«Σπερμαγεδδώνας»: Κορυφώνεται η διαφωνία ερευνητών για «αναπαραγωγική κρίση»

Κορυφώνεται η αντιπαράθεση που ξεσπάσει για την πτώση του αριθμού των σπερματοζωαρίων μετά από μια νέα μελέτη που υποδεικνύει ότι οι φόβοι για «σπερμαγεδδώνα» μπορεί να ήταν υπερβολικοί.

Πρόσφατη έρευνα έχει δείξει ότι μπορεί να πλησιάζει μια παγκόσμια αναπαραγωγική κρίση, με ερευνητές στο Ισραήλ να προτείνουν ότι ο μέσος αριθμός σπερματοζωαρίων μπορεί να έχει μειωθεί περισσότερο από το μισό τα τελευταία 40 χρόνια .

Αλλά, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Guardian,

 οι σπόροι της διχόνοιας έχουν σπαρθεί μετά από ανάλυση του αριθμού των σπερματοζωαρίων από επίδοξους δότες στη Δανία που δεν αποκάλυψε σημαντικές αλλαγές σε μια περίοδο έξι ετών.

«Δεν μπορώ να σχολιάσω αν αυτό είναι αντιπροσωπευτικό του κόσμου, αλλά σε αυτόν τον πληθυσμό, σε αυτήν την τοποθεσία, δεν υπάρχουν πραγματικά στοιχεία μείωσης», δήλωσε ο συν-συγγραφέας καθηγητής Allan Pacey, του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ .

Γράφοντας στο περιοδικό Human Reproduction , ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, το Queen's University στο Kingston του Καναδά και την τράπεζα σπέρματος Cryos International στη Δανία, ανέλυσαν δεδομένα που συλλέχθηκαν από τις αρχές του 2017 έως τα τέλη του 2022 από δείγματα 6.758 υποψήφιων δωρητών σπέρματος στη Δανία.

Όλοι οι άνδρες ήταν ηλικίας μεταξύ 18 και 45 ετών, με τα δείγματα να αναλύονται χρησιμοποιώντας συστήματα υπολογιστών.

Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι, ενώ η μέση συγκέντρωση σπερματοζωαρίων και ο συνολικός αριθμός σπερματοζωαρίων διέφεραν κατά την περίοδο των έξι ετών, δεν υπήρχαν σαφή πρότυπα.

Ωστόσο, η ομάδα διαπίστωσε πτώση στην ποιότητα του σπέρματος μεταξύ 2019 και 2022, με τη μέση συγκέντρωση των κινητών σπερματοζωαρίων –αυτών που μπορούν να κολυμπήσουν– και των συνολικών αριθμών να μειώνονται κατά 16% και 22% αντίστοιχα.

Μια πτώση στην ποιότητα επιβεβαιώθηκε όταν η ομάδα εξέτασε μόνο δείγματα από άνδρες που έγιναν δεκτοί ως δότες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έκαναν τουλάχιστον οκτώ δωρεές μεταξύ 2019 και 2022.

«Μερικά από αυτά ανέβηκαν σε ποιότητα [σπερματοζωαρίων], μερικά από αυτά έπεσαν σε ποιότητα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αλλά περισσότερα από αυτά έπεσαν παρά αυξήθηκαν», είπε ο Pacey.

Oι ερευνητές πίστευαν ότι η πανδημία του Covid μπορεί να έπαιξε ρόλο στην πτώση, σημειώνοντας ότι τα lockdown μπορεί να οδήγησαν σε αλλαγές στα πρότυπα εργασίας, τη διατροφή και τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας – παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την κινητικότητα του σπέρματος.

Ωστόσο, ο Pacey είπε ότι η μείωση είναι απίθανο να οφείλεται στον ίδιο τον ιό, καθώς τα ποσοστά μόλυνσης δεν ήταν υψηλά στη Δανία και ο Covid επηρεάζει μόνο προσωρινά την ποιότητα του σπέρματος.

«Αυτό που [η ισραηλινή ομάδα μοντελοποιεί] είναι τα μέσα δεδομένα που λαμβάνονται από έγγραφα που δεν σχεδιάστηκαν ποτέ για να απαντήσουν στην ερώτηση», είπε. Μια ξεχωριστή ανασκόπηση και μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε πέρυσι από μια ομάδα στην Ιταλία δεν έδειξε σημαντικές τάσεις στη συγκέντρωση σπέρματος στις ΗΠΑ και σε επιλεγμένες χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

Ο καθηγητής Hagai Levine, του Εβραϊκού Πανεπιστημίου στην Ιερουσαλήμ, αντέκρουσε τις επικρίσεις για το έργο της ομάδας του.

«Πραγματοποιήσαμε δύο συστηματικές ανασκοπήσεις και μετα-αναλύσεις για να μελετήσουμε τις παγκόσμιες μακροπρόθεσμες τάσεις στη συγκέντρωση και τον συνολικό αριθμό σπερματοζωαρίων. Η τρέχουσα μελέτη είναι απλώς άσχετη με αυτό το ερώτημα», είπε. «Διεξήχθη σε μία χώρα, σε σύντομο χρονικό διάστημα και σε έναν δυνητικά προκατειλημμένο πληθυσμό».

Ο Richard Sharpe, ειδικός στην ανδρική αναπαραγωγική υγεία και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, ο οποίος δεν συμμετείχε σε καμία από τις μελέτες, είπε ότι η νέα μελέτη κάλυψε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα για να ρίξει ουσιαστικό φως στον αριθμό των σπερματοζωαρίων.

Μια προηγούμενη μελέτη από Δανούς ερευνητές που δεν έδειχνε στοιχεία για μείωση της ποιότητας του σπέρματος μεταξύ 1996 και 2010 δεν κατευνάρισε τις ανησυχίες.

«Η ερμηνεία [αυτής της δουλειάς] ήταν ότι η ζημιά είχε ήδη γίνει και ο αριθμός των σπερματοζωαρίων των Δανών ανδρών ήταν στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, κάτι που αντικατοπτρίζεται στην αυξανόμενη καταφυγή τους στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή», είπε ο Σαρπ, προσθέτοντας το νέο εύρημα για μείωση της κινητικότητας. Ο αριθμός των σπερματοζωαρίων – μια βασική μέτρηση για την ανδρική γονιμότητα – προστέθηκε μόνο σε ανησυχίες.

Η καθηγήτρια Tina Kold Jensen του Πανεπιστημίου Syddansk στη Δανία, η οποία συμμετείχε σε αυτή την εργασία, είπε ότι τόσο οι μετα-αναλύσεις όσο και η νέα εργασία είχαν πιθανά μειονεκτήματα.

«Νομίζω ότι δεν πρόκειται ποτέ να καταλήξουμε στην πλήρη αλήθεια», είπε. «Αλλά πρέπει να συνεχίσουμε να προσπαθούμε, γιατί είναι τόσο σημαντικό».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σπερμαγεδδώνας, Κορυφώνεται,spermageddonas, koryfonetai