Σπέχαρ: Εξαιρετικά δύσκολες στιγμές διανύει η ειρηνευτική διαδικασία

Εξαιρετικά δύσκολες στιγμές διανύει η ειρηνευτική διαδικασία στην Κύπρο, ανέφερε η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, σημειώνοντας ότι οι θέσεις των δύο πλευρών έχουν απομακρυνθεί περαιτέρω τους τελευταίους μήνες.

Σε ομιλία της στο συνέδριο του Economist στη Λευκωσία, με τίτλο «Οι

τρέχουσες προκλήσεις και ευκαιρίες στο Κυπριακό: H άποψη του ΟΗΕ», η κ. Σπέχαρ ανέφερε ότι αν και υπάρχει σχετικά ειρήνη στην Κύπρο με την απουσία πολέμου, εντούτοις δεν βρίσκεται σε ειρήνη γιατί συνεχίζεται η διαμάχη».

Σημείωσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη διαβλέπουν μακροχρόνια σταθερότητα και ένα σταθερό μέλλον στην Κύπρο και στην περιοχή είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την επίλυση του Κυπριακού.

Στην ομιλία της, σημείωσε ότι καθώς το συνέδριο, επικεντρώνεται στη βιωσιμότητα, τη σταθερότητα και την ασφάλεια, όλες αυτές είναι θεμελιώδεις έννοιες που σχετίζονται με την ειρήνη. "Ως ΟΗΕ, θεωρούμε ότι η μακροπρόθεσμη σταθερότητα και ένα βιώσιμο και ασφαλές μέλλον στην Κύπρο καθώς και στην περιοχή, συνδέονται άρρηκτα με την επίλυση του Κυπριακού", δήλωσε η κ. Σπέχαρ , σημειώνοντας ότι "υπάρχουν πολλές προκλήσεις στην πορεία για επίτευξη όσο και για τη διατήρηση μιας τέτοιας ειρήνης".

Εξήγησε ότι διανύουμε «εξαιρετικά δύσκολες στιγμές στην ειρηνευτική διαδικασία» αλλά οι προσπάθειες θα πρέπει να συνεχιστούν και ο ΓΓ τόνισε ότι δεν θα παραιτηθεί. Ωστόσο δεν έχουν πραγματοποιηθεί ουσιαστικές συνομιλίες από τον Ιούλιο του 2017 και ο ΓΓ ανησυχεί για το μέλλον της ειρηνευτικής διαδικασίας με τα νέα δεδομένα στο νησί που δημιουργούνται, είπε.

Αναφέρθηκε στις περιπτώσεις που οι ηγέτες είχαν συναντηθεί, σημειώνοντας ότι "αν και αυτές οι σπάνιες συναντήσεις παρείχαν ευκαιρίες για διάλογο, οι συζητήσεις που έλαβαν χώρα δεν έχουν οδηγήσει σε σημαντική εξέλιξη η οποία θα επιτρέψει επιστροφή σε ουσιαστικές συνομιλίες".

Κατ’ ακρίβεια, ανέφερε, οι θέσεις των δύο πλευρών έχουν απομακρυνθεί ακόμη περισσότερο τους τελευταίους μήνες και μίλησε για για αρνητικές δηλώσεις και μη βοηθητική ρητορική και πολιτική πόλωση που οξύνεται, τόσο μεταξύ όσο και εντός των δύο πλευρών.

Ανέφερε επίσης ότι σύμφωνα με τελευταίες δημοσκοπήσεις, αν και περισσότεροι Κύπριοι επιθυμούν λύση που θα πρέπει να επιτευχθεί το συντομότερο, εντούτοις όλο και λιγότεροι Ε/κ και Τ/κ στο νησί πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί και η προσοχή αρκετών στρέφεται αλλού.

Σε περιφερειακό επίπεδο, οι εντάσεις έχουν αρχίσει να φουντώνουν και πάλι, είπε προσθέτοντας ότι "δεν είναι μυστικό ότι το Κυπριακό είναι εγκλωβισμένο σε ένα ευρύτερο γεωπολιτικό πλαίσιο όπου οι ρόλοι των γειτόνων, και ιδιαίτερα της Τουρκίας και της Ελλάδας, δύο εγγυητριών δυνάμεων, είναι καίριας σημασίας".

Η κ. Σπεχάρ υπενθύμισε ότι ο Γενικός Γραμματέας κάλεσε όλα τα μέρη να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να εντείνουν την ένταση και να εκτροχιάσουν τις προσπάθειες για αναζήτηση κοινού εδάφους για επανάληψη των συνομιλιών. "Είναι περισσότερο από ποτέ προφανές ότι το στάτους κβο δεν είναι στατικό και ότι η κατάσταση στο νησί και στην περιοχή είναι ρευστή", παρατήρησε.

Αυτό οδηγεί στο ερώτημα εάν, στην ίδια την Κύπρο, υπάρχει ειρήνη, δήλωσε η κ. Σπεχάρ, σημειώνοντας ότι "η κατάσταση είναι σχετικά ειρηνική, καθώς υπάρχει η απουσία πολέμου, αλλά η Κύπρος δεν είναι εν ειρήνη, καθώς η διαμάχη συνεχίζεται. Σημείωσε ότι οι τελευταίοι μήνες συνοδεύονται από εντεινόμενη δυσπιστία μεταξύ των μερών.

