Στα 2.137 το 2020 τα παράπονα που παρέλαβε το Γραφείο Επ. Διοικήσεως

Στα 2.137 ανέρχονται μέχρι στιγμής εντός του 2020 τα διάφορα παράπονα που παρέλαβε το Γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σύμφωνα με την Επίτροπο Μαρία Στυλιανού Λοττίδη, η οποία σημείωσε ότι ο αριθμός των παραπόνων είναι περίπου στα ίδια με τα περσινά επίπεδα.


Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, η οποία εξέτασε τον προϋπολογισμό του γραφείου της Επιτρόπου για το 2021, ο οποίος ανέρχεται σε €2.112.006 και παρουσιάζει μικρή μείωση

κατά €25.079 έναντι του προϋπολογισμού του 2020, η Λοττίδου είπε ότι η πλειονότητα των παραπόνων αφορούν κοινωνικά δικαιώματα, προσθέτοντας ότι, φέτος, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και των κοινωνικών επιδομάτων που δίδει το κράτος «αυξάνονται κατακόρυφα τα παράπονα των διοικουμένων».

Επίσης, η Επίτροπος Διοικήσεως είπε ότι μεγάλο αριθμό παραπόνων λαμβάνει το Γραφείο της και για θέματα Κτηματολογίου, υπογραμμίζοντας ότι «είναι απίστευτες οι καθυστερήσεις», οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις ανέρχονται σε πολλά χρόνια, όπως σημείωσε.

«Τελικά αυτό δεν είναι δικαιοσύνη», ανέφερε και πρόσθεσε ότι στην τελευταία έκθεση του Γραφείου της για το θέμα υπήρχε ακίνητο που «είχαν για 40 χρόνια υπό επίταξη». 

Αναφορικά με αναφορές ότι διορίστηκε στην θέση της Επιτρόπου γιατί είναι σύζυγος εκδότη και ότι προηγουμένως ήταν δημόσια κατήγορος, η κ. Λοττίδη απέρριψε αυτές τις αναφορές αυτές, σημειώνοντας ότι «και τα δύο υποτιμούν την γυναίκα».

Ανέφερε ότι πληροί τα προσόντα της Επιτρόπου Διοικήσεως, θεσμός που είναι ο μοναδικός στην Κυπριακή Δημοκρατία που τελεί υπό την έγκριση του Κοινοβουλίου, ενώ «τα πληροί ακόμη περισσότερο», όπως σημείωσε, μετά την έκδοση των αρχών της Βενετίας.

Αναφορικά με την παρουσία Ρομά στην Κύπρο, η κ. Λοττίδη είπε ότι δεν υπάρχουν πολλοί στην Κύπρο, προσθέτοντας ότι υπάρχουν στην Λεμεσό, και τους οποίους παρακολουθεί το γραφείο της και «εντός ενός μηνός θα ολοκληρωθεί έκθεση που αφορά για αυτά τα πρόσωπα στην Κυπριακή Δημοκρατία».

Σε σχέση με την ρητορική μίσους, η οποία αφορά μια κατηγορία προσώπων, κυρίως αλλοδαπών αλλά και για την ΛΟΑΤ κοινότητα, η κ. Λοττίδη είπε ότι το Γραφείο της έχει προβεί σε κάποιες τοποθετήσεις για τα θέματα της ρητορικής μίσους «με καλά αποτελέσματα», προσθέτοντας ότι σε σχέση με την τελευταία έκθεση του Γραφείου της «που αφορούσε ένα ρατσιστικό επεισόδιο εναντίον κάποιου ποδοσφαιριστή και η οποία έχει σταλεί στην Αστυνομία», ενημερώθηκε ότι αυτή έχει σταλεί στον Γενικό Εισαγγελέα και θα καταχωρηθεί ποινική υπόθεση. 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα
2 137, 2020, Γραφείο Επ, Διοικήσεως,2 137, 2020, grafeio ep, dioikiseos