Σοβαρά είναι τα ευρήματα της έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή

Ως «ιδιαιτέρως σοβαρά» χαρακτηρίζει κάποια από τα ευρήματά του ο Γενικός Ελεγκτής της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα οποία περιλαμβάνονται στην ετήσια έκθεση για το 2015 που παρέδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται από τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη και την ομάδα του, σε ζητήματα φορολογίας.

Τα θέματα που αφορούν τη φορολογική διερεύνηση προσώπων που εισπράττουν ενοίκια, αλλά και τη φορολογική διερεύνηση φυσικών και νομικών προσώπων που ασχολούνται με υπηρεσίες κομμωτικής, αισθητικής, φυσικής ευεξίας/χαλάρωσης και μακιγιάζ, δεν ξέφυγαν από την τσιμπίδα της

υπηρεσίας.

Το αυτί τραβάει επίσης σε κόμματα, Υπουργικό Συμβούλιο και Βουλή, καθώς με την συγκατάθεση όλων, αυξήθηκε ο αριθμός των κοινοβουλευτικών συνεργατών, καθώς και η προβλεπόμενη δαπάνη γι΄αυτούς.

ΓεΣΥ

Η μεγάλη πληγή στον τομέα της Υγείας στην Κύπρο, ακούει στο όνομα «ΓεΣΥ». Επί τούτης, και όσον αφορά στη μεταρρύθμισή της ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, αναφέρει στην έκθεσή του ότι αυτή εξακολουθεί να αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για τον δημόσιο τομέα.

Όπως αναφέρει, η υφιστάμενη κατάσταση των κρατικών νοσηλευτηρίων δεν φαίνεται, ως έχει σήμερα, να είναι βιώσιμη και σίγουρα δεν συνάδει με το επίπεδο παρεχομένων υπηρεσιών υγείας που αναμένουν οι πολίτες.

Η παραπομπή ασθενών στον ιδιωτικό τομέα με ευρεία χρήση του Σχεδίου Παροχής Οικονομικής Αρωγής για Υπηρεσίες Υγείας που δεν προσφέρονται στον Δημόσιο Τομέα, λέει, οδήγησε το τελευταίο διάστημα σε μικρή αποφόρτιση των κρατικών νοσηλευτηρίων, αλλά δεν παύει να αποτελεί εμβαλωματική λύση.

Επιπλέον, καταγράφονται οι αντίξοες συνθήκες κάτω από τις οποίες το Υπουργείο Υγείας χρησιμοποίησε το εργαλείο αυτό με τρόπο ώστε, με τα δεδομένα κονδύλια, να εξυπηρετηθεί ο μεγαλύτερος δυνατός αριθμός ασθενών, χωρίς υποβάθμιση του επιπέδου των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι η αναφορά αναφορικά με την εξόφληση δανείων με κυβερνητική εγγύηση στη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα (ΣΚΤ) και τη διαπιστωθείσα υπερπληρωμή.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι μετά από μια μακρά περιπέτεια, η οποία τελικά έλαβε την έγκριση της Βουλής, η Ελεγκτική Υπηρεσία επιχείρησε να ασκήσει έλεγχο στον Συνεργατισμό, συναντώντας την άρνησή του να παραχωρήσει στοιχεία.

Επιπλέον, ο κ. Μιχαηλίδης υπογραμμίζει ως πολύ σημαντικό τον έλεγχο που αφορά τη χορήγηση πολεοδομικής άδειας σε εταιρεία για εμπορικό κέντρο σύνθετου τύπου (mall).

Εδώ, επισημαίνεται ότι εγείρονται θέματα ευνοϊκής μεταχείρισης για εταιρεία του ίδιου Ομίλου, αλλά και ενδεχόμενης παραβίασης της σχετικής νομοθεσίας, ως προς τη μακροχρόνια άδεια χρήσης/μίσθωσης μεγάλης έκτασης τ/κ τεμαχίων.

«Έχουμε πρόβλημα στη λογοδοσία»

Όπως τονίζει στο εισαγωγικό του μήνυμα ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, η έλλειψη λογοδοσίας εξακολουθεί να αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα, που δημιουργήθηκε λόγω μιας κουλτούρας ατιμωρησίας και συγκάλυψης που εδραιώθηκε με τα χρόνια.

Οι ελεγχόμενοι φορείς κρατήθηκαν ενήμεροι σχεδόν σε πραγματικό χρόνο για την πορεία των ελέγχων, καθώς τα πορίσματα των ελέγχων μαζί με τις εισηγήσεις της Υπηρεσίας, κοινοποιήθηκαν με επιστολές σε όλους τους αρμόδιους και ελεγχόμενους φορείς κατά τη διάρκεια του χρόνου, από τους οποίους ζητούνταν σχόλια και απόψεις, για τη λήψη των αναγκαίων διορθωτικών μέτρων.

Σε αρκετές περιπτώσεις, έχουν ήδη ληφθεί μέτρα για αποκατάσταση των προβλημάτων που εντοπίστηκαν, ωστόσο θα πρέπει να τονιστεί ότι η πλήρης αξιοποίηση των ευρημάτων μας εξακολουθεί να παραμένει βασικός στόχος της Υπηρεσίας, για την υλοποίηση του οποίου απαιτείται η συνδρομή της Εκτελεστικής και Νομοθετικής Εξουσίας.

«Τον προσεχή Ιανουάριο η Υπηρεσία μας θα τύχει ευρέος διαχειριστικού ελέγχου από την Ελεγκτική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου. Για προετοιμασία του ελέγχου αυτού, έχουμε ήδη προβεί σε αυτοαξιολόγηση στη βάση διεθνώς αποδεκτής μεθοδολογίας και δρομολογήσαμε τη βελτίωση και εκσυγχρονισμό των ελεγκτικών διαδικασιών», αναφέρει.

Τέλος, ο Γενικός Ελεγκτής, κάνει λόγο για την υποστελέχωση της υπηρεσίας του, λέγοντας ότι παρά το πρόβλημα, όλοι όσοι συμμετέχουν συνεχίζουν την καλή δουλειά με επαγγελματισμό και ευσυνειδησία.

Keywords
Τυχαία Θέματα