Όσον αφορά το ζήτημα του κατά πόσο μπορεί να επικρατήσει ασφάλεια και η οικονομική ευημερία να ανθίσει σε ένα διαιρεμένο νησί, η κ. Σπεχάρ πρόσθεσε ότι "όλοι πρέπει να διατηρήσουμε την ελπίδα ζωντανή, όχι μόνο με λόγια αλλά, το πιο σημαντικό, με πράξεις. Ο ΟΗΕ έχει στηρίξει διάφορες χώρες σ’ όλο τον κόσμο για την επίτευξη ειρήνης, «και θα συνεχίσει να το κάνει στην Κύπρο, και έχει δεσμευτεί όχι μόνο να επιτύχει αλλά και να διατηρήσει την ειρήνη".

Συνέχισε λέγοντας ότι για να διατηρηθεί η ειρήνη η οποία είναι εύθραυστη θα πρέπει να έχει την ανάμιξη και των τοπικών φορέων, δηλαδή γυναίκες, νεολαία, οικονομικούς παράγοντες και την κοινωνία των πολιτών εκτός από τους επίσημους διαπραγματευτές.
Ανέφερε ότι Ε/κ και Τ/κ έχουν τις ίδιες βασικές ανησυχίες και από την αρχή της πανδημίας, αυτές έχουν μεγαλώσει, ιδιαίτερα στον τομέα της οικονομίας και στα θέματα ασφάλειας και υγείας, σε σχέση με τον κορωνοϊό.

Η τρέχουσα κοινωνικοοικονομική και πολιτική κατάσταση ενδέχεται να επιδεινωθεί περαιτέρω, ανέφερε, καθώς τόσο οι δύο πλευρές εξακολουθούν να απομακρύνονται περαιτέρω, όπως και οι αντίστοιχες οικονομίες τους. Οι αλλαγές αυτές περιορίζουν τις επιλογές για επίλυση του Κυπριακού.

Σχετικά με το πώς να προχωρήσουμε, η κ. Σπεχάρ ανέφερε ότι όλα τα μέρη έχουν δηλώσει την επιθυμία και την προθυμία τους να επιδιώξουν μια πολιτική λύση μετά από διαπραγματεύσεις. Ανέφερε επίσης ότι εξακολουθούν να υπάρχουν κίνητρα για όλα τα μέρη να εξετάσουν το ενδεχόμενο επανάληψης των συνομιλιών, προσθέτοντας ότι ο ΟΗΕ μπορεί να εργαστεί πάνω σε αυτό, το οποίο μπορεί να παρέχει τις απαραίτητες αμοιβαίες διαβεβαιώσεις μεταξύ των μερών για την επανεκκίνηση μιας διαδικασίας.

Η συνεπής στήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας αποτελεί δύναμη, ανέφερε προσθέτοντας ότι παρά τις τρέχουσες δυσκολίες, η Γραμματεία του ΟΗΕ δεν εγκαταλείπει την Κύπρο και θα συνεχίσει να εργάζεται με τα μέρη για να βρει τρόπο επιστροφής στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η προσφορά για διορισμό ενός απεσταλμένου για τη διευκόλυνση τέτοιων συζητήσεων «εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι» και θα πρέπει να αδράξουν την ευκαιρία όλα τα μέρη, είπε.

Ανέφερε ότι όλοι έχουν ρόλο να διαδραματίσουν, όπως η ΕΕ. Ως εκ τούτου, μπορούν και πρέπει να ενθαρρύνουν και να υποστηρίξουν τους δύο ηγέτες για την επίλυση του Κυπριακού με τρόπο που εξυπηρετεί το καλύτερο συλλογικό τους συμφέρον.

Είπε επίσης ότι η οικοδόμηση μιας βιώσιμης λύσης στην Κύπρο χρειάζεται περισσότερη συνεργασία και επαφή μεταξύ Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων στο νησί, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

Η κ. Σπέχαρ είπε ότι εξακολουθεί να υπάρχει το ενδεχόμενο για θετική κινητικότητα σε τομείς που βελτιώνουν την καθημερινή ζωή των Κυπρίων και αναφέρθηκε στο έργο των Τεχνικών Επιτροπών που φέρνουν σε επαφή Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους εμπειρογνώμονες υπό την αιγίδα των ηγετών σημειώνοντας ότι αποδεικνύουν ότι οι πλευρές μπορούν ακόμα να συμφωνήσουν σε μια σειρά θεμάτων.

Όσον αφορά την πανδημία του COVID-19 στην Κύπρο, η κ. Σπέχαρ ανέφερε ότι υπάρχει ιατρική και ανθρωπιστική υποστήριξη και στις δύο πλευρές αλλά θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα για την αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων.
Σημειώνοντας ότι διαδοχικές εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα ζήτησαν την «πλήρη εφαρμογή του κανονισμού του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου» η κ. Σπέχαρ  κάλεσε την επιχειρηματική κοινότητα να προσφέρει την βοήθειά της.

Αναφερόμενη στην κλιματική αλλαγή, είπε ότι ως ΟΥΝΦΙΚΥΠ στηρίζουμε Ε/κ και Τ/κ νέους να θέσουν τις ανησυχίες τους στους ηγέτες καθώς και τις ιδέες τους προς τους ηγέτες.

Keywords
Τυχαία Θέματα