«Σπάζοντας τα εμπόδια»

Τα αίτια και τους τρόπους αντιμετώπισης της ψωρίασης ανέλυσε σε διάσκεψη Τύπου η εταιρεία Novartis
Οι ψωριασικοί στιγματίζονται από την κοινωνία λόγω της άγνοιας που επικρατεί γύρω από την ασθένεια

Έχοντας ως κεντρικό σύνθημα «σπάστε τα εμπόδια», η φαρμακευτική εταιρεία Novartis παρέθεσε χθες δημοσιογραφική διάσκεψη με σκοπό την ενημέρωση του κοινού σχετικά με την

ψωρίαση, μια συχνή, μη μεταδοτική φλεγμονώδη πάθηση του δέρματος, που προσβάλλει περισσότερους από 125 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, και περίπου το 2-3% του εγχώριου πληθυσμού.

Κεντρική ομιλήτρια της διάσκεψης Τύπου ήταν η δερματολόγος, Μαρία Ζάουρα, η οποία δεν στάθηκε μόνο στην επεξήγηση της ασθένειας με την ιατρική έννοια, αλλά προεκτάθηκε και στις ψυχολογικές συνέπειες που υφίστανται οι ασθενείς ως απότοκο της ψωρίασης, εξ ου και το σύνθημα κατά της ασθένειας, που είναι «σπάστε τα εμπόδια».

Διάφορα είδη ψωρίασης
Όπως εξήγησε η κ. Ζάουρα, υπάρχουν διάφοροι τύποι ψωρίασης, ενώ η πιο συχνή είναι η κατά πλάκας ψωρίαση, η οποία αντιστοιχεί στο 90% των περιπτώσεων. Η κατά πλάκας ψωρίαση εμφανίζεται με τη μορφή επηρμένων ερυθρών περιοχών που καλύπτονται από αργυρόχρωμες λευκές φολίες από νεκρά δερματικά κύτταρα, οι οποίες συχνά είναι κνησμώδεις, επώδυνες και μπορεί να σπάσουν και να αιμορραγήσουν. Αυτές οι περιοχές, ή πλάκες, αναπτύσσονται συχνότερα στο τριχωτό της κεφαλής, στα γόνατα, στους αγκώνες και στην οσφυική χώρα.

Υπολογίζεται ότι πάνω από το ένα τρίτο των ατόμων με κατά πλάκας ψωρίαση πάσχουν από μια μέτρια έως σοβαρή μορφή της ασθένειας, η αντιμετώπιση της οποίας μπορεί να είναι δύσκολη. Οι ασθενείς θεωρείται ότι έχουν μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα όταν έχει προσβληθεί πάνω από το 10% της επιφάνειας του σώματός τους, ή όταν έχουν προσβληθεί ευαίσθητες ή εμφανείς περιοχές του σώματος, όπως τα χέρια, ή τα πόδια, ή το πρόσωπο, κάτι που μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα ζωής.

Αισθητικό πρόβλημα
Η ψωρίαση, εξήγησε η γιατρός, δεν προσβάλλει μόνο το δέρμα. Είναι μια συστηματική, χρόνια (μακράς διάρκειας) και ενοχλητική νόσος, που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά όλες τις πτυχές της καθημερινής ζωής. Έχει αποδειχθεί ότι η ψωρίαση περιορίζει συχνά την ικανότητα των ασθενών να αναλάβουν την καθημερινή εργασία και κοινωνικές δραστηριότητες, επηρεάζοντας επίσης την ψυχική και συναισθηματική τους υγεία.

Η επίδραση στην ποιότητα ζωής ενός ατόμου με ψωρίαση είναι συγκρίσιμη με την επίδραση νόσων όπως η προχωρημένη καρδιοπάθεια, ακόμα και κάποιες μορφές καρκίνου.

Εκτός αυτού, η ψωρίαση συσχετίζεται επίσης με άλλες σοβαρές ιατρικές παθήσεις, όπως η κατάθλιψη, ο διαβήτης, και η καρδιοπάθεια. Έως 30% των ασθενών με ψωρίαση έχουν, ή θα αναπτύξουν ψωριακή αρθρίτιδα, στην οποία προσβάλλονται επίσης οι αρθρώσεις με συμπτώματα που προκαλούν αναπηρία, όπως πόνος, ακαμωία και μη αναστρέψιμη βλάβη των αρθρώσεων.

