Στα €188 εκατ. οι αγορές κυπριακών ομολόγων από την ΕΚΤ

Μέσω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ
Σταμάτησαν όμως από τις 3 Νοεμβρίου λόγω της έναρξης της νέας αξιολόγησης της οικονομίας μας από την Τρόικα

Κυπριακά ομόλογα αξίας 90 εκατομμυρίων ευρώ αγόρασε από τη δευτερογενή αγορά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από τις 7 Οκτωβρίου μέχρι και τις 3 Νοεμβρίου στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Από την εφαρμογή του προγράμματος για την Κύπρο που άρχισε πριν από μερικούς

μήνες, μετά και την έβδομη αξιολόγηση της κυπριακής οικονομίας από την Τρόικα μέχρι και τις 3 Νοεμβρίου, αγοράσθηκαν συνολικά ομόλογα αξίας 188 εκατομμύριων.

Η συμμετοχή της Κύπρου στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης σταματά αυτή την περίοδο, αφού έχει αρχίσει η όγδοη αξιολόγηση της κυπριακής οικονομίας από την Τρόικα. Όπως είναι γνωστό, χώρες οι οποίες βρίσκονται σε μνημόνιο επωφελούνται από το πρόγραμμα μόνον κάτω υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Στη διάρκεια των αξιολογήσεών τους η συμμετοχή τους διακόπτεται.

Μείωση επιτοκίου
Οι αγορές κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ έχουν βοηθήσει στη μείωση των αποδόσεων των κυπριακών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, γεγονός που διευκόλυνε το Υπουργείο Οικονομικών να εκδώσει νέο δεκαετές ομόλογο ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ με επιτόκιο 4,25%. Το επιτόκιο αυτό είναι ιστορικά το χαμηλότερο, σε έκδοση 10ετους κυπριακού ομολόγου.

Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου βρισκόταν τα τελευταία 24ωρα στο 3,96%, με τη διαφορά από το γερμανικό 10ετές (το οποίο και αποτελεί σημείο αναφοράς) να βρίσκεται στις 339 μονάδες βάσης. Οικονομικοί αναλυτές αλλά και η ίδια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποδίδουν το ύψος του επιτοκίου στο υψηλό ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Και πάλι τα ΜΕΔ
Όπως δήλωναν πηγές από τη Φρανκφούρτη, εντός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αυτή τη στιγμή τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις κυπριακές τράπεζες ανέρχονται στο 150% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της χώρας μας. Σε ερώτηση πότε αναμένουν ότι θα υπάρξουν σημάδια ανάκαμψης, ότι οι προσπάθειες αναδιάρθρωσης θα αποφέρουν καρπούς και θα μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι χρειάζεται τουλάχιστον ακόμα ένας χρόνος.
«Δεν βλέπουμε να υπάρχουν εξελίξεις σε μερικούς μήνες. Θα πρέπει να περάσει ένας χρόνος για να διαφανεί πρόοδος στο θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων», είπαν.

Σχολιάζοντας την επικείμενη ολοκλήρωση του μνημονίου από πλευράς της χώρας μας και σε ερώτηση αν τα κυπριακά ομόλογα θα είναι επιλέξιμα για τις αγορές κρατικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ εξήγησαν ότι για κάτι τέτοιο θα χρειαστεί απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Διευκρίνισαν ωστόσο ότι άρση της εξαίρεσης των κυπριακών ομολόγων θα είναι δύσκολη, δεν παρέλειψαν όμως να πουν ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει αν ένας διεθνής οίκος αξιολόγησης αναβαθμίσει τα κυπριακά ομόλογα στην επενδυτική κατηγορία, όπως έγινε και στην περίπτωση της Πορτογαλίας. Αυτό θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με την επιλογή είτε της προληπτικής πιστωτικής γραμμής, είτε με την επιλογή του δεύτερου προληπτικού προγράμματος, που στην ουσία αφορά ένα πρόγραμμα χωρίς αυστηρούς όρους, όπως αυτούς που θέτει ένα μνημόνιο.

60 δις κάθε μήνα
Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης τέθηκε σε εφαρμογή τον περασμένο Μάρτιο και θα διαρκέσει μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2016. Με την εφαρμογή του εν λόγω προγράμματος, οι αποδόσεις των ομολόγων σε όλη την περιοχή της Ευρωζώνης παραμένουν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, τα οποία με τη σειρά τους ασκούν καθοδικές πιέσεις στα δανειστικά και καταθετικά επιτόκια. Η ΕΚΤ αναμένει ότι με τη συνέχιση του προγράμματος QE, τα επιτόκια θα μειωθούν περαιτέρω, οδηγώντας σε ουσιαστική οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη.
Σύμφωνα με τους κανόνες του προγράμματος, οι μηνιαίες αγορές ομολόγων ανέρχονται στα €60 δισεκατομμύρια.

Keywords
Τυχαία Θέματα