«Πρέπει να καταστήσουμε τη δημοκρατία κατάλληλη για το μέλλον», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως για αυτό πρέπει να συμπεριλάβουμε τους πολίτες στην διαμόρφωση των πολιτικών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Θέλουμε οι πολίτες να νιώσουν πως μπορούν να επηρεάσουν την διαμόρφωση πολιτικής της Ευρώπης» και «πως δεν υφίσταται ο λεγόμενος μικρόκοσμος των Βρυξελλών» τόνισε.

Επεξηγώντας τα επόμενα βήματα της διαδικασίας, η αντιπρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε πως το σύνολο των προτάσεων που θα αναπτυχθούν από αυτή την Ομάδα Ευρωπαίων Πολιτών καθώς και τις υπόλοιπες τρεις θα προωθηθούν στους προέδρους των θεσμών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο), οι οποίοι και θα πρέπει να τις προωθήσουν ως συγκεκριμένες πολιτικές, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του κάθε θεσμού.

Ξεκαθάρισε πως ο στόχος της Διάσκεψης δεν είναι να αντικαταστήσει τους θεσμούς που εκλέγονται από τους πολίτες

Δήλωσε αισιόδοξη πως μεγάλος αριθμός των προτάσεων θα υιοθετηθεί, σημειώνοντας πως «δεν θα ήταν έξυπνο να απογοητεύσει κανείς τους πολίτες». Διευκρίνισε πάντως πως χρειάζεται ομοφωνία μεταξύ των τριών θεσμών για την προώθηση προτάσεων που προκύπτουν από τη Διάσκεψη.

Keywords
Τυχαία Θέματα