Στα χέρια της Κυβέρνησης το σχέδιο ανάπτυξης της Αφροδίτης

Από κόσκινο, με τη βοήθεια του Γαλλικού οίκου εξωτερικών συμβούλων, περνά το Υπουργείο Ενέργειας το έκτασης 300 σελίδων σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγής του κοιτάσματος Αφροδίτη στο οικόπεδο 12 της ΑΟΖ της ΚΔ. Το σχέδιο κατέθεσαν χθες οι συνεργαζόμενες εταιρείες Noble, Delek και Avner.

Το σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγής περιγράφει:

Την τεχνική πτυχή ανάπτυξης Την οικονομική πτυχή ανάπτυξης και αξιοποίησης Την εμπορική πτυχή αξιοποίησης του κοιτάσματος

Η κυβέρνηση έχει περιθώριο

90 ημερών να μελετήσει και να υποβάλει τα σχόλια της επί του σχεδίου.

Θα ακολουθήσει διαβούλευση με τις εταιρείες και ακολούθως το σχέδιο θα τεθεί ενώπιον του υπουργικού το οποίο θα αποφασίσει για την άδεια εκμετάλλευσης.

Το σχέδιο περιγράφει την πρόθεση των εταιρειών:

Για παραγωγή και διοχέτευση στις αγορές φυσικού αερίου που θα ξεκινήσει από το 2019 έως το 2020 με υποθαλάσσιους αγωγούς. Για πώληση του φυσικού αερίου στις περιφερειακές αγορές με αναφορά σε Κύπρο, Ιορδανία και Αίγυπτο Για δημιουργία πλωτού σταθμού αποθήκευσης με σκάφος εκφόρτωσης (FPSO) με στόχο την επεξεργασία ετησίως 8 δισ. κμ φυσικού αερίου.

Η ΔΕΦΑ σε ανακοίνωση της αναφέρει ότι η αξιολόγηση των προτάσεων ολοκληρώθηκε και πλέον θα ενημερωθεί ο Υπουργός Ενέργειας για τα αποτελέσματα της αξιολόγησης.

«Οι αναθεωρημένες προτάσεις αξιολογήθηκαν σύμφωνα με την Πρόσκληση και την εγκεκριμένη μεθοδολογία. Η αξιολόγηση έγινε με την υποστήριξη των συμβούλων της ΔΕΦΑ και περιέλαβε την αξιολόγηση των τελευταίων αναθεωρημένων οικονομικών προτάσεων», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στόχος, της ενδιάμεσης λύσης είναι η προμήθεια της Αρχής Ηλεκτρισμού με φυσικό αέριο για παραγωγή φθηνότερης ενέργειας. το χρονοδιάγραμμα όπως διαμορφώνεται είναι η προμήθεια μέχρι τα τέλη του 2016 – αρχές του 2017.

Μιλώντας στις Τομές στα Γεγονότα, ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, ανέφερε ότι η Κυβέρνηση βρίσκεται στο στάδιο αξιολόγησης της λύσης που πρότεινε η κοινοπραξία του οικοπέδου 12 για την αξιοποίηση του ΦΑ. Πρόσθεσε ότι παράλληλα οι συζητήσεις μεταξύ ΕΥΚ και EGAS (Αίγυπτος) τρέχουν ώστε να καταδείξουν την καλύτερη οδό για τους αγωγούς.

Αναφορικά με την ενδιάμεση λύση, ο Γιώργος Λακκοτρύπης, επισήμανε ότι εάν βρεθεί συμφέρουσα πρόταση, τότε εκτιμά ότι μέχρι το τέλος του 2016-αρχές του 2017, η Κύπρος θα μπορεί να έχει ΦΑ μέχρις ότου να είναι διαθέσιμο το δικό μας.

Keywords
Τυχαία Θέματα