Απροσδιόριστες οι αιτίες της
Οι ακριβείς αιτίες της ψωρίασης δεν έχουν προσδιοριστεί ακόμη, αλλά έχει επιβεβαιωθεί ότι σχετίζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού.

Φυσιολογικά, μετά από έναν συγκεκριμένο ελκυστικό παράγοντα (περιβαλλοντικό ή γενετικό), ενεργοποιείται το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, παράγοντας μεγάλο αριθμό κυτταροκινών (μικρές πρωτεΐνες), που συμβάλλουν στον έλεγχο της φλεγμονώδους ανταπόκρισης του ανοσοποιητικού συστήματος.

Στην ψωρίαση, αυτή η φλεγμονώδης ανταπόκριση συμβαίνει αυτόματα, ή πυροδοτείται λανθασμένα, οδηγώντας στη δημιουργία νέων δερματικών κυττάρων με ρυθμό ταχύτερο από τον φυσιολογικό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την πάχυνση του δέρματος και την ανάπτυξη περιοχών ή πλακών, λόγω της συσσώρευσης κυττάρων στην επιφάνεια του δέρματος.

Αντιμετώπιση της ασθένειας
Για την αξιολόγηση του βαθμού ψωρίασης ενός ασθενούς, υπάρχει ο Δείκτης Έκτασης και Σοβαρότητας της Ψωρίασης (PASI), ο οποίος μετράει την ερυθρότητα, την απολέπιση και το πάχος των ψωριασικών πλακών, καθώς και την έκταση κάθε προσβεβλημένης περιοχής του σώματος. Στη διάρκεια της θεραπείας της ψωρίασης, η αναποτελεσματικότητα αξιολογείται με βάση την ελάττωση της βαθμολογίας από την κατάσταση αναφοράς (έναρξη θεραπείας).

Οι ενδεδειγμένες θεραπείες
Υπάρχουν μια σειρά από διαθέσιμες θεραπείες για την ψωρίαση. Στις θεραπείες περιλαμβάνονται οι τοπικές θεραπείες (κρέμες και τζελς), η φωτοθεραπεία, οι βιολογικές θεραπείες και τα συστηματικώς χορηγούμενα φάρμακα. Ωστόσο, σύμφωνα με μία ανάλυση ερευνών που πραγματοποιήθηκαν σε 5.600 ασθενείς από το Εθνικό Ίδρυμα για την Ψωρίαση μεταξύ του 2003 και 2011, πάνω από τους μισούς ασθενείς με ήπια, μέτρια και σοβαρή ψωρίαση ήταν δυσαρεστημένοι με την αντιμετώπιση της νόσου τους.

Αυτό το γεγονός υποδηλώνει ότι εξακολουθεί να υφίσταται μια ανεκπλήρωτη ανάγκη για νέες, πιο αποτελεσματικές θεραπείες. Θεραπείες που δρουν ταχύτερα και διαρκούν περισσότερο. Εκτός αυτού, αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν αναπτυχθεί νέες, καινοτόμες θεραπείες που στοχεύουν ειδικά τις κυτταροκίνες, οι οποίες πυροδοτούν τη φλεγμονή, διακόπτοντας τον φλεγμονώδη κύκλο στην ψωρίαση. Οι θεραπείες αυτές έχουν αποφέρει θετικά αποτελέσματα στη θεραπεία και τη διαχείριση της ψωρίασης.

Ψυχολογικές συνέπειες
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τη γιατρό στον ψυχολογική επιβάρυνση που υφίστανται τα άτομα με ψωρίαση λόγω της δυσμορφίας που παρουσιάζεται στο δέρμα τους, κάτι που λειτουργεί ανασταλτικά στην καθημερινότητά τους. Τα άτομα αυτά υφίστανται συχνά διακρίσεις, απόρριψη και προκαταλήψεις ενώ διέπονται από χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Πολλές φορές, μάλιστα, οι αγχώδεις διαταραχές τους καταλήγουν σε κατάθλιψη. Εκτός αυτού, έχουν να βιώσουν και διακρίσεις στον εργασιακό χώρο τους καθώς και εμπόδια στην επαγγελματική τους ανέλιξη, κάτι που έχει σοβαρό